Projektit
RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksella on vuosittain useita kymmeniä eri rahoituskumppanien tukemia hankkeita.
RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen projektit
RoboAI Industry – Automaatio ja robotiikka
GAMMA - Game-based Learning in Mathematics
Kansainvälisessä, Erasmus+ -rahoitteisessa GAMMA-hankkeessa (GAMe-based learning in MAthematics) luodaan opetusmateriaalia, opetusskenaarioita ja niihin liittyviä matemaattisia pelejä, jotka sisältävät matematiikan opetussuunnitelman mukaisia aiheita 14-18 –vuotiaille opiskelijoille. Hanketta koordinoi kroatialainen korkeakoulu ja SAMKin ja Porin Lyseon lukion lisäksi mukana on korkeakoulut Kreikasta ja Alankomaista sekä toisen asteen oppilaitokset Kroatiasta ja Kreikasta.
Hankkeen tavoitteena on:
- Nostaa opettajien ja opiskelijoiden tietoutta erilaisista digitaalisista matematiikkapeleistä ja niiden yhteydestä matemaattisten taitojen parantamiseen.
- Kehittää oppimateriaaleja kaikille digitaaliseen tekniikkaan perustuvasta GBL:stä kiinnostuneille matematiikan opettajille, koska heillä on johtava rooli opiskelijoiden ohjauksessa.
Lisätietoja hankkeesta. (project-gamma.eu)
Lisätietoja: Mirka Leino, mirka.leino@samk.fi
RoPoSA
Hankkeessa pyritään vauhdittamaan Pohjois-Satakuntalaisten mikro- ja pk-yritysten robotiikka investointeja demonstroimalla näille robotiikan avulla saavutettavia hyötyjä. Useasti mikro ja pk-yrityksissä tunnistetaan robotisointitarve, mutta investoinnit jäävät toteutumatta.
Tutkimuksen osat/tavoitteet:
- Teknologiakävelyt, joiden avulla pyritään tunnistamaan yhteistyössä yritysten kanssa potentiaalisia robotisointikohteita
- Robotiikan tuomien mahdollisuuksien konkretisointi demonstraatioilla
- Kokeilukulttuurin edistäminen esim. robottikokeilluilla
Aikataulu: 1.3.2022 – 31.12.2023
Rahoittaja: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Satakunnan ELY
Lisätietoja: Toni Seessalo, toni.2.seessalo@samk.fi
Tuottavuus keskiössä
Hankkeen päätavoite on kohderyhmänä olevien yritysten henkilöstön osaamistason kasvattaminen ja tätä kautta niin osallistuneiden yritysten kuin maakunnan muidenkin yritysten tuottavuuden parantaminen.
Hankkeen tavoitteita ovat:
- vastata yritysten muuttuneisiin koulutus- ja osaamistarpeisiin nykyisessä markkinatilanteessa kompakteilla koulutuksilla
- tuoda yrityksiin uutta osaamista joustavilla digitaalisiin alustoihin perustuvilla koulutuksilla
- antaa koulutettaville mahdollisuus tutustua ja oppia kokeilemalla esimerkiksi robotteja RoboAI- yhteiskäyttölaboratoriossa
- tuottaa positiivisia kokemuksia joustavista automaatioratkaisuista esim. yhteistyörobotiikka ja näin vauhdittaa investointeja robotiikkaan
Hankkeen toiminta perustuu eri aiheiden ympärille koostetuista asiantuntijapuheenvuoroista, Opitaan kokeilemalla -laboratoriokokeilupäivistä sekä yrityksille räätälöidyistä, tuottavuuden parantamiseen liittyvien teknologioiden koulutuksista.
Lisätietoja hankkeesta hankesivulta (roboai.fi).
Lisätietoja: Toni Seessalo, toni.2.seessalo@samk.fi
RoboAI Health – Hyvinvointiteknologia ja terveysteknologia
Data Lake Innovation Testbed for Future Hospital
Tutkimuksen osat/tavoitteet:
Suomen ensimmäinen ekosysteemi, jossa Testbed yhdistää keskenään
- keskus- ja yliopistosairaalat
- ammattikorkeakoulut ja tiedeyliopistot
- ´datalaken´ toimittajat
- supertietokonealustan toimittajan sekä
- kasvu- ja startup-yritykset
Aikataulu: 11.1.2021 – 31.5.2023
Rahoittaja: OKM:n ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaan osoitettava erityisrahoitus
Lisätietoja: Jonna-Carita Kanninen, jonna-carita.kanninen@samk.fi
DigiNepsy - Neuropsykiatristen asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn edistäminen teknologian keinoin
Tutkimuksen osat/tavoitteet:
- Aistikuormituksen ja siitä palautumisen, sekä arjen strukturoinnin ja vuorovaikutuksen tukeminen
- Olemassa olevien teknologiaratkaisujen kartoitus ja hankinta, sekä uusien työkalujen kehittäminen
- Teknologiatyökalujen pilotointi
- Monialaisten palveluiden sekä ammatillisen osaamisen kehittäminen
- Idealainaamo materiaalipankin luominen
Aikataulu: 1.3.2020 – 31.8.2023
Rahoittaja: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ESR)
Lisätietoja: Juha Mäkelä, juha.makela@samk.fi
Hyvinvointia Hybridisti
Hankkeen keskeiset tavoitteet
- lisätä ymmärrystä teknologiavälitteisistä palveluista ja etävuorovaikutuksesta
- mahdollistaa palveluiden digitalisoimisen leviämistä ja palvelunlaadun kehittämistä
- vahvistaa ammattilaisten empaattisen läsnäolon ja kohtaamisen vuorovaikutusosaamista teknologiavälitteisessä palvelussa
- laajentaa ammattilaisten teknologiaosaamista ja ammattilaisten ja käyttäjien teknologiavalmiuksia
- lisätä varmuutta palvelujen teknologiavälitteisestä kehittämisestä ja antaa heidän käyttöönsä kehittämisympäristö
- laajentaa etä- ja lähipalveluja ammattilaisten ja käyttäjien toimintaympäristöön soveltuvaksi esim. palvelumuotoilun keinoin
- toimia proaktiivisesti tulevaisuuden (2030) hybridipalveluiden rakentamiseksi, huomioiden työyhteisön ja toimintaympäristön strategiat ja tulevaisuustutkimuksen skenaariot.
Aikataulu: 1.9.2021 – 31.10.2023
Rahoittaja: REACT-EU:n ESR toimenpiteet
Lisätietoja: Tiina Mäkitalo, tiina.makitalo@samk.fi
IKI - Ikääntymisestä innovaatioiksi
Kesto 1.3.2023–31.8.2025
Rahoittaja: EAKR Euroopan aluekehitysrahasto (Haettava EU- ja valtion rahoitus on 60% ja Kuntarahoitus 40%, Porin kaupunki)
Hallinnointi ja osatoteuttajat: Hankkeen päätoteuttajana Satakunnan ammattikorkeakoulu, osatoteuttajina ovat Diak ja Tampereen yliopisto, Porin yksikkö.
Päätavoitteena hankkeessa on digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi. Hankkeen tuloksena syntyy Ikäihmisten toimintakyvyn edistämiseen erikoistunut GeroTestbed, joka on osa Satakunta Testbed -toimintaa. GeroTestbed on ikäihmisten toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämiseen erikoistunut kehitys- ja testausympäristö, jossa on mahdollista testata ja kehittää sekä hyvinvointi- ja terveysteknologialaitteita että ohjelmistoja. GeroTestbed linkittää alueen vahvaa robotiikka- ja automaatio-osaamista erityisesti sote-kenttään.
Lisätietoja hankkeesta verkkosivuilta (satakuntatestbed.fi)
Lisätietoja: Mervi Vähätalo, mervi.vahatalo@samk.fi
KidsLikeUs – Kansalaisjärjestöjen ja julkisten laitosten voimaannuttaminen auttamaan lapsia selviytymään siirtolaisuuteen liittyvistä traumoista luovuuden ja luonnon tarjoamien etujen avulla
Hankkeen tavoitteena on tukea lapsia, jotka ovat kärsineet muuttoliikekriiseistä ja muista mielenterveyshaasteista, innostamalla vapaaehtoisia, kasvattajia, viranomaisia ja kansalaisjärjestöjä luomaan viihtyisiä ja aistiystävällisiä ympäristöjä, jotka tuovat luontoa, puhuttelevat kaikkia aisteja ja parantavat henkistä ja fyysistä hyvinvointia.
Osana hanketta kehitetään joukko digitaalisia ja fyysisiä ratkaisuja "Supersankarin aistipuutarhaa" varten, jotta voidaan luoda järjestelyjä, joissa vapaaehtoiset ja kasvattajat voivat toteuttaa kotouttamis-, rentoutumis- ja terapeuttisia toimia helpommin ja mukavammin. Nämä "puutarhat" voivat auttaa parantamaan mielenterveyttä pakolaislasten lisäksi myös kaikenikäisten ja -kansallisten ihmisten mielenterveyttä. Käsitellessään näitä rajat ylittäviä kysymyksiä ja rohkaisemalla suunnittelemaan viihtyisiä ympäristöjä hanke helpottaa sitä, että lapset voivat kehittää vahvoja henkisiä asenteita ja tuntea itsensä arvostetuiksi riippumatta heidän nykyisestä asuinpaikastaan, kansallisuudestaan tai taustastaan, mikä viime kädessä rakentaa parempaa ja osallistavampaa tulevaisuutta Euroopan unionille ja tuleville sukupolville.
