Tunnista RoboAI-ammattilainen

Kuinka hyvin tunnet sä RoboAI-ammattilaisen? Kuinka mahtava onkaan hän?
Tunnista RoboAI-ammattilainen esittelee rautaisia tiimiläisiä. Juttusarjan tarkoituksena on esitellä tiimin toimintaa, luoda yhteisöllisyyttä ja antaa työkavereille ja yhteistyökumppaneille mahdollisuus kehua toisiaan.

Tarmo Lipping

Ystävällinen ja helposti lähestyttävä tiedemies

Yliopistokeskuksen johtajan pestin eteenpäin luovuttanut Tampereen yliopiston Porin yksikön signaalinkäsittelyn professori Tarmo Lipping toivoo tulevaisuudessa pääsevänsä vielä syvemmälle tutkimustyöhön ja tekemään monialaista yhteistyötä mm. EEG-tutkimuksen parissa. – Tutkimuksessa, kuten elämässä ylipäätään, ei tiedä vielä suuntaa valitessaan, mitä ovia voi avautua, Lipping muistuttaa.

Tarmo syntyi Tallinnassa neuvostovallan aikana 1960-luvun lopulla. Hänen äitinsä oli lääkäri ja diplomi-insinööri-isä toimi Viron tiedeakatemian yksikön johtajana, joten perheessä arvostettiin koulutusta. Tarmo aloitti koulutiensä suuressa 1400 oppilaan englannin kieltä painottavassa koulussa. Erityisesti matematiikka kiinnosti häntä. Tarmo oli musiikillisesti lahjakas ja hän opiskeli koulun ohessa lasten musiikkikoulussa ja myöhemmin musiikkiopistossa.

Lukiosta valmistumisen jälkeen hän haki opiskelemaan radiotekniikkaa Tallinnan teknilliseen yliopistoon, mutta ennen opintoja kävi käsky asepalvelukseen neuvostoarmeijaan. Hänet sijoitettiin kahdeksi vuodeksi työpataljoonaan Volgogradiin kasarmille, josta käytiin siviiliorganisaatiossa töissä. Työpataljoonaan oli kerätty koko Neuvostoliiton alueelta miehiä, joita ei syystä tai toisesta kelpuutettu perinteiseen asepalvelukseen.

– Selvisin sieltä, Lipping kommentoi armeija-aikaa ykskantaan. Miksi minut sijoitettiin sinne, se on jäänyt hämärän peittoon. Syy oli luultavasti huono näköni tai se, etten ollut ideologisesti kypsä kantamaan asetta, hän jatkaa naurahtaen.

 

Elämä hakee uomaansa

Asepalveluksen jälkeen Tarmo aloitti radiotekniikan opinnot. Linja oli yliopiston matemaattisin, mutta tarjosi samalla uudenlaisia haasteita. Lipping ehti opiskella neljä vuotta, kunnes tuli valituksi vuonna 1991 Tampereen teknillisen korkeakoulun digitaalisen signaalinkäsittelyn vaihto-ohjelmaan.

– Olin muutamia vuosia aiemmin päässyt jo matkustamaan Viron ulkopuolelle kuoron kanssa, joten en kokenut mitään kulttuurishokkia. Mutta olihan elämä erilaista Tampereella. Se vuosi oli muutenkin erikoinen, kun kesällä 1991 Neuvostoliiton tankit tulivat rajan yli ja yrittävät estää Baltian maiden itsenäistymisen. Onneksi kaikki meni rauhallisesti ja Suomeen tulo onnistui, Tarmo muistelee.

Hänen mukanaan Tampereelle muutti vaimo ja yksivuotias esikoispoika. Alku vaati perheeltä kärsivällisyyttä, sillä he asuivat kolmestaan soluhuoneessa, kunnes saivat perheasunnon. Lipping sai hyväksiluettua opintojaan Tallinnassa ja valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1993, diplomityön hän teki tutkimusprojektissa, joka liittyi aivojen sähköiseen toimintaan. Poriin perhe muutti vuonna 1995.

– Hannu Jaakkola haki Porin yksikköön elektroniikka- ja digitaalitekniikan lehtoria ja sen avulla pääsimme rakentamaan elämäämme täällä. Kiinnittyminen Suomeