Projektit
RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksella on vuosittain useita kymmeniä eri rahoituskumppanien tukemia hankkeita.
RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen projektit
RoboAI Industry – Automaatio ja robotiikka
Cobot – Yhteistyörobotilla kestävää kasvua konepajoihin
Hankkeen päätavoitteena on TKI-toimien avulla uudistaa ja monipuolistaa Satakunnan aluetaloutta ja elinkeinoelämää sekä edistää ilmastoneutraaliin talouteen siirtymistä. Turvetuotannon vähentyminen Satakunnassa edellyttää lisäpanostuksia TKI-toimintaan mm. uusien toimintamallien, innovaatioiden ja tuotantoprosessien kehittämistä sekä niiden tuomista yritysten ulottuville ja käyttöön. Hankkeessa keskitytään älykkään erikoistumisen strategiaan mm. automaation ja robotiikan tki-toimintaa lisäämällä ja ihmisten digitaalista osaamista vahvistamalla ja näin vahvistetaan siirtymää kohti vihreää taloutta.
Hankkeessa panostetaan kokeiluihin ja yhteiskehittämiseen perustuvan TKI-työn kautta yritysten osaamisen ja innovaatiomahdollisuuksien parantamiseen. Hankkeen tuloksena saadaan mm. hitsaavien konepajojen tuottavuuden ja laadun parantamiseen sekä materiaali- ja energiatehokkuuden kasvattamiseen tähtääviä laskentamalleja sekä esimerkinomainen tuotantoprosessi alueen yritysten hyödynnettäväksi. Samalla tässä työssä hankittua osaamista siirretään pk-yritysten käyttöön ja toimintaan. Tavoitteena on optimoida yhteistyörobotin, hitsausvirtalähteen ja tekoälyn yhteistyötä pk-yritysten tuotantonopeuden ja laadun parantamiseksi sekä pienentää nykyisen tuotantoprosessin materiaali- ja energiakulutusta ja CO2-päästöjä.
Hankkeessa pilotoidaan tuotantoprosessi, joka luo pk-yrityksille taloudellista kasvua ja mahdollistaa vähähiilisen ja resurssitehokkaan tuotannon. Tuotantoprosessi dokumentoidaan tarkasti ja julkaistaan kaikkien nähtäväksi. Mikä tahansa yritys/organisaatio voi ottaa vapaasti prosessin käyttöönsä. Pilotoitu tuotantoprosessi on avoimesti ja julkisesti kaikille asiasta kiinnostuneiden hyödynnettävissä.
Hankkeen toteuttavat Satakunnan ammattikorkeakoulun RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen asiantuntijat. Hankkeen toimenpiteet koostuvat esiselvityksistä, kokeiluista, testeistä sekä niistä julkaistuista esityksistä, joilla lisätään satakuntalaisten pk-yritysten ohjelmointi- ja robotiikka osaamista ja investointihalukkuutta yhteistyörobotiikkaa ja tekoälyä kohtaan.
Aikataulu: 1.2.2024–31.3.2026
Rahoittaja: Satakuntaliitto, JTF
Lisätietoja: Veli-Matti Härmä, veli-matti.harma@samk.fi
Lue lisää projektista hankesivuilta.
Kytee – Kyberturvaa Satakunnan teollisuuteen
Kytee-hanke keskittyy kyberturvallisuuden vahvistamiseen Satakunnan teollisuudessa. Hankkeen tavoitteena on varmistaa, että alueen teollisuus noudattaa EU:n uudistetun tietoturvadirektiivin (NIS2) vaatimuksia ja vastaa nykyaikaisen digitaalisen toimintaympäristön haasteisiin.
Hankkeen tavoitteet:
- Lisätä alueen teollisuuden tietoisuutta kyberuhista ja kyberturvallisuudesta.
- Yhteistyöverkoston rakentaminen.
- Parantaa alueen teollisuuden kyberturvallisuuden ja häiriönsietokyvyn tasoa.
- Varmistaa NIS2-direktiivin vaatimusten täyttyminen.
Keskeiset toimenpiteet:
- Kyberuhkien ja kyberturvallisuuden tietoisuuden lisääminen
- Teknologiapilotit ja käytännön testaukset
- Kyberturvallinen harjoitusympäristö
- NIS2-direktiivi ja sääntely
Aikataulu: 1.5.2024 – 31.5.2026
Rahoittaja: Satakuntaliitto, JTF
Lisätietoja: Jere Grönman, jere.gronman@samk.fi
Moottoriajoneuvon ajosimulaattorin ja mobiilirobotin suunnittelu, valmistus ja käyttökuntoon saattaminen
Hankkeen tavoitteena on omavalmisteisen L5e-luokan ajoneuvon suunnittelu, valmistus ja testaus, sekä autonomisten robottien suunnittelu, simulointi ja toteutus konetekniikan, mekatroniikan sekä AI:n opiskelijoiden toimesta. Tutkimuksen toteutuksena on valmistettu ajoneuvo ja useita mobiilirobotteja, joiden komponenttien toimivuutta ja rungon, iskunvaimennuksen ja ohjauslaitteiden geometriaa testataan sekä simuloidaan.
Aikataulu: 30.4.2020–31.12 2025
Rahoittaja: Porin aikuiskoulutussäätiö
Lisätiedot: Harri Ahola, harri.ahola.@samk.fi
RoboFleet
Hankkeen päätavoite on selvittää yhteistyössä Centrian kanssa, millä tavoin alueen yritysten kilpailukykyä voidaan kehittää ja tuotantoa tehostaa parviälyä hyödyntävän mobiilirobotiikan ja uusimpien kehoa tukevien eksoskeletonien avulla. Samalla pyrkimyksenä on tuottaa ja välittää tätä kerättyä tietoa mobiilirobotiikan ja eksoskeletonien muodostamien parvien hyödyntämismahdollisuuksista alueen yrityksille.
Hankkeen aikana selvitetään työtehtäviä, joihin mobiilirobottien ja eksoskeletonien muodostamat parvet soveltuvat satakuntalaisissa yrityksissä. Saadun tiedon perusteella tutkitaan ja kehitetään uusia, innovatiivisia tapoja hyödyntää näitä teknologioita teollisissa ja sote-alan ympäristöissä. Käyttökohteina esimerkiksi logistiikkatehtävät mobiiliroboteille ja toistuvat tai raskaat työtehtävät eksoskeletoneille.
Kerätyn tiedon perusteella teknologioita kokeillaan ja demonstroidaan sekä yritysten tiloissa, heidän omissa käyttökohteissaan, että SAMKin tiloissa järjestettävissä työpajoissa. Demonstraatioita ja kokeilujen tuloksia esitellään lisäksi maakuntaan vietävässä RoadShowssa.
Tavoitteena on myös toteuttaa mobiilirobotteja ja eksoskeletoneja yhdistävä, alustariippumattoman parviohjauksen kehitystyö ja pilotointi. Pyrkimyksenä tässä on työtehtävät automaattisesti tunnistava, kutsuihin perustuva ja alustariippumaton parviohjaus, joka mahdollistaa erityyppisten robottien ohjaamisen keskitetysti.
Hankeen edetessä kerätään oppia hankekumppanilta heidän tekemistään ratkaisuista ja toimintamalleista. Kun SAMKissa parviratkaisuja tehdään yhdellä tavalla ja Centriassa toisella tavalla, voimme tunnistaa näistä parhaat toiminnallisuudet ja kehittää puolin ja toisin ratkaisujamme vastaamaan vielä laajemmin yritysten tarpeisiin.
Aikataulu: 1.5.2024 – 30.6.2026
Rahoittaja: EAKR, JTF, Satakuntaliitto
Lisätietojen antaja: Ville Konttinen, ville.konttinen@samk.fi
Lisätietoja hankkeen omalta sivulta.
RoPoSA
Hankkeessa pyritään vauhdittamaan Pohjois-Satakuntalaisten mikro- ja pk-yritysten robotiikka investointeja demonstroimalla näille robotiikan avulla saavutettavia hyötyjä. Useasti mikro ja pk-yrityksissä tunnistetaan robotisointitarve, mutta investoinnit jäävät toteutumatta.
Tutkimuksen osat/tavoitteet:
- Teknologiakävelyt, joiden avulla pyritään tunnistamaan yhteistyössä yritysten kanssa potentiaalisia robotisointikohteita
- Robotiikan tuomien mahdollisuuksien konkretisointi demonstraatioilla
- Kokeilukulttuurin edistäminen esim. robottikokeilluilla
Aikataulu: 1.3.2022 – 30.6.2024
Rahoittaja: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Satakunnan ELY
TEMOTERO – Teknologiayritysten modernisointi tekoälyn ja robotiikan avulla
Teknologiayritysten modernisointi tekoälyn ja robotiikan avulla -hankkeen tavoitteena on suunnitella, testata ja palvelumuotoilla satakuntalaisten yritysten tarpeisiin vastaava modernisointipalvelu, jossa erityisesti pk-yritysten on mahdollista teettää eri alojen asiantuntijoiden ja/tai asiantuntija-/opiskelijatiimien tekemiä kokeiluja ja Proof of Concept (PoC) -pilotteja.
Hankkeen käytännön kokeiluilla mahdollistetaan pk-yrityksien tuotannon kehittäminen, liiketoiminnan digitalisoiminen ja investointien nopeuttaminen. Modernisointipalvelujen kautta pk-yrityksiä kannustetaan tulevaisuuden teknologioihin perustuviin uusiin avauksiin.
Hankkeen tavoitteilla ja toimenpiteillä vastataan Satakunnan älykkään erikoistumisen strategiassa automaatio- ja robotiikkaklusterille asetettuihin tavoitteisiin uudistamalla teknologiaosaamista ja innovaatioita tuottavaa toimintaympäristöä modernisointipalveluilla. Samalla huolehditaan Satakunta-strategian mukaisesti yritysten toimintaympäristöjen kehittämisestä, sekä vahvistetaan maakunnan älykkään erikoistumisen mukaista osaamis- ja innovaatioekosysteemiä.
Hankkeen avulla kehitetään yritysten toimintaympäristöjä ja vahvistetaan älykkään erikoistumisen osaamis- ja innovaatioekosysteemiä Satakunta-strategian mukaisesti. Modernisointipalvelujen avulla kannustetaan pk-yrityksiä ottamaan käyttöön tulevaisuuden teknologioita. Hankkeella edistetään myös akateemisen tutkimuksen ja korkeakoulutuksen yhteyksiä alueen strategiseen kehittämiseen.
Hankkeen toteuttavat RoboAI tutkimus- ja tuotekehityslaboratorion asiantuntijat. Hankkeen yhtenä tavoitteena on muodostaa täysin uudenlainen pk-yritysten tarpeisiin vastaava TKI-yhteistyömalli, modernisointipalvelu, joka yhdistää yliopiston ja ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden akateemista ja käytännönläheistä soveltavan tutkimuksen osaamista sekä innovatiivista ja ratkaisuhakuista kehittämisotetta. Samalla vastataan myös Uudistuva ja osaava Suomi –tavoitteisiin.
Aikataulu: 1.8.2023 – 31.10.2025
Rahoittaja: EAKR, Satakuntaliitto
Lisätietoja hankesivulta ja Ville Konttinen, ville.konttinen@samk.fi
RoboAI Health – Hyvinvointiteknologia ja terveysteknologia
ASKE – Asunnottomuuden polut Turun seudulla – murroksista kohti sosiaalista, terveydellistä, taloudellista ja teknologista kestävyyttä
ASKE - Asunnottomuuden polut Turun seudulla – murroksista kohti sosiaalista, terveydellistä, taloudellista ja teknologista kestävyyttä tutkimushankkeen tavoitteena on tarkastella asunnottomuuden ennaltaehkäisyä, seuraukisa ja niihin vaikuttamista monitieteisestä näkökulmasta. Hankkeemme ydin on niin asunnottomuustutkimuksessa uudenlainen, Turun asunnottomia kuvaava, kansallisia ja paikallisia reksitereitä yhdistävä pitkittäisaineisto. Aineisto mahdollistaa asunnottomien asumis-, palvelu- ja etuuspolkujen analysoinnin takautuvasti pitkällä aikavälillä.
Tutkimushanke on Turun yliopiston Sosiaalitieteiden laitoksen, Turun kauppakorkeakoulun ja Satakunnan ammattikorkeakoulun yhteinen tutkimushanke ja sitä rahoittaa Turun Kaupunkitutkimusohjelma vuosina 2024- 2025.
Odotettavat tulokset tuovat esille asunnottomuuden kestoa, toistuvuutta ja palvelujen käytön päällekkäisyyksiä, erilaisia asunnottomuus ja palvelupolkuja, joiden tunnistaminen on oleellista palvelujärjestelmän kehittämisen kannalta.jotka kytkeytyvät asumisen ja elämäntilanteiden vaihteluun sekä yhteiskunnallisiin muutoksiin.
Rekisteriaineiston analyysi muodostaa perustan, jonka keskeisiä tuloksia syvennetään ja laajennetaan hankkeen muilla osatutkimuksilla. Kuntatalousanalyysin perusteella tunnistetaan erilaisten asunnottomuuteen liittyvien palvelupolkujen taloudellisia vaikutuksia. Kirjallisuuskatsausten ja paikallisten alan toimijoiden haastatteluiden avulla hahmotetaan asunnottomien terveyteen, palvelujen teknologisoitumiseen ja digitalisoitumiseen sekä palvelujärjestelmämuutokseen liittyviä ulottuvuuksia. Nämä analyysit lisäävät ymmärrystä asunnottomuusriskeihin liittyvistä palvelujärjestelmän mahdollisista aukkokohdista suhteessa rekisteriaineistosta saataviin tuloksiin ja auttavat palvelujärjestelmän tarkoituksenmukaisessa kehittämisessä.
Lisätietoja: Erikoistutkija Jenni Huhtasalo, jenni.huhtasalo@samk.fi
CulDif – Kulttuurisesti erilaisten nuorten työllistettävyyden parantaminen rajat ylittävän yrittäjyyskoulutuksen avulla
CulDif on innovatiivinen ohjelma, jonka tarkoituksena on parantaa nuorten uranäkymiä Keski-Baltian alueella rajat ylittävän yhteistyön ja yrittäjätaitojen avulla. Hankkeen tavoitteena on luoda Viron (Narva) ja Suomen (Satakunta) nuorille, joilla on erilainen kulttuuri- ja kielitausta, osallistava ympäristö, jossa he voivat oppia, luoda yhteyksiä ja kasvaa yhdessä, mikä edistää viime kädessä alueen taloutta ja heidän henkilökohtaista kehitystään.
Ohjelmassa yhdistyvät digitaalinen oppiminen, kulttuurivaihto ja käytännön liiketoimintataidot, jotka valmistavat osallistujia tuleviin haasteisiin yrittäjinä. Toimintoihin kuuluu työpajoja, mentorointitilaisuuksia ja käytännön projekteja, joissa keskitytään keskeisiin aloihin, kuten digitalisaatioon, tekoälyn hyödyntämiseen liiketoimintaprosesseissa, hyvinvointiin ja yrittäjyyteen. Ohjelma antaa osallistujille sekä teknisiä taitoja että näkemyksiä kulttuurienvälisestä viestinnästä.
Rahoitus: Euroopan unioni rahoittaa Interreg Central Baltic -ohjelmasta 2021-2027
Kesto: 01.05.2024 - 31.10.2025
Lisätietoja: Ali Tavakoli, ali.2.tavakoli@samk.fi
EHEÄ – elämyksistä, luovista aloista ja teknologiasta hyvinvointia, elinvoimaa ja älykkäitä palveluita
EHEÄ-hankkeen päätavoitteena on tuottaa Satakuntaan uutta teknologia-, kulttuuri- ja sosiaali- ja terveysalaa yhdistelevää TKI-toimintaa, liiketoimintaa ja hyvinvointia sekä monipuolistaa alueen elinkeinorakennetta sekä lisätä asukkaiden hyvinvointia vahvistamalla ennaltaehkäiseviä ja hyvinvointia tukevia palveluita.
Hankkeessa luodaan uutta osaamista ja verkostoa, jotka pohjautuvat alueen vahvaan tietotaitoon, mutta yhdistelevät sitä uudella tavalla. Hanke toteutetaan monialaisesti teknologia-, hyvinvointi- ja kulttuurialojen kanssa.
Hankkeessa kartoitetaan eri kohderyhmien näkökulmasta tarpeita sote-palveluja täydentäville elämys- ja hyvinvointipalveluille, kehitetään ja kokeillaan elämystuotannon sisältöjä ja välineitä eri kohderyhmissä, mallinnetaan elämysteknologiaa ja kulttuurisisältöjä hyödyntäviä palveluita ja niiden vaikutuksia sekä luodaan yhteistyömalli palveluiden kehittämiselle.
Aikataulu: 1.5.2024-30.4.2027
Päätoteuttaja SAMK, osatoteuttajina Sataedu, Prizztech ja TUNI (Tampereen korkeakoulusäätiö sr)
Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Lisätiedot: Juha Mäkelä, juha.makela@samk.fi
IKI – Ikääntymisestä innovaatioiksi
Kesto 1.3.2023–31.8.2025
Rahoittaja: EAKR Euroopan aluekehitysrahasto (Haettava EU- ja valtion rahoitus on 60% ja Kuntarahoitus 40%, Porin kaupunki)
Hallinnointi ja osatoteuttajat: Hankkeen päätoteuttajana Satakunnan ammattikorkeakoulu, osatoteuttajina ovat Diak ja Tampereen yliopisto, Porin yksikkö.
Päätavoitteena hankkeessa on digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi. Hankkeen tuloksena syntyy Ikäihmisten toimintakyvyn edistämiseen erikoistunut GeroTestbed, joka on osa Satakunta Testbed -toimintaa. GeroTestbed on ikäihmisten toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämiseen erikoistunut kehitys- ja testausympäristö, jossa on mahdollista testata ja kehittää sekä hyvinvointi- ja terveysteknologialaitteita että ohjelmistoja. GeroTestbed linkittää alueen vahvaa robotiikka- ja automaatio-osaamista erityisesti sote-kenttään.
Lisätietoja hankkeesta verkkosivuilta (satakuntatestbed.fi)
Lisätietoja: Mervi Vähätalo, mervi.vahatalo@samk.fi
Kasvualusta – uusille urille ja innovaatioille
Tutkimuksen tavoitteet:
- Hankkeen päämääränä on alueen elinkeinoelämän ja -rakenteen tulevaisuuteen katsova uudistaminen ja monipuolistaminen. Pyritään kehittämään yritystoiminnan nopeaa ja ketterää kehittymistä, jotta toiminta pysyy kannattavana ja kilpailukykyisenä sekä kykenee vastaamaan toimintaympäristön ja asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin ja vaatimuksiin.
- Hankkeen toiminnalla vahvistetaan tulevaisuuteen katsovaa ympäristötietoista ja innovaatiomyönteistä toimintakulttuuria sekä edistetään yritysten innovaatiokyvykkyyttä ja uusien keksintöjen syntymistä. Hankkeen tarkoituksena on vastata uusia innovaatioita tuottavien keksijöiden ja yritysten kipupisteisiin ja vahvistaa yritysten kasvun valmiuksia.
Aikataulu: 1.10.2023 – 30.6.2026
Rahoittaja: Satakuntaliitto, Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), oikeuden mukaisen siirtymän rahasto-JTF, rahoitushaku yleishyödyllisille kehittämis- ja investointihankkeille Satakunnassa
Lisätietoja: Nina Karttunen, nina.j.karttunen@samk.fi
Tästä pääset hankesivuille.
KidsLikeUs – Kansalaisjärjestöjen ja julkisten laitosten voimaannuttaminen auttamaan lapsia selviytymään siirtolaisuuteen liittyvistä traumoista luovuuden ja luonnon tarjoamien etujen avulla
Hankkeen tavoitteena on tukea lapsia, jotka ovat kärsineet muuttoliikekriiseistä ja muista mielenterveyshaasteista, innostamalla vapaaehtoisia, kasvattajia, viranomaisia ja kansalaisjärjestöjä luomaan viihtyisiä ja aistiystävällisiä ympäristöjä, jotka tuovat luontoa, puhuttelevat kaikkia aisteja ja parantavat henkistä ja fyysistä hyvinvointia.
Osana hanketta kehitetään joukko digitaalisia ja fyysisiä ratkaisuja "Supersankarin aistipuutarhaa" varten, jotta voidaan luoda järjestelyjä, joissa vapaaehtoiset ja kasvattajat voivat toteuttaa kotouttamis-, rentoutumis- ja terapeuttisia toimia helpommin ja mukavammin. Nämä "puutarhat" voivat auttaa parantamaan mielenterveyttä pakolaislasten lisäksi myös kaikenikäisten ja -kansallisten ihmisten mielenterveyttä. Käsitellessään näitä rajat ylittäviä kysymyksiä ja rohkaisemalla suunnittelemaan viihtyisiä ympäristöjä hanke helpottaa sitä, että lapset voivat kehittää vahvoja henkisiä asenteita ja tuntea itsensä arvostetuiksi riippumatta heidän nykyisestä asuinpaikastaan, kansallisuudestaan tai taustastaan, mikä viime kädessä rakentaa parempaa ja osallistavampaa tulevaisuutta Euroopan unionille ja tuleville sukupolville.
Rahoittaja: Euroopan unionin rahoittama (Euroopan aluekehitysrahasto ja eurooppalaisen naapuruuden ja kumppanuuden välineet) Interreg Baltic Sea Region -ohjelman 2021-2027 puitteissa.
Aikataulu: 1.1.2023 - 31.12.2025
Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta https://interreg-baltic.eu/project/kidslikeus/
Lisätietoja: Anja Poberznik, anja.poberznik@samk.fi
TOTA – Teknologialla osallisuutta, toimintakykyä ja asiakaslähtöistä palvelua
Hankkeen perimmäisenä tarkoituksena on laaja osaamisen vahvistaminen, jotta kehitysvammaisia ihmisiä osataan ja uskalletaan kohdata, tukea ja työllistää. Päätavoitteena on kehitysvammaisten henkilöiden osallisuuden, toimintakyvyn ja työllistymisedellytysten parantaminen teknologian ja digitaalisten ratkaisujen avulla. Keskeisenä tavoitteena on myös kehitysvammaisten kanssa toimivien ammattihenkilöiden osaamisen ja digitaalisten taitojen vahvistaminen, monialaisen verkostomaisen yhteistyön lisääminen ja palveluiden uudistaminen.
Osatavoitteita ovat:
- Digitaalisten ratkaisujen potentiaalin valjastaminen kehitysvammaisten henkilöiden itsenäisen arjen tukemiseksi kotona ja työpaikoilla
- Palveluiden uudistamisen edistäminen ja asiakaslähtöisyyden parantaminen soveltamalla digitaalisia ratkaisuja ja niiden yhteiskehittämistä
- Teknologian hyödyntämiseen, verkostomaiseen yhteistyöhön ja monialaiseen yhteistyöhön liittyvän osaamisen vahvistaminen käytännön kokeilujen kautta
- Lääkitysturvallisuuskäytäntöjen jalkauttaminen ja parantaminen entisestään sekä prosesseja sujuvoittavien digitaalisten ratkaisujen tunnistaminen
- Kehitysvammaisten työllisyyden edistäminen kasvattamalla kehitysvammaisia henkilöitä työllistävien toimijoiden valmiuksia ja osaamista yhteistyön ja uusien työkalujen avulla.
Aikataulu: 1.4.2024–31.10.2026
Rahoittaja: Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)
Päähankkeen toteuttaja Tuni (Tampereen korkeakoulusäätiö sr), osahankkeen toteuttaja SAMK
Lisätiedot: Taina Jyräkoski, taina.jyrakoski@samk.fi
Lisätietoa hankkeesta löydät hankesivuilta!
TÄPS – Teknologian älykkäällä käyttöönotolla uusia palveluinnovaatioita sotealalle
Hankkeen keskeiset tavoitteet:
- sote- ja teknologia-alan pk-yritysten palveluinnovaatiopotentiaalin lisääminen
- teknologian käyttöönoton edellytysten parantaminen soteorganisaatioissa - sen edellyttämät toiminnan muutokset ja tukipalvelujen (esim. Testbed) käyttö
- uusien teknologiasisältöisten sotepalveluinnovaatioiden kehittämisen mahdollistaminen
- teknologia-alan pk-yritysten tiedon lisääminen sote-yksiköiden tarvitsemasta resursoinnista ja palvelusta tuotteiden käyttöönotossa ja ylläpidossa
- julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön kasvattaminen
Aikataulu: 1.11.2023–30.6.2025
Rahoittaja: Satakuntaliitto, Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE)
Päätoteuttaja SAMK, osatoteuttaja Prizztech
Lisätiedot: Taina Jyräkoski, taina.jyrakoski@samk.fi
RoboAI Green – Teknologiametallien kiertotalous
AIST – A novel AI-based Spectroscopic Technique and a future-ready research laboratory for recycling of battery materials
AIST-hanke on Satakunnan ammattikorkeakoulun hanke, johon osallistuu kaksi vierailevaa tutkijaa Oulun yliopistosta (akkumateriaalit) sekä Tampereen yliopistosta (spektroskopia). Hankkeessa kehitetään menetelmää, jossa spektroskopian ja tekoälyn yhdistelmällä voidaan tunnistaa ja erotella kierrätykseen tulleiden akkujen materiaalikoostumus online-kierrätysprosessin esivaiheessa, jolloin akkujen ohjaamista oikeaan kierrätysprosessiin teollisuudessa voidaan tehostaa ja parantaa.
Hankkeessa selvitetään parhaat akkumateriaalien tunnistamiseen sopivat spektroskopian menetelmät sekä nykyiset ja tulevaisuuden akkumateriaalit. Tiedon perusteella optimoidaan tekoälyjärjestelmä tunnistamaan alkuaineet ja niiden pitoisuus akkumateriaaleissa sekä suunnitellaan ja rakennetaan tunnistusjärjestelmä. Laboratorioon ensi vaiheessa rakennettu järjestelmä pyritään testaamaan teollisessa ympäristössä. Tavoitteena on kehittää teollisuuden käyttöön suoraan sovellettavissa oleva menetelmä akkumateriaalien tunnistukseen kierrätysprosessissa.
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö (harkinnanvarainen valtionrahoitus ammattikorkeakouluille tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan)
Kesto 1.1.2023 – 31.12.2024
Lisätietoja hankkeesta hankesivulta. (roboai.fi)
Johanna Valio, johanna.valio@samk.fi
SUMEA – Sulan metallin analysointimenetelmillä kansainväliseksi tiennäyttäjäksi
SUMEA on Satakunnan ammattikorkeakoulun hanke, jonka tavoitteena on mahdollistaa teknologiametallien parempi kierrätettävyys. Korkealaatuisten teknologiametallien valmistamisessa tarvitaan hyvää prosessin hallintaa, mikä edellyttää sekä pitkää kokemusta että raaka-aineen tarkkaa tuntemista. Kierrätysraaka-aineen osuuden lisääminen valmistusprosessiin tuo haasteita prosessin ohjaukseen, sillä kierrätysraaka-aine-erät ovat usein pieniä ja niiden laatu vaihtelee merkittävästi. Kierrätysmateriaalin joukossa voi olla ei-toivottuja epäpuhtauksia. Analysoimalla sula ennen sulasyötteen sekoittumista suureen määrään sulaa metallia voitaisiin havaita ei-toivotut epäpuhtaudet ajoissa. Sulan analysointi riittävän varhaisessa vaiheessa mahdollistaisi hallitun kierrätysraaka-aineen määrän kasvattamisen prosessissa. Hankkeessa selvitetään spektroskopian käyttöä sulan metallin analysoinnissa. Hankkeessa pilotoidaan laboratorio-olosuhteissa sulan metallin analysointia spektroskopiaa hyödyntämällä.