Rahoittaja: Euroopan unionin rahoittama (Euroopan aluekehitysrahasto ja eurooppalaisen naapuruuden ja kumppanuuden välineet) Interreg Baltic Sea Region -ohjelman 2021-2027 puitteissa.
Aikataulu: 1.1.2023 - 31.12.2025
Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta https://interreg-baltic.eu/project/kidslikeus/
Lisätietoja: Anja Poberznik, anja.poberznik@samk.fi
Peliselli – Pelillisyys ja elämyksellisyys uudenlaisten palveluiden mahdollistajana
Hankkeessa verkostoidaan eri alojen toimijat yhteisen toiminnan kautta. Toisaalta tutustutaan peli ja elämystuotannon teknologioiden tuomiin mahdollisuuksiin. Tämä vuoropuhelu muodostaa pohjan hankkeessa SAMKin Porin kampukselle rakennettavalle Peliselli-kohtaamispaikalle, jossa pelillisyys, hyötypelit, elämyksellisyys ja aistiesteettömyys valjastetaan asiakaslähtöisten palveluiden raaka-aineeksi.
Hankkeen tavoitteita ovat:
- Sosiaali- terveys-, hyvinvointi- ja ohjausalan (sotehyo) palveluiden saavutettavuuden, asiakaslähtöisyyden, monipuolisuuden ja houkuttelevuuden parantaminen elämys- ja peliteknologian sekä monialaisen kehitystoiminnan ja osaamisen vahvistamisen kautta.
- Palveluiden asiakkaiden tavoittaminen, sitouttaminen sekä heidän toimijuutensa ja hyvinvointinsa edistäminen.
Aikataulu: 1.12.2022 - 31.12.2023
Rahoittaja: ESR 2014-20 (17 %) KESELY
Lisätietoja: Janika Tommiska janika.tommiska@samk.fi
RoboRFID
Kriittisten terveydenhuoltoympäristöjen toiminnan varmistaminen modernin teknologian avulla: Uudenlainen mobiilirobottien ja passiivisen RFID-teknologian fuusio.
RoboRFID-hankkeessa kehitetään hyvinvointia ja terveyttä edistävää robotiikka ja älyvaateteknologiaa sekä yksilön, organisaation että yhteiskunnan tarpeisiin. Hankkeen keskeisenä näkökulmana on varmistaa, että teknologiat toimivat yhteen, sillä juuri teknologiayhdistelmillä pystytään vastaamaan kriisien aikaisiin haasteisiin.
Lisätietoja hankkeen sivuilta (roboai.fi).
Lisätiedot: Sari Merilampi, sari.merilampi@samk.fi
TEKOS teknologialla osallisuutta - verkostolla vaikuttavuutta
Satakunnan ammattikorkeakoulun koordinoimassa hankkeessa edistetään osallisuutta hyödyntäen älyvaate- ja älyhuonekaluteknologiaa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi luodaan Tampereen yliopiston, Turun yliopiston monitieteisen Sote-akatemian sekä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa moniammatillinen ja jatkuvasti kehittyvä verkosto koulutuksen ja tutkimuksen kautta. Verkosto kerää yhteen teknologian, toiminta- ja puheterapian sekä erityispedagogiikan tutkijat, opettajat, opiskelijat ja työelämän ammattilaiset.
Lisätiedot hankkeen omalta sivulta (roboai.fi)
Lisätietoja: Ollipekka Kivin, ollipekka.p.kivin@samk.fi
Uudet teknologiaratkaisut aivoterveyden arviointiin ja seurantaan
Hankkeessa pilotoidaan aivosähkökäyrään perustuvaa vaatteisiin huomaamattomasti integroitua teknologiaa hyödyntävää helppokäyttöistä aivoterveyden seurantaratkaisua.
- Samalla kehitetään osaamista soveltaa aivojen sähköisen toiminnan mittausta laajemmin muilla sovellusalueilla, kuten kognitiivisten kykyjen kehittäminen, tietokonesovellusten (esim. pelien) suunnittelu, neurofeedback-hoito sekä kuntoutuksen sovellukset.
- Puettavaa anturiteknologiaa tarjotaan myös alustatyylisesti, jolloin samaa anturia hyödyntäviä sovelluksia voidaan rakentaa hyvin erilaisiin tarkoituksiin, mikä luo erityisesti ohjelmisto- ja data-analytiikkayrityksille uusia mahdollisuuksia.