Rahoittaja: Satakuntaliitto (EAKR ja Porin kaupunki)
Kesto 1.1.2023 – 31.12.2024
Lisätietoja hankkeesta hankesivuilta (roboai.fi)
Leena Nolvi, leena.nolvi@samk.fi
RoboAI Intelligent Systems
Digitaalisten kaksosten hyödyntäminen Satakunnassa (Digi2)
Digitaalisten kaksosten hyödyntäminen Satakunnassa -hanke (Digi2) tuottaa Satakunnan elinkeinoelämän ja teknologiakonsepteja tuottavien kehittäjäorganisaatioiden yhteiskäyttöön uudenlaisen kokeiluympäristön sekä yhteiskehittämisen toimintatapoja. Näin edistetään digitaalisten kaksosten hyödyntämiseen ja käyttöön liittyvää tietotaitoa sekä kehittyneiden teknologiakonseptien käyttöönottoa.
Hanke on EAKR-rahoitteinen.
Aikataulu: 1.5.2023–30.6.2025
Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta
Lisätiedot: Jari Soini, jari.soini@tuni.fi
Jätteestä raaka-aineeksi - Kiertotalouden malli Satakuntaan
Teksti tulossa!
Aikataulu: 1.1.2023–31.12.2025
Living lab -maatilojen datat käyttöön tiloilla, tutkimuksessa, koulutuksessa ja neuvonnassa (LivingLabData)
Tutkimuksessa luodaan jatkuvuutta ja yhtenäisyyttä suomalaiseen maatalouden Living lab-yhteistyömalliin peltoviljelyssä, ja edistetään siten datan laajaa hyödyntämistä ja datatalouteen siirtymistä sekä maatiloilla että maatiloja palvelevissa asiantuntijaorganisaatioissa. Aidot tuotantoympäristöt, kuten maatilat, ovat oleellisia teknologisessa kehittämisessä ja tutkimuksessa, jotta tulokset ovat myös laajasti hyödynnettävissä. Eri toimijat ovat jo pitkään tehneet työtä yhdessä maatalousyrittäjien kanssa tki-toiminnassa täyttäen Living lab -tunnuspiirteet. Tiiviimpää yhteistyötä tarvitaan, jotta käytännön maatalouden haasteita voidaan ratkoa monitieteisesti erilaisia teknologioita hyödyntäen. Tämän edelleen kehittäminen tiivistää käytännön maatalousyrittäjien, tutkimuksen ja neuvonnan yhteistyötä. Samalla yrittäjien osallistuminen sekä mahdollisuus uuden teknologian käyttöönottoon parantuvat. Datasta on jalostettava myös arvokasta tietoa tilajohtamiseen.
Tässä hankkeessa pureudumme kokonaisuuteen eri näkökulmista:
1) parannetaan maatilojen valmiuksia olla aktiivisia toimijoita teknologisen tutkimuksen kumppaneina sekä olla eturivissä omaksumassa uusien teknologioiden tuottamaa hyötyä osaksi omaa yritystoimintaansa.
2) edistetään kaukokartoitukseen perustuvan ja dataa tuottavan teknologian käyttöä maatiloilla.
3) kehitetään datan siirtämisen käytänteitä ja mahdollisuuksia maatilojen johtamisen tueksi.
4) määritellään referenssidatoja siten, että ne tukevat datojen hyödyntämistä ja yhteiskäyttöä maatilojen ja heidän kumppaneidensa välillä.
Hankkeessa jalostuu ja otetaan käyttöön Living lab -yhteistyömalli, jossa a) kerätään kokemuksia tiloilla syntyvän datan hyödyntämisestä, b) testataan kaukokartoitusteknologioihin pohjautuvien teknologioiden soveltuvuutta suomalaiseen maatalouteen ja c) tunnistetaan hyvät yhteistyön käytännöt, joilla maatilojen, neuvonnan ja tutkimuksen yhteistyötä saadaan vakiinnutettua.
Aikataulu: 1.3.2023–31.12.2025
Rahoittaja: Maa- ja Metsätalousministeriö, koordinoija LUKE
Lisätiedot: Petri Linna
Meidän Data -ekosysteemi
Tulevaisuuden digitaalinen ympäristö tuo mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia myös maatalous- ja elintarvikealalle. EU:n datastrategia ja siihen liittyvä uusi lainsäädäntö muuttavat datatalouden maisemaa ja korostavat tietojen suvereniteettia ja datan luottamukseen perustuvaa käyttöä liiketoimintaekosysteemeissä. Uudet data-avaruuden periaatteet ja mekanismit mahdollistavat datayhteydet ja hallitun tiedonvaihdon toimijoiden välillä kustannustehokkaasti.
Tähän muutokseen voidaan valmistautua vahvistamalla alan toimijoiden valmiuksia tutkimuksen ja alan yhteistyön avulla. Tässä tutkimushankkeessa tarjotaan ratkaisuja siihen, miten yritykset voivat osallistua reilun datatalouden teknisiin ja liiketoiminnallisiin ekosysteemeihin ja luoda uutta liiketoimintaa omilla ehdoillaan, itsenäisesti ja monipuolisesti hyödyntäen hallitsemaansa dataa.
Tutkimuksessa keskitytään erityisesti datan (meidän datamme) yhteistoiminnalliseen käyttöön liiketoiminnan kehittämiseksi perusyrityksissä ja pk-yritysten, myös aloittavien yritysten, liiketoiminnan skaalaamiseen data-avaruusdatan ja palveluntarjontamekanismien mahdollistamana. Lisäksi tutkitaan ja kehitetään vielä puuttuvia, mutta tietojen sujuvan hyödyntämisen kannalta välttämättömiä alan yhteisiä elementtejä, kuten tietojen laatua ja yhdenmukaistamista, yhteisiä tietokuvaajia ja sanastoja sekä palveluja näiden tarjoamiseksi tietoavaruudessa. Käyttötapaus on reilun datatalouden liiketoimintaekosysteemi, joka kattaa datalla rikastetun viljan toimitusketjun alkutuotannosta ostajalle joko vientiin tai kotimaiseen jalostukseen.
Hankkeen tuloksena syntyy uutta tietoa ja menetelmiä siitä, miten kehittää liiketoimintamalleja, jotka ovat EU:n uuden tietolainsäädännön mukaisia ja hyödyntävät toimijoiden välisiä datatilojen mekanismeja, ja miten skaalata liiketoimintaa datatilassa tuottamalla, jakamalla ja hyödyntämällä laadukasta "meidän dataa" ekosysteemin yhteiseksi hyödyksi.
Aikataulu: 1.1.2024–31.12.2026
Koordinoija: LUKE
Lisätiedot: Petri Linna
MindFlow – Flow-tilaa mittaava järjestelmä
MindFlow -projektin tavoitteena on kehittää ja arvioida flow-tilaa mittaava järjestelmä ja sovellus, jota voidaan käyttää flow-tilan saavuttamiseen ja tilan tason arviointiin. Tuloksia käytetään prototyyppijärjestelmän toteuttamiseen, jonka avulla tarkkaillaan yksilöllistä flow-tilaa sekä saadaan tietoa esim. kognitiivisen kuormituksen tasosta ja palautumisesta.
Järjestelmä perustuu fysiologisiin mittauksiin (ECG/HR, EEG; ja PPG) jotka on integroitu kolmannen osapuolen valmistamaan helppokäyttöiseen langattomaan laitteeseen. Lyhytkestoisen flow-tilaa osoittavan tilanteen lisäksi järjestelmä pystyy arvioimaan keskushermoston toimintaa ja tunnistamaan mm. kognitiivisen ja henkisen kuormituksen sekä palautumisen aiheuttamat pitkän aikavälin muutokset aivotoiminnassa. Järjestelmä tarjoaa työkalun esimerkiksi opiskelijalle, joka voi käyttää laitetta seuratakseen keskittymistään ja tuottavuuttaan opiskelun aikana. Työntekijä voi käyttää laitetta seuratakseen kognitiivista kuormitustaan työssään ja urheilija voi käyttää laitetta seuratakseen toipumistaan harjoittelun jälkeen.
Muita tutkimuksen tulosten käyttökohteita voivat olla esim. keskittymisen taso simulaattorikäytössä ja digitaalisten pelien ja pelillistettyjen elementtien suunnittelu. Tutkimus perustuu aiemmin tehtyihin julkaisuihin ja tutkimustuloksiin kuormituksesta aiheutuvista aivotoiminnan muutoksista kuten myös projektin aikana saatuihin tuloksiin, jotka syntyvät laajan referenssaineiston kokoamisesta.
Lopputulokseksi saadaan kehitetty prototyyppi järjestelmästä, joka on optimoitu analyysin ja kuluttajalle tulevan palautteen osalta.
Aikataulu: 2.1.2024–31.7.2025
Rahoittaja: Business Finland: Research to Business -rahoitus
Lisätiedot: Tarmo Lipping
Teknologiayritysten modernisointi tekoälyn ja robotiikan avulla
Teknologiayritysten modernisointi tekoälyn ja robotiikan avulla -hankkeen tavoitteena on suunnitella, testata ja palvelumuotoilla satakuntalaisten yritysten tarpeisiin vastaava modernisointipalvelu, jossa erityisesti pk-yritysten on mahdollista teettää eri alojen asiantuntijoiden ja/tai asiantuntija-/opiskelijatiimien tekemiä kokeiluja ja Proof of Concept (PoC) -pilotteja.
Hankkeen käytännön kokeiluilla mahdollistetaan pk-yrityksien tuotannon kehittäminen, liiketoiminnan digitalisoiminen ja investointien nopeuttaminen. Modernisointipalvelujen kautta pk-yrityksiä kannustetaan tulevaisuuden teknologioihin perustuviin uusiin avauksiin.
Hankkeen tavoitteilla ja toimenpiteillä vastataan Satakunnan älykkään erikoistumisen strategiassa automaatio- ja robotiikkaklusterille asetettuihin tavoitteisiin uudistamalla teknologiaosaamista ja innovaatioita tuottavaa toimintaympäristöä modernisointipalveluilla. Samalla huolehditaan Satakunta-strategian mukaisesti yritysten toimintaympäristöjen kehittämisestä, sekä vahvistetaan maakunnan älykkään erikoistumisen mukaista osaamis- ja innovaatioekosysteemiä.
Hankkeen avulla kehitetään yritysten toimintaympäristöjä ja vahvistetaan älykkään erikoistumisen osaamis- ja innovaatioekosysteemiä Satakunta-strategian mukaisesti. Modernisointipalvelujen avulla kannustetaan pk-yrityksiä ottamaan käyttöön tulevaisuuden teknologioita. Hankkeella edistetään myös akateemisen tutkimuksen ja korkeakoulutuksen yhteyksiä alueen strategiseen kehittämiseen.
Hankkeen toteuttavat RoboAI tutkimus- ja tuotekehityslaboratorion asiantuntijat. Hankkeen yhtenä tavoitteena on muodostaa täysin uudenlainen pk-yritysten tarpeisiin vastaava TKI-yhteistyömalli, modernisointipalvelu, joka yhdistää yliopiston ja ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden akateemista ja käytännönläheistä soveltavan tutkimuksen osaamista sekä innovatiivista ja ratkaisuhakuista kehittämisotetta. Samalla vastataan myös Uudistuva ja osaava Suomi –tavoitteisiin.
Aikataulu: 1.8.2023 – 31.10.2025
Rahoittaja: EAKR, Satakuntaliitto
Lisätietoja hankesivulta ja Petri Rantanen petri.rantanen@tuni.fi ja Jari Soini jari.soini@tuni.fi.
Tekoäly luovan ja kulttuurialan ekosysteemissä - LuovAIn!
Luovat ja kulttuurialat (LuKu) ovat keskeisiä yhteiskunnan monimuotoiselle kehitykselle ja hyvinvoinnille, synnyttäen ja ylläpitäen sosiaalista osallisuutta, taloudellista hyvinvointia ja luovaan osaamiseen perustuvaa kasvua ja työllisyyttä. (TEM, 2020) Nämä alat edistävät myös laajemmin eurooppalaista identiteettiä, kulttuuria ja arvoja, samalla tarjoten kasvumahdollisuuksia ja työpaikkoja, erityisesti nuorille. Lisäksi luovat alat tukevat sosiaalista yhteenkuuluvuutta ajassamme, jota leimaa yhteiskunnallinen polarisaatio (Euroopan komissio, 2023). Kuitenkin globalisaation, pandemia-aaltoihin varautumisen, ja teknologisen kehityksen myötä myös näiden alojen on kyettävä sopeutumaan ja uudistumaan pysyäkseen elinvoimaisina. Tekoälyn (AI) potentiaali tuotteistuksessa ja innovaatiotoiminnassa on tunnustettu monilla sektoreilla, mutta luovilla ja kulttuurialoilla sen hyödyntäminen on vasta alussa paitsi Suomessa, myös laajemmin Euroopassa (DISCE H2020, 2022; Euroopan komissio, 2022). Tämän hankkeen tavoitteena on edistää tekoälyn hyödyntämistä muotoiluprosessin (nk. tuplatimantti: discover, define, design, deliver) eri vaiheissa. Samalla vahvistetaan luovien ja kulttuurialojen roolia osana talouden tuottavuutta ja kestävää kilpailukykyä.
Hankkeessa lisätään LuKu-toimijoiden monialaista vuorovaikutusta uusien valtakunnallisten ja alueidenvälisten yhteistyömahdollisuuksien tunnistamiseksi, sekä brändiosaamisen, AI-tekijänoikeusosaamisen (Euroopan komissio, 2022), ja älykkään, sekä kestävän kasvun edistämiseksi. Perinteisten LuKu-toimijoiden ohella hankkeessa osallistetaan valtakunnallisesti yritys- ja aluekehittäjiä luoviin ja kulttuurialoihin liittyvän liiketoimintaosaamisen ja digitaalisen yhteiskehittämisosaamisen kapasiteetin vahvistamiseksi.
Viime kuukausina on maailmanlaajuisesti herätty huomaamaan, että saavutettavan tekoälyn kehitys on johtanut käytännön sovelluksiin, joilla työn tekeminen helpottuu, tehostuu ja monipuolistuu. Tämä koskee myös luovan työn tekemistä. Samalla luovan työn ja innovaatioiden tekemiseen vapautuvan työajan määrä kasvaa. Tämä hanke vastaa tarpeeseen, joka luovan työn tekijöillä on tekoälyn integroimisessa tuotteiden ja palveluiden kehitysprosessiin. Luovien alojen toimijat ovat usein mikro- tai pienyrittäjiä ja heidän tuotteensa tai palvelunsa nojaa henkilökohtaiseen ammattitaitoon ja kokemukseen. Toimijoilla ei aina ole tarvittavia verkostoja ja koulutusta uusimpien työkalujen kartoittamiseen, kokeilemiseen ja käyttöönottoon. LuovAIn!-hankkeessa korjataan tämä osaamisvaje ja tuodaan uudet AI-työkalut luovien alojen toimijoiden ulottuville työpajojen, koulutusmateriaalien sekä roadshow-interventioi den keinoin. Näin varmistetaan, että tekoälytietoisuuden ja osaamisen kehittämistä edistetään läpi koko luovan alan ja AI-kehitystyön hedelmät eivät kasaudu pelkästään suuryrityksille, vaan hyötyjä saadaan kohdennettua myös kotimaisten luovien alojen ja kulttuurialan päivittäiseen tekemiseen sekä yhteiskehittämisen vahvistamiseen.
Lisätietoa: https://luovain.ai/
Aikataulu: 1.2.2024–31.12.2026
Turvetuotantoalueiden ennallistamisen ja päästöjen vähentämisen selvitykset ja pilotoinnit
Aikataulu: 1.1.2024–30.6.2026
Päättyneet hankkeet
APAJA – Akkupalojen kenttätutkimustarpeiden alkukartoitus
Satakunta tarjoaa ainutlaatuiset puitteet testata ja tutkia akkupaloihin liittyviä ilmiöitä täällä sijaitsevan Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueen, kiertotaloustoimijoiden ja Satakunnan ammattikorkeakoulun akkumateriaalien kiertotalousosaamisen vuoksi. APAJA-hanke selvittää, mihin juuri Satakunnassa kannattaisi keskittyä akkupaloihin liittyvässä tutkimus-, testaus- ja harjoitustoiminnassa. APAJA-hanke kokoaa tietoa akkujen paloturvallisuuden testauksen state-of-the art tutkimuksesta, tutkimusmenetelmistä ja haasteista sekä akkujen paloturvallisuuden testauksen toimintaympäristöstä ja nykytilasta Suomessa ja lähialueilla.
Rahoittaja: Satakuntaliitto, AKKE-rahoitus
Kesto 01.11.2023–30.4.2024
Lisätietoja hankkeesta hankesivulta. (roboai.fi)
Lisätiedot: Johanna Valio, johanna.valio@samk.fi
Innovative solutions to support BSR in providing more senior - friendly public spaces due to increased capacity of BSR companies and public institutions.
Data Lake Innovation Testbed for Future Hospital
Tutkimuksen osat/tavoitteet:
Suomen ensimmäinen ekosysteemi, jossa Testbed yhdistää keskenään
- keskus- ja yliopistosairaalat
- ammattikorkeakoulut ja tiedeyliopistot
- ´datalaken´ toimittajat
- supertietokonealustan toimittajan sekä
- kasvu- ja startup-yritykset
Aikataulu: 11.1.2021 – 31.5.2023
Rahoittaja: OKM:n ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaan osoitettava erityisrahoitus
Lisätietoja: Jonna-Carita Kanninen, jonna-carita.kanninen@samk.fi
DATOS – Datalähtöisen ohjelmisto-osaamisen vahvistaminen
DATOS-hanke toteutetaan rinnakkain Porin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Hankkeella haetaan ratkaisua siihen, miten Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa voidaan yrityksiä ja muita organisaatioita aktivoida digitaaliseen muutokseen ja siihen liittyvän teknologian käyttöönottamiseen. Aktivointeja tehdään digitalisaatiota edistävin pilotein, joiden tarkempi sisältö tarkentuu teknologiafoorumeissa. Lisäksi hankkeella haetaan ratkaisua koulutustarjonnan saavutettvuuden lisäämiseen ja koulutustason nostamiseen sekä tietotekniikan alan korkean tason osaamisen nostamiseen.
Hanke on EAKR (REACT-EU) -rahoitteinen.