- Hankkeen tavoitteena on parantaa satakuntalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja tuotekehitysvalmiuksia sekä edistää kansainvälistymistä.
- Hankkeen toiminnan odotetaan tuottavan yrityksille uutta tuotekehitysosaamista, kansainvälisiä verkostoja, sekä yhteiskehittämisen kumppaneita. Hankkeen tuotosten ja toiminnan kautta parannetaan yritysten liiketoimintamahdollisuuksia.
Aikataulu: 1.9.2021 – 31.8.2023
Rahoittaja: REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet
Lisätietoja: Anja Poberznik, anja.poberznik@samk.fi
Verkostoyhteistyöllä vauhtia tekoälypohjaisten virtuaaliteknologioiden saavutettavuuteen kuntoutuksessa – Virtuaalikuntoutusverkosto
Hankkeen keskeiset tavoitteet:
- Teknologioihin ja kuntoutukseen perehtyneiden korkeakoulujen monialaisten asiantuntijoiden muodostama yhteistyöverkosto
- Vastata työelämän muutoksista syntyviin osaamistarpeisiin, kuten etäpalvelujen kasvavaan määrään pandemian aikana
- Tutkia, kehittää ja innovoida kuntoutukseen uusia tekoälypohjaisia virtuaaliteknologioita
- Edistää saavutettavuustietoisuutta ja –osaamista
- Jokaiselle mukana olevalle taholle uutta osaamista vaikuttavien etäpalvelujen tuottamiseen, tutkimukseen ja koulutuksen sisältöihin
Hankkeen kohderyhmät ovat kuntoutusalan ammattilaiset, opettajat ja opiskelijat sekä nuoret kuntoutujat.
Aikataulu: 1.1.2021–31.12.2022
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM
Lisätietoja hankkeesta (tuni.fi)
Lisätiedot: Taina Jyräkoski, taina.jyrakoski@samk.fi
RoboAI Green – Teknologiametallien kiertotalous
AIST – A novel AI-based Spectroscopic Technique and a future-ready research laboratory for recycling of battery materials
AIST-hanke on Satakunnan ammattikorkeakoulun hanke, johon osallistuu kaksi vierailevaa tutkijaa Oulun yliopistosta (akkumateriaalit) sekä Tampereen yliopistosta (spektroskopia). Hankkeessa kehitetään menetelmää, jossa spektroskopian ja tekoälyn yhdistelmällä voidaan tunnistaa ja erotella kierrätykseen tulleiden akkujen materiaalikoostumus online-kierrätysprosessin esivaiheessa, jolloin akkujen ohjaamista oikeaan kierrätysprosessiin teollisuudessa voidaan tehostaa ja parantaa.
Hankkeessa selvitetään parhaat akkumateriaalien tunnistamiseen sopivat spektroskopian menetelmät sekä nykyiset ja tulevaisuuden akkumateriaalit. Tiedon perusteella optimoidaan tekoälyjärjestelmä tunnistamaan alkuaineet ja niiden pitoisuus akkumateriaaleissa sekä suunnitellaan ja rakennetaan tunnistusjärjestelmä. Laboratorioon ensi vaiheessa rakennettu järjestelmä pyritään testaamaan teollisessa ympäristössä. Tavoitteena on kehittää teollisuuden käyttöön suoraan sovellettavissa oleva menetelmä akkumateriaalien tunnistukseen kierrätysprosessissa.
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö (harkinnanvarainen valtionrahoitus ammattikorkeakouluille tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan)
Kesto 1.1.2023 – 31.12.2024
Lisätietoja hankkeesta hankesivulta. (roboai.fi)
Johanna Valio, johanna.valio@samk.fi
Sulan metallin analysointimenetelmillä kansainväliseksi tiennäyttäjäksi (SUMEA)
SUMEA on Satakunnan ammattikorkeakoulun hanke, jonka tavoitteena on mahdollistaa teknologiametallien parempi kierrätettävyys. Korkealaatuisten teknologiametallien valmistamisessa tarvitaan hyvää prosessin hallintaa, mikä edellyttää sekä pitkää kokemusta että raaka-aineen tarkkaa tuntemista. Kierrätysraaka-aineen osuuden lisääminen valmistusprosessiin tuo haasteita prosessin ohjaukseen, sillä kierrätysraaka-aine-erät ovat usein pieniä ja niiden laatu vaihtelee merkittävästi. Kierrätysmateriaalin joukossa voi olla ei-toivottuja epäpuhtauksia. Analysoimalla sula ennen sulasyötteen sekoittumista suureen määrään sulaa metallia voitaisiin havaita ei-toivotut epäpuhtaudet ajoissa. Sulan analysointi riittävän varhaisessa vaiheessa mahdollistaisi hallitun kierrätysraaka-aineen määrän kasvattamisen prosessissa. Hankkeessa selvitetään spektroskopian käyttöä sulan metallin analysoinnissa. Hankkeessa pilotoidaan laboratorio-olosuhteissa sulan metallin analysointia spektroskopiaa hyödyntämällä.