Aikataulu: 1.9.2021–31.8.2023
Lisätiedot: Minna Haapakoski, minna.haapakoski@tuni.fi
DigiNepsy - Neuropsykiatristen asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn edistäminen teknologian keinoin
Tutkimuksen osat/tavoitteet:
- Aistikuormituksen ja siitä palautumisen, sekä arjen strukturoinnin ja vuorovaikutuksen tukeminen
- Olemassa olevien teknologiaratkaisujen kartoitus ja hankinta, sekä uusien työkalujen kehittäminen
- Teknologiatyökalujen pilotointi
- Monialaisten palveluiden sekä ammatillisen osaamisen kehittäminen
- Idealainaamo materiaalipankin luominen
Aikataulu: 1.3.2020 – 31.8.2023
Rahoittaja: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ESR)
Lisätietoja: Juha Mäkelä, juha.makela@samk.fi
Digitomkku-hankkeen päätavoitteena on (1) testipeteihin perustuvan ja moniosaajaverkoston hoitaman Big Data kokeilu- ja oppimisalustan luominen ja sisäänajo tomaatin, kurkun ja paprika tuotannossa. Hankkeen osia ovat anturiverkot kasvihuoneissa, tiedonsiirto, datan hallinta, data-analyysi ja tiedon käyttötavat päätöksenteossa. Tuotettu rakenne ja kokemus sen käytöstä ovat pohjana kasvihuone- ja säätötekniikkayritysten kaupalliselle, verkostoa hyödyntävälle liiketoiminnalle. Hanketta koordinoi LUKE. Lisätietoa hankkeesta löytyy: https://www.luke.fi/projektit/digitomkku/.
Aikataulu: 1.9.2019–30.6.2022
Lisätiedot: Petri Linna, petri.linna@tuni.fi
eKETJU
eKETJU-hanke hakee ratkaisuja koronaepidemian aikana satakuntalaisessa elintarvikeketjussa (tuotanto-jalostus-jakelu/vähittäiskauppa) tunnistettuihin riskeihin, heikkouksiin ja uhkiin, jotka voivat vaarantaa yritysten toimintamahdollisuuksia, vaikuttaa työllisyyteen ja siten alueen ruoantuotannon ja elintarvikkeiden jakelun huoltovarmuuteen. Hanketta koordinoi Pyhäjärvi-instituutti. Lisätietoa hankkeesta löytyy Pyhäjärvi-instituutin sivuilta.
Hanke on EAKR-rahoitteinen.
Aikataulu: 1.5.2021–31.8.2023
Lisätiedot: Nathaniel Narra, nathaniel.narra@tuni.fi
European Joint Program on Radioactive Waste Management (EURAD)
EURAD on laajaeurooppalaisten toimijoiden yhteishanke, jossa kehitetään osaamista radioaktiivisen jätteen loppusijoitukseen liittyen. Hankkeen kotisivut löytyvät: www.ejp-eurad.eu. DAO-ryhmän rooli hankkeessa on kehittää ja validoida menetelmiä, joilla selvitetään mallien herkkyyttä lähtöparametrien suhteen. Lisätietoja Euroopan Komission sivuilta.
H2020 / EURATOM -projektin rahoittaja on Euroopan Komissio.
Aikataulu: 1.6.2019 – 31.5.2024
Lisätiedot: Tarmo Lipping, tarmo.lipping@tuni.fi
Hankkeen keskeiset tavoitteet:
- Mahdollistaa ikääntyneiden ja vammaisten digitaalisten palveluiden ja hyvinvointiteknologian kokeileminen matalalla kynnyksellä, asiakaslähtöisesti
- Lisätä sektorirajat ylittävää yhteistyötä (oppilaitokset, yritykset, julkinen ja 3. sektori)
- Vahvistaa Satakunnan elinvoimaisuutta tukemalla yrityksiä ja palveluntuottajia
Hankkeen keskeiset toimenpiteet:
- Järjestetään tarvekartoitustyöpajoja ja kaikille avoin tarvekysely kokeiltavien laitteiden suhteen
- Laaditaan lainaamon toimintamallin kuvaus
- Hankitaan tarvekartoituksiin perustuen eri palveluihin lainattavaa laitteistoa
- Pilotoidaan lainaamotoimintaa ja arvioidaan sen toimivuutta
- Luodaan maakunnallisen Testbed-verkkosivuston yhteyteen oma osio Funteeraamolle
- Kuvataan oppilaitos- ja yritysyhteistyön malli osana lainaamotoimintaa
Aikataulu: 1.9.2022–31.8.2023
Rahoittaja: Satakuntaliitto, Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE)
Päätoteuttaja Satakunnan hyvinvointialue (hankkeen alkaessa Satasairaala), osatoteuttaja SAMK
Lisätiedot: Taina Jyräkoski, taina.jyrakoski@samk.fi
Kansainvälisessä, Erasmus+ -rahoitteisessa GAMMA-hankkeessa (GAMe-based learning in MAthematics) luodaan opetusmateriaalia, opetusskenaarioita ja niihin liittyviä matemaattisia pelejä, jotka sisältävät matematiikan opetussuunnitelman mukaisia aiheita 14-18 –vuotiaille opiskelijoille. Hanketta koordinoi kroatialainen korkeakoulu ja SAMKin ja Porin Lyseon lukion lisäksi mukana on korkeakoulut Kreikasta ja Alankomaista sekä toisen asteen oppilaitokset Kroatiasta ja Kreikasta.
Hankkeen tavoitteena on:
- Nostaa opettajien ja opiskelijoiden tietoutta erilaisista digitaalisista matematiikkapeleistä ja niiden yhteydestä matemaattisten taitojen parantamiseen.
- Kehittää oppimateriaaleja kaikille digitaaliseen tekniikkaan perustuvasta GBL:stä kiinnostuneille matematiikan opettajille, koska heillä on johtava rooli opiskelijoiden ohjauksessa.
Lisätietoja hankkeesta. (project-gamma.eu)
Lisätietoja: Mirka Leino, mirka.leino@samk.fi
Hyvinvointia Hybridisti
Hankkeen keskeiset tavoitteet
lisätä ymmärrystä teknologiavälitteisistä palveluista ja etävuorovaikutuksesta
mahdollistaa palveluiden digitalisoimisen leviämistä ja palvelunlaadun kehittämistä
vahvistaa ammattilaisten empaattisen läsnäolon ja kohtaamisen vuorovaikutusosaamista teknologiavälitteisessä palvelussa
laajentaa ammattilaisten teknologiaosaamista ja ammattilaisten ja käyttäjien teknologiavalmiuksia
lisätä varmuutta palvelujen teknologiavälitteisestä kehittämisestä ja antaa heidän käyttöönsä kehittämisympäristö
laajentaa etä- ja lähipalveluja ammattilaisten ja käyttäjien toimintaympäristöön soveltuvaksi esim. palvelumuotoilun keinoin
toimia proaktiivisesti tulevaisuuden (2030) hybridipalveluiden rakentamiseksi, huomioiden työyhteisön ja toimintaympäristön strategiat ja tulevaisuustutkimuksen skenaariot.
Lisätietoja hankkeen sivuilta (roboai.fi).
Projektipäällikkö: Tiina Mäkitalo, tiina.makitalo@samk.fi
Aikataulu: 1.9.2021 – 31.10.2023
Rahoittaja: REACT-EU:n ESR toimenpiteet
KAMU – Kriisistä kasvun mahdollisuuksiin ja uudistumiseen
KAMU-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa satakuntalaisten yritysten elpymistä poikkeusoloista ja edistää niiden vahvistumista liiketoimintojen uudistamiseen soveltuvan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotietämyksen avulla.
Yritysten ja yrityspalvelutoimijoiden kanssa järjestetään ajankohtaisiin teemoihin liittyviä kehittämis- ja verkostoitumistilaisuuksia. Kehittymishaluisten yritysten kokemia ongelmia ja kehitystarpeita sekä ratkaisumalleja kartoitetaan koko hankkeen ajan. Kartoitusten, tapaamisten ja haastattelujen perusteella luodaan liiketoiminnan uudistamista ja/tai tuotekehityksen vahvistamista tukeva toimintamalli sekä kehittämistyökalu (KAMU-sovellus). Niiden avulla yritykset ja organisaatiot voivat tehdä järjestelmällistä tilannearviointia kehittääkseen liiketoimintaansa hyödyntäen jo aiemmin muissa organisaatioissa koeteltua tutkimus- ja tuotekehitystietämystä.
Hanke on EAKR (REACT-EU) -rahoitteinen.
Aikataulu: 1.9.2021–31.8.2023
Lisätiedot: Jari Leppäniemi, jari.leppaniemi@tuni.fi
KIEMI – Vähemmällä enemmän – Kohti kiinteistöjen energiaminimiä
Hankkeen keskeiset tulokset muodostuvat sarjasta Proof-of-Concept -prototyyppejä ja -järjestelmiä, joiden avulla on mahdollista muodostaa erityyppisiin käyttötilanteisiin sopivia kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavia avoimia ja modulaarisia ratkaisuja. Hankkeessa pilotoitavien prototyyppien avulla selvitetään sekä olemassa olevien, että hankkeessa kehitettävien anturiratkaisujen käyttökelpoisuus aidoissa käyttöympäristöissä, kun pyritään selvittämään kiinteistöjen energiaminimi. Hankkeen tulosten avulla saavutetaan kustannussäästöjä vähentämällä energian käyttöä asunnoissa ja rakennusten lämmityksessä, parannetaan asumisviihtyvyyttä ja työskentelyolosuhteita sekä pienennetään kiinteistöjen käytöstä syntyvää hiilijalanjälkeä.