Rahoittaja: Satakuntaliitto (EAKR ja Porin kaupunki)
Kesto 1.1.2023 – 31.12.2024
Lisätietoja hankkeesta hankesivuilta (roboai.fi)
Leena Nolvi, leena.nolvi@samk.fi
UTULaser – Ajoneuvoakkujen tunnistaminen ja kierrätyksen automatisointi
Sähköistyvä autoteollisuus tulee lähitulevaisuudessa valmistamaan valtavia määriä litiumioniakkuja. Näitä akkuja valmistetaan useilla eri kemioilla, jotka tulee erotella, koska niitä ei voida kierrättää samoin menetelmin. Akkujen analysointi ja akkukemioiden tunnistaminen nousee tärkeään rooliin.
Hankkeessa tullaan pilotoimaan, miten laser-spektroskopia yhdistettynä tekoälyyn voi tunnistaa erilaiset akkukemiat nopeasti ja tarkasti. Kierrätyksen nopeus, turvallisuus ja tarkkuus paranevat, jolloin myös kierrätyksen yksikkökustannukset pienenevät.
Rahoittaja: Ulla Tuomisen säätiö
Kesto 1.1.2022 – 31.12.2023
Lisätietoja: Pekka Suominen, pekka.suominen@samk.fi
RoboAI Intelligent Systems
DATOS – Datalähtöisen ohjelmisto-osaamisen vahvistaminen
DATOS-hanke toteutetaan rinnakkain Porin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Hankkeella haetaan ratkaisua siihen, miten Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa voidaan yrityksiä ja muita organisaatioita aktivoida digitaaliseen muutokseen ja siihen liittyvän teknologian käyttöönottamiseen. Aktivointeja tehdään digitalisaatiota edistävin pilotein, joiden tarkempi sisältö tarkentuu teknologiafoorumeissa. Lisäksi hankkeella haetaan ratkaisua koulutustarjonnan saavutettvuuden lisäämiseen ja koulutustason nostamiseen sekä tietotekniikan alan korkean tason osaamisen nostamiseen.
Hanke on EAKR (REACT-EU) -rahoitteinen.
Aikataulu: 1.9.2021–31.8.2023
Lisätiedot: Minna Haapakoski, minna.haapakoski@tuni.fi
eKETJU
eKETJU-hanke hakee ratkaisuja koronaepidemian aikana satakuntalaisessa elintarvikeketjussa (tuotanto-jalostus-jakelu/vähittäiskauppa) tunnistettuihin riskeihin, heikkouksiin ja uhkiin, jotka voivat vaarantaa yritysten toimintamahdollisuuksia, vaikuttaa työllisyyteen ja siten alueen ruoantuotannon ja elintarvikkeiden jakelun huoltovarmuuteen. Hanketta koordinoi Pyhäjärvi-instituutti. Lisätietoa hankkeesta löytyy Pyhäjärvi-instituutin sivuilta.
Hanke on EAKR-rahoitteinen.
Aikataulu: 1.5.2021–31.8.2023
Lisätiedot: Nathaniel Narra, nathaniel.narra@tuni.fi
European Joint Program on Radioactive Waste Management (EURAD)
EURAD on laajaeurooppalaisten toimijoiden yhteishanke, jossa kehitetään osaamista radioaktiivisen jätteen loppusijoitukseen liittyen. Hankkeen kotisivut löytyvät: www.ejp-eurad.eu. DAO-ryhmän rooli hankkeessa on kehittää ja validoida menetelmiä, joilla selvitetään mallien herkkyyttä lähtöparametrien suhteen. Lisätietoja Euroopan Komission sivuilta.
H2020 / EURATOM -projektin rahoittaja on Euroopan Komissio.
Aikataulu: 1.6.2019 – 31.5.2024
Lisätiedot: Tarmo Lipping, tarmo.lipping@tuni.fi
KAMU – Kriisistä kasvun mahdollisuuksiin ja uudistumiseen
KAMU-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa satakuntalaisten yritysten elpymistä poikkeusoloista ja edistää niiden vahvistumista liiketoimintojen uudistamiseen soveltuvan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotietämyksen avulla.