Hanke on EAKR-rahoitteinen.
Aikataulu: 1.1.2019–31.12.2022
Lisätiedot: Jari Soini, jari.soini@tuni.fi
Peliselli – Pelillisyys ja elämyksellisyys uudenlaisten palveluiden mahdollistajana
Hankkeessa verkostoidaan eri alojen toimijat yhteisen toiminnan kautta. Toisaalta tutustutaan peli ja elämystuotannon teknologioiden tuomiin mahdollisuuksiin. Tämä vuoropuhelu muodostaa pohjan hankkeessa SAMKin Porin kampukselle rakennettavalle Peliselli-kohtaamispaikalle, jossa pelillisyys, hyötypelit, elämyksellisyys ja aistiesteettömyys valjastetaan asiakaslähtöisten palveluiden raaka-aineeksi.
Hankkeen tavoitteita ovat:
- Sosiaali- terveys-, hyvinvointi- ja ohjausalan (sotehyo) palveluiden saavutettavuuden, asiakaslähtöisyyden, monipuolisuuden ja houkuttelevuuden parantaminen elämys- ja peliteknologian sekä monialaisen kehitystoiminnan ja osaamisen vahvistamisen kautta.
- Palveluiden asiakkaiden tavoittaminen, sitouttaminen sekä heidän toimijuutensa ja hyvinvointinsa edistäminen.
Aikataulu: 1.12.2022 - 31.12.2023
Rahoittaja: ESR 2014-20 (17 %) KESELY
Lisätietoja: Janika Tommiska janika.tommiska@samk.fi
RoboAI Green
Teknologiametallien kiertotalouden osaamiskeskittymä on Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Prizztech Oy:n yhteinen hanke, jossa RoboAI:n osaamispohjaa laajennetaan koskemaan teknologiametallien kiertotaloutta.
Osaamiskeskittymän tutkimuksen peruskysymys on, että miten arvokkaita teknologiametalleja sisältäviä laitteita ja komponentteja voidaan tehokkaasti ja älykkäästi kerätä, tunnistaa ja erotella, jotta metallien kierrättäminen niistä on kannattavaa ja turvallista.
Selvitämme parhaat saatavissa olevat teknologiat, testaamme niitä laboratoriossa sekä käytännön pilottihankkeissa ja pyrimme edistämään niiden käyttöönottoa teollisuudessa.
Rahoittaja REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet
Kesto 1.9.2021 – 31.8.2023
Lisätietoja hankkeesta sen hankesivulta.
Lisätietoja: Pekka Suominen, pekka.suominen@samk.fi
SAMKin ja Tampereen yliopiston (TAU) yhteishanke, jonka tavoitteet perustuivat ns. siltasopimukseen, jossa suunnattiin voimavaroja Lounais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen vahvistamiseen. Hankkeen tavoitteena oli perustaa RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus.
Lisätiedot:
Petteri Pulkkinen
Tehokas konepaja -hankkeessa (TEKO) keskitytään parantamaan konepajateollisuuden pk-yritysten tehokkuutta ja edistetään uusien tuotantomenetelmien investointien liikkeelle lähtöä. Samalla kasvatetaan yritysten tietoisuutta saatavilla olevista uusista tekniikoista sekä selvitetään digitalisaation myötä syntyviä mahdollisuuksia.
Hankkeen tavoitteena oli:
- parantaa konepajateollisuuden pk-yritysten energiatehokkuutta
- edistää vähähiilisten uusien tuotantomenetelmien investointien liikkeelle lähtöä
- lisätä yritysten tietoisuutta saatavilla olevista uusista tekniikoista
- selvittää digitalisaation myötä syntyviä mahdollisuuksia.
Rahoittaja Satakuntaliitto (EAKR), kesto 1.3.2020 - 31.6.2022
Lisätietoja hankkeen sivuilta.
Lisätiedot: Timo Kerminen
TEKOS teknologialla osallisuutta - verkostolla vaikuttavuutta
Satakunnan ammattikorkeakoulun koordinoimassa hankkeessa edistetään osallisuutta hyödyntäen älyvaate- ja älyhuonekaluteknologiaa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi luodaan Tampereen yliopiston, Turun yliopiston monitieteisen Sote-akatemian sekä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa moniammatillinen ja jatkuvasti kehittyvä verkosto koulutuksen ja tutkimuksen kautta. Verkosto kerää yhteen teknologian, toiminta- ja puheterapian sekä erityispedagogiikan tutkijat, opettajat, opiskelijat ja työelämän ammattilaiset.
Lisätiedot hankkeen omalta sivulta.
Lisätietoja: Ollipekka Kivin, ollipekka.p.kivin@samk.fi
Hankkeessa toteutetaan roundtable-työpajoja tekoälyn eri sovellusalueista. Ajankohtaista tietoa työpajoista sekä hankkeesta yleisesti löytyy Robocoastin sivuilta.
Hanke on ESR-rahoitteinen.
Aikataulu: 1.7.2021 – 30.6.2022
Lisätiedot: Jari Turunen, jari.turunen@tuni.fi
Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana
Tutkimuksen osat/tavoitteet:
- Satakunnassa on kansallisesti merkittävä, toteutukseltaan Suomen älykkäin, tulevaisuuden sairaalan innovaatioalusta sekä toimintamalli terveysteknologian osallistavaan kehittämiseen
- Innovaatioalustasta on tullut pysyvä yhteistyömuoto, jota ylläpidetään SAMKin ja Satasairaalan yhteistyönä ja sen avulla saavutetaan kustannustehokkaita ratkaisuja
- Sairaalan toimintaa on uudistettu ja hoidon vaikuttavuutta parannettu kansalaisen hyvinvoinnin näkökulmasta
- Innovaatioalustan toimijoiden välinen tiedonsiirto (yhteinen tutkimusyhteisö) parantaa terveydenhuollon ammattilaisten, korkeakoulujen asiantuntijoiden ja yritysten näkemystä uuden teknologian hankinnoista ja käyttöönotosta
Rahoittaja Satakuntaliitto (EAKR), kesto 1.1.2019 – 30.12.2022.
Lisätietoja hankkeen sivuilta (roboai.fi)
Lisätietoja: Mervi Vähätalo, Anu Holm, etunimi.sukunimi@samk.fi
Tuottavuus keskiössä
Hankkeen päätavoite on kohderyhmänä olevien yritysten henkilöstön osaamistason kasvattaminen ja tätä kautta niin osallistuneiden yritysten kuin maakunnan muidenkin yritysten tuottavuuden parantaminen.
Hankkeen tavoitteita ovat:
- vastata yritysten muuttuneisiin koulutus- ja osaamistarpeisiin nykyisessä markkinatilanteessa kompakteilla koulutuksilla
- tuoda yrityksiin uutta osaamista joustavilla digitaalisiin alustoihin perustuvilla koulutuksilla
- antaa koulutettaville mahdollisuus tutustua ja oppia kokeilemalla esimerkiksi robotteja RoboAI- yhteiskäyttölaboratoriossa
- tuottaa positiivisia kokemuksia joustavista automaatioratkaisuista esim. yhteistyörobotiikka ja näin vauhdittaa investointeja robotiikkaan
Hankkeen toiminta perustuu eri aiheiden ympärille koostetuista asiantuntijapuheenvuoroista, Opitaan kokeilemalla -laboratoriokokeilupäivistä sekä yrityksille räätälöidyistä, tuottavuuden parantamiseen liittyvien teknologioiden koulutuksista.
Lisätietoja hankkeesta hankesivulta (roboai.fi).
Lisätietoja: Toni Seessalo, toni.2.seessalo@samk.fi
Reilun datatalouden toteuttaminen maataloudessa
Hankkeen tavoitteena on tutkia ja luoda prototyypit työkaluista, joiden avulla edistetään maatilojen ja laajemmin maatalouden digitalisoitumista reilun datatalouden mukaiseksi. Tavoitteet jakautuvat neljään osatavoitteeseen, jotka mahdollistavat ja edistävät toinen toistensa toteuttamista:
1) Luoda konsepti menettelytavasta, jonka avulla maatilan ja sen prosessien digitalisointi voidaan tehdä suunnitelmallisesti, turvallisesti ja kannattavasti
2) Laatia maataloussektorille luotu reilun datatalouden sääntökirjamalli, jota myös sovelletaan hankkeessa käsiteltäviin käyttötapauksiin
3) Koota yhteen julkiseen ’AgriDatahub-palveluun’ eri datalähteitä ja niiden kuvauksia sekä niiden hyödyntämisesimerkkejä kooditasolle asti
4) Kehittää prototyyppi palvelusta, jossa viljelijä pystyy jakamaan omaa dataansa suljetusti halutun suljetun ryhmän kanssa ja pyytää arviointia, tulkintaa ja/tai neuvoja dataan liittyen.
Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö ja hankkeessa mukana LUKE.
Aikataulu: 1.10.2021–31.12.2023
Lisätiedot: Petri Linna, petri.linna@tuni.fi
RoboRFID
Kriittisten terveydenhuoltoympäristöjen toiminnan varmistaminen modernin teknologian avulla: Uudenlainen mobiilirobottien ja passiivisen RFID-teknologian fuusio.
RoboRFID-hankkeessa kehitetään hyvinvointia ja terveyttä edistävää robotiikka ja älyvaateteknologiaa sekä yksilön, organisaation että yhteiskunnan tarpeisiin. Hankkeen keskeisenä näkökulmana on varmistaa, että teknologiat toimivat yhteen, sillä juuri teknologiayhdistelmillä pystytään vastaamaan kriisien aikaisiin haasteisiin.
Lisätietoja hankkeen sivuilta (roboai.fi).
Lisätiedot: Sari Merilampi, sari.merilampi@samk.fi
Satakunta DigiHealth
Satakunta DigiHealth -hankkeessa luodaan digitaalisten palveluiden ja hyvinvointiteknologian osaamiseen, kehittämiseen ja innovointiin liittyvä ekosysteemi. Ekosysteemi muodostuu laajasta toimijaverkostosta sekä työkalupakista, joka tarjoaa monipuolisesti vaihtoehtoja uusien digi- ja teknologiainnovaatioiden suunnitteluun, testaamiseen, kehittämiseen ja palvelumuotoiluun.
Aikataulu: 1.1.2019–31.8.2022
Lisätietoja hankkeen sivuilta. (satakuntadigihealth.fi)
Lisätiedot: Sari Merilampi, sari.merilampi@samk.fi
Satakunta Testbed
Tutkimuksen osat/tavoitteet:
- Satakunta Testbed muodostaa monialaisen testbed-ympäristön, jossa mukana ovat erikoissairaanhoito, maakunnan kaupungit ja kunnat, korkea-asteen ja toisen asteen oppilaitokset sekä yksityiset yritykset ja järjestöt.
- Mallintaa hyvinvointi- ja terveysteknologian prosessit, jotka soveltuvat käytettäväksi koko Satakunnan alueella.
- Luoda hyvinvointiteknologian palveluhakemisto
- Luoda kansainvälisiä testbed toiminnan verkostoja Satakuntaan
Rahoittaja Satakuntaliitto (React -EAKR), kesto 1.9.2021 – 31.8.2023.
Lisätietoja hankkeesta verkkosivuilta (satakuntatestbed.fi)
Lisätietoja: Mervi Vähätalo, mervi.vahatalo@samk.fi
Smart Metal – Arvometallien kiertotalouden mekaaniset erotusmenetelmät ja digitalisaatio
Yhteiskunnan globaali sähköistyminen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ovat lisänneet merkittävästi teknologiametallien kysyntää. Hankkeen tavoitteena on toteuttaa osa ”Satakunnan kestävä kasvu” -ohjelmassa esitetyistä toimenpiteistä liittyen ”Teknologiametallit, sähköistyminen & metallien kierrätys”-kokonaisuuteen. Hankkeessa keskitytään erityisesti ohjelmassa esitettyyn konkreettisen tarpeeseen: ”Arvometallien erotus, purku ja kierrätysteknologioiden automatisointi ja pilotointi”.
Kiertotalousalan kasvun vauhdittamiseksi tarvitaan syvempää yhteistyötä digitalisaation hyödyntämisessä. Kiertotalous on kriittisten raaka-aineiden riittävyyden, kestävyyden ja hyväksyttävyyden kannalta äärimmäisen tärkeää koko teknologiametalliklusterille.
Hankkeen tavoitteena on:
- edistää teknologiametallien kierrätystä
- kehittää digitaalisia tuotantomenetelmiä
- pilotoida uusia teknologioita
Kierrätysliiketoimintaa kehitetään kestävämpään ja eettisempään suuntaan ja luodaan edellytyksiä uudelle liiketoiminnalle. Osana hanketta tavoitellaan alueen teollisuuden, Prizztechin ja SAMKin vahvuuksiin perustuvaa yhteistä osaamiskeskittymää, missä erityistarkastelun kohteena on laboratoriotoimintojen yhdistäminen ja keskittäminen.
Aikataulu: 1.4.2021 – 31.12.2022
Rahoittaja: Satakuntaliitto (EAKR)
Lisätietoja: Timo Santa-Nokki, timo.santa-nokki@samk.fi
SmartMove
Hankkeen tavoitteena on luoda Satakunnan matkailu-, tapahtuma-, sekä muiden vapaa-ajan palveluyritysten ja organisaatioiden kotisivuille sisällytettävä ja olemassa oleviin viestintäkanaviin linkitettävä älykäs liikennevalo-toiminnallisuus (web-sovellus), joka viestii IoT-laitteiden ilmaiseman palvelukohteiden ruuhka-asteen.
Hanke rahoitetaan alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta (AKKE).
Aikataulu: 1.6.2021–31.12.2022
Lisätiedot: Jere Grönman, jere.gronman@tuni.fi
UTULaser – Ajoneuvoakkujen tunnistaminen ja kierrätyksen automatisointi
Sähköistyvä autoteollisuus tulee lähitulevaisuudessa valmistamaan valtavia määriä litiumioniakkuja. Näitä akkuja valmistetaan useilla eri kemioilla, jotka tulee erotella, koska niitä ei voida kierrättää samoin menetelmin. Akkujen analysointi ja akkukemioiden tunnistaminen nousee tärkeään rooliin.
Hankkeessa tullaan pilotoimaan, miten laser-spektroskopia yhdistettynä tekoälyyn voi tunnistaa erilaiset akkukemiat nopeasti ja tarkasti. Kierrätyksen nopeus, turvallisuus ja tarkkuus paranevat, jolloin myös kierrätyksen yksikkökustannukset pienenevät.
Rahoittaja: Ulla Tuomisen säätiö
Kesto 1.1.2022 – 31.12.2023
Lisätietoja: Pekka Suominen, pekka.suominen@samk.fi
Uudet teknologiaratkaisut aivoterveyden arviointiin ja seurantaan
Hankkeessa pilotoidaan aivosähkökäyrään perustuvaa vaatteisiin huomaamattomasti integroitua teknologiaa hyödyntävää helppokäyttöistä aivoterveyden seurantaratkaisua.
- Samalla kehitetään osaamista soveltaa aivojen sähköisen toiminnan mittausta laajemmin muilla sovellusalueilla, kuten kognitiivisten kykyjen kehittäminen, tietokonesovellusten (esim. pelien) suunnittelu, neurofeedback-hoito sekä kuntoutuksen sovellukset.
- Puettavaa anturiteknologiaa tarjotaan myös alustatyylisesti, jolloin samaa anturia hyödyntäviä sovelluksia voidaan rakentaa hyvin erilaisiin tarkoituksiin, mikä luo erityisesti ohjelmisto- ja data-analytiikkayrityksille uusia mahdollisuuksia.
- Hankkeen tavoitteena on parantaa satakuntalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja tuotekehitysvalmiuksia sekä edistää kansainvälistymistä.
- Hankkeen toiminnan odotetaan tuottavan yrityksille uutta tuotekehitysosaamista, kansainvälisiä verkostoja, sekä yhteiskehittämisen kumppaneita. Hankkeen tuotosten ja toiminnan kautta parannetaan yritysten liiketoimintamahdollisuuksia.
Aikataulu: 1.9.2021 – 31.8.2023
Rahoittaja: REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet
Lisätietoja: Anja Poberznik, anja.poberznik@samk.fi
Uudet teknologiaratkaisut aivoterveyden arviointiin ja seurantaan
Hankkeen tavoitteena on parantaa satakuntalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja tuotekehitysvalmiuksia sekä edistää kansainvälistymistä. Keskeisenä osatavoitteena on perustaa Tampereen yliopiston data-analytiikan ja puettavan teknologian sekä Satakunnan ammattikorkeakoulun hyvinvointia edistävän teknologian ja tekoälyn tutkimusryhmien pohjalta tutkimus- ja kehitysalusta uusien aivoterveyden ja aivojen toiminnan
monitorointijärjestelmien ja -menetelmien kehittämiseen. Hanke on monitieteinen ja siinä on mukana tutkijoita data-analytiikan, hyvinvointiteknologian, puettavan teknologian, neurologian ja pelitutkimuksen alueilta. Hanketoimijoilla on laajat kansainväliset verkostot omilta tutkimusaloiltaan.
Hanke on EAKR (REACT-EU) -rahoitteinen.
Aikataulu: 1.9.2021 – 31.8.2023
Lisätiedot: Reijo Koivula, reijo.koivula@tuni.fi
Verkostoyhteistyöllä vauhtia tekoälypohjaisten virtuaaliteknologioiden saavutettavuuteen kuntoutuksessa – Virtuaalikuntoutusverkosto
Hankkeen keskeiset tavoitteet:
- Teknologioihin ja kuntoutukseen perehtyneiden korkeakoulujen monialaisten asiantuntijoiden muodostama yhteistyöverkosto
- Vastata työelämän muutoksista syntyviin osaamistarpeisiin, kuten etäpalvelujen kasvavaan määrään pandemian aikana
- Tutkia, kehittää ja innovoida kuntoutukseen uusia tekoälypohjaisia virtuaaliteknologioita
- Edistää saavutettavuustietoisuutta ja –osaamista
- Jokaiselle mukana olevalle taholle uutta osaamista vaikuttavien etäpalvelujen tuottamiseen, tutkimukseen ja koulutuksen sisältöihin
Hankkeen kohderyhmät ovat kuntoutusalan ammattilaiset, opettajat ja opiskelijat sekä nuoret kuntoutujat.
Aikataulu: 1.1.2021–31.12.2022
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM
Lisätietoja hankkeesta (tuni.fi)
Lisätiedot: Taina Jyräkoski, taina.jyrakoski@samk.fi
Katso myös
Tilaa RoboAI:n uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajan tasalla.