Yritysten ja yrityspalvelutoimijoiden kanssa järjestetään ajankohtaisiin teemoihin liittyviä kehittämis- ja verkostoitumistilaisuuksia. Kehittymishaluisten yritysten kokemia ongelmia ja kehitystarpeita sekä ratkaisumalleja kartoitetaan koko hankkeen ajan. Kartoitusten, tapaamisten ja haastattelujen perusteella luodaan liiketoiminnan uudistamista ja/tai tuotekehityksen vahvistamista tukeva toimintamalli sekä kehittämistyökalu (KAMU-sovellus). Niiden avulla yritykset ja organisaatiot voivat tehdä järjestelmällistä tilannearviointia kehittääkseen liiketoimintaansa hyödyntäen jo aiemmin muissa organisaatioissa koeteltua tutkimus- ja tuotekehitystietämystä.
Hanke on EAKR (REACT-EU) -rahoitteinen.
Aikataulu: 1.9.2021–31.8.2023
Lisätiedot: Jari Leppäniemi, jari.leppaniemi@tuni.fi
KIEMI – Vähemmällä enemmän – Kohti kiinteistöjen energiaminimiä
Hankkeen keskeiset tulokset muodostuvat sarjasta Proof-of-Concept -prototyyppejä ja -järjestelmiä, joiden avulla on mahdollista muodostaa erityyppisiin käyttötilanteisiin sopivia kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavia avoimia ja modulaarisia ratkaisuja. Hankkeessa pilotoitavien prototyyppien avulla selvitetään sekä olemassa olevien, että hankkeessa kehitettävien anturiratkaisujen käyttökelpoisuus aidoissa käyttöympäristöissä, kun pyritään selvittämään kiinteistöjen energiaminimi. Hankkeen tulosten avulla saavutetaan kustannussäästöjä vähentämällä energian käyttöä asunnoissa ja rakennusten lämmityksessä, parannetaan asumisviihtyvyyttä ja työskentelyolosuhteita sekä pienennetään kiinteistöjen käytöstä syntyvää hiilijalanjälkeä.
Hanke on EAKR-rahoitteinen.
Aikataulu: 1.1.2019–31.12.2022
Lisätiedot: Jari Soini, jari.soini@tuni.fi
Reilun datatalouden toteuttaminen maataloudessa
Hankkeen tavoitteena on tutkia ja luoda prototyypit työkaluista, joiden avulla edistetään maatilojen ja laajemmin maatalouden digitalisoitumista reilun datatalouden mukaiseksi. Tavoitteet jakautuvat neljään osatavoitteeseen, jotka mahdollistavat ja edistävät toinen toistensa toteuttamista:
1) Luoda konsepti menettelytavasta, jonka avulla maatilan ja sen prosessien digitalisointi voidaan tehdä suunnitelmallisesti, turvallisesti ja kannattavasti
2) Laatia maataloussektorille luotu reilun datatalouden sääntökirjamalli, jota myös sovelletaan hankkeessa käsiteltäviin käyttötapauksiin
3) Koota yhteen julkiseen ’AgriDatahub-palveluun’ eri datalähteitä ja niiden kuvauksia sekä niiden hyödyntämisesimerkkejä kooditasolle asti
4) Kehittää prototyyppi palvelusta, jossa viljelijä pystyy jakamaan omaa dataansa suljetusti halutun suljetun ryhmän kanssa ja pyytää arviointia, tulkintaa ja/tai neuvoja dataan liittyen.
Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö ja hankkeessa mukana LUKE.
Aikataulu: 1.10.2021–31.12.2023
Lisätiedot: Petri Linna, petri.linna@tuni.fi
SmartMove
Hankkeen tavoitteena on luoda Satakunnan matkailu-, tapahtuma-, sekä muiden vapaa-ajan palveluyritysten ja organisaatioiden kotisivuille sisällytettävä ja olemassa oleviin viestintäkanaviin linkitettävä älykäs liikennevalo-toiminnallisuus (web-sovellus), joka viestii IoT-laitteiden ilmaiseman palvelukohteiden ruuhka-asteen.
Hanke rahoitetaan alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta (AKKE).
Aikataulu: 1.6.2021–31.12.2022
Lisätiedot: Jere Grönman, jere.gronman@tuni.fi
Uudet teknologiaratkaisut aivoterveyden arviointiin ja seurantaan
Hankkeen tavoitteena on parantaa satakuntalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja tuotekehitysvalmiuksia sekä edistää kansainvälistymistä. Keskeisenä osatavoitteena on perustaa Tampereen yliopiston data-analytiikan ja puettavan teknologian sekä Satakunnan ammattikorkeakoulun hyvinvointia edistävän teknologian ja tekoälyn tutkimusryhmien pohjalta tutkimus- ja kehitysalusta uusien aivoterveyden ja aivojen toiminnan
monitorointijärjestelmien ja -menetelmien kehittämiseen. Hanke on monitieteinen ja siinä on mukana tutkijoita data-analytiikan, hyvinvointiteknologian, puettavan teknologian, neurologian ja pelitutkimuksen alueilta. Hanketoimijoilla on laajat kansainväliset verkostot omilta tutkimusaloiltaan.
Hanke on EAKR (REACT-EU) -rahoitteinen.
Aikataulu: 1.9.2021 – 31.8.2023
Lisätiedot: Reijo Koivula, reijo.koivula@tuni.fi
Päättyneet hankkeet
Innovative solutions to support BSR in providing more senior - friendly public spaces due to increased capacity of BSR companies and public institutions.
Digitomkku-hankkeen päätavoitteena on (1) testipeteihin perustuvan ja moniosaajaverkoston hoitaman Big Data kokeilu- ja oppimisalustan luominen ja sisäänajo tomaatin, kurkun ja paprika tuotannossa. Hankkeen osia ovat anturiverkot kasvihuoneissa, tiedonsiirto, datan hallinta, data-analyysi ja tiedon käyttötavat päätöksenteossa. Tuotettu rakenne ja kokemus sen käytöstä ovat pohjana kasvihuone- ja säätötekniikkayritysten kaupalliselle, verkostoa hyödyntävälle liiketoiminnalle. Hanketta koordinoi LUKE. Lisätietoa hankkeesta löytyy: https://www.luke.fi/projektit/digitomkku/.
Aikataulu: 1.9.2019–30.6.2022
Lisätiedot: Petri Linna, petri.linna@tuni.fi
RoboAI Green
Teknologiametallien kiertotalouden osaamiskeskittymä on Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Prizztech Oy:n yhteinen hanke, jossa RoboAI:n osaamispohjaa laajennetaan koskemaan teknologiametallien kiertotaloutta.
Osaamiskeskittymän tutkimuksen peruskysymys on, että miten arvokkaita teknologiametalleja sisältäviä laitteita ja komponentteja voidaan tehokkaasti ja älykkäästi kerätä, tunnistaa ja erotella, jotta metallien kierrättäminen niistä on kannattavaa ja turvallista.
Selvitämme parhaat saatavissa olevat teknologiat, testaamme niitä laboratoriossa sekä käytännön pilottihankkeissa ja pyrimme edistämään niiden käyttöönottoa teollisuudessa.
Rahoittaja REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet
Kesto 1.9.2021 – 31.8.2023
Lisätietoja hankkeesta sen omilta verkkosivuilta.
Lisätietoja: Pekka Suominen, pekka.suominen@samk.fi
SAMKin ja Tampereen yliopiston (TAU) yhteishanke, jonka tavoitteet perustuivat ns. siltasopimukseen, jossa suunnattiin voimavaroja Lounais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen vahvistamiseen. Hankkeen tavoitteena oli perustaa RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus.
Lisätiedot:
Petteri Pulkkinen
Tehokas konepaja -hankkeessa (TEKO) keskitytään parantamaan konepajateollisuuden pk-yritysten tehokkuutta ja edistetään uusien tuotantomenetelmien investointien liikkeelle lähtöä. Samalla kasvatetaan yritysten tietoisuutta saatavilla olevista uusista tekniikoista sekä selvitetään digitalisaation myötä syntyviä mahdollisuuksia.
Hankkeen tavoitteena oli:
- parantaa konepajateollisuuden pk-yritysten energiatehokkuutta
- edistää vähähiilisten uusien tuotantomenetelmien investointien liikkeelle lähtöä
- lisätä yritysten tietoisuutta saatavilla olevista uusista tekniikoista
- selvittää digitalisaation myötä syntyviä mahdollisuuksia.
Rahoittaja Satakuntaliitto (EAKR), kesto 1.3.2020 - 31.6.2022
Lisätietoja hankkeen sivuilta.
Lisätiedot: Timo Kerminen
Hankkeessa toteutetaan roundtable-työpajoja tekoälyn eri sovellusalueista. Ajankohtaista tietoa työpajoista sekä hankkeesta yleisesti löytyy Robocoastin sivuilta.
Hanke on ESR-rahoitteinen.
Aikataulu: 1.7.2021 – 30.6.2022
Lisätiedot: Jari Turunen, jari.turunen@tuni.fi
Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana
Tutkimuksen osat/tavoitteet:
- Satakunnassa on kansallisesti merkittävä, toteutukseltaan Suomen älykkäin, tulevaisuuden sairaalan innovaatioalusta sekä toimintamalli terveysteknologian osallistavaan kehittämiseen
- Innovaatioalustasta on tullut pysyvä yhteistyömuoto, jota ylläpidetään SAMKin ja Satasairaalan yhteistyönä ja sen avulla saavutetaan kustannustehokkaita ratkaisuja
- Sairaalan toimintaa on uudistettu ja hoidon vaikuttavuutta parannettu kansalaisen hyvinvoinnin näkökulmasta
- Innovaatioalustan toimijoiden välinen tiedonsiirto (yhteinen tutkimusyhteisö) parantaa terveydenhuollon ammattilaisten, korkeakoulujen asiantuntijoiden ja yritysten näkemystä uuden teknologian hankinnoista ja käyttöönotosta
Rahoittaja Satakuntaliitto (EAKR), kesto 1.1.2019 – 30.12.2022.
Lisätietoja hankkeen sivuilta (roboai.fi)
Lisätietoja: Mervi Vähätalo, Anu Holm, etunimi.sukunimi@samk.fi
Satakunta DigiHealth
Satakunta DigiHealth -hankkeessa luodaan digitaalisten palveluiden ja hyvinvointiteknologian osaamiseen, kehittämiseen ja innovointiin liittyvä ekosysteemi. Ekosysteemi muodostuu laajasta toimijaverkostosta sekä työkalupakista, joka tarjoaa monipuolisesti vaihtoehtoja uusien digi- ja teknologiainnovaatioiden suunnitteluun, testaamiseen, kehittämiseen ja palvelumuotoiluun.
Aikataulu: 1.1.2019–31.8.2022
Lisätietoja hankkeen sivuilta. (satakuntadigihealth.fi)
Lisätiedot: Sari Merilampi, sari.merilampi@samk.fi
Satakunta Testbed
Tutkimuksen osat/tavoitteet:
- Satakunta Testbed muodostaa monialaisen testbed-ympäristön, jossa mukana ovat erikoissairaanhoito, maakunnan kaupungit ja kunnat, korkea-asteen ja toisen asteen oppilaitokset sekä yksityiset yritykset ja järjestöt.
- Mallintaa hyvinvointi- ja terveysteknologian prosessit, jotka soveltuvat käytettäväksi koko Satakunnan alueella.
- Luoda hyvinvointiteknologian palveluhakemisto
- Luoda kansainvälisiä testbed toiminnan verkostoja Satakuntaan
Rahoittaja Satakuntaliitto (React -EAKR), kesto 1.9.2021 – 31.8.2023.
Lisätietoja hankkeesta verkkosivuilta (satakuntatestbed.fi)
Lisätietoja: Mervi Vähätalo, mervi.vahatalo@samk.fi
Smart Metal – Arvometallien kiertotalouden mekaaniset erotusmenetelmät ja digitalisaatio
Yhteiskunnan globaali sähköistyminen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ovat lisänneet merkittävästi teknologiametallien kysyntää. Hankkeen tavoitteena on toteuttaa osa ”Satakunnan kestävä kasvu” -ohjelmassa esitetyistä toimenpiteistä liittyen ”Teknologiametallit, sähköistyminen & metallien kierrätys”-kokonaisuuteen. Hankkeessa keskitytään erityisesti ohjelmassa esitettyyn konkreettisen tarpeeseen: ”Arvometallien erotus, purku ja kierrätysteknologioiden automatisointi ja pilotointi”.
Kiertotalousalan kasvun vauhdittamiseksi tarvitaan syvempää yhteistyötä digitalisaation hyödyntämisessä. Kiertotalous on kriittisten raaka-aineiden riittävyyden, kestävyyden ja hyväksyttävyyden kannalta äärimmäisen tärkeää koko teknologiametalliklusterille.
Hankkeen tavoitteena on:
- edistää teknologiametallien kierrätystä
- kehittää digitaalisia tuotantomenetelmiä
- pilotoida uusia teknologioita
Kierrätysliiketoimintaa kehitetään kestävämpään ja eettisempään suuntaan ja luodaan edellytyksiä uudelle liiketoiminnalle. Osana hanketta tavoitellaan alueen teollisuuden, Prizztechin ja SAMKin vahvuuksiin perustuvaa yhteistä osaamiskeskittymää, missä erityistarkastelun kohteena on laboratoriotoimintojen yhdistäminen ja keskittäminen.
Aikataulu: 1.4.2021 – 31.12.2022
Rahoittaja: Satakuntaliitto (EAKR)
Lisätietoja: Timo Santa-Nokki, timo.santa-nokki@samk.fi
Katso myös
Tilaa RoboAI:n uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajan tasalla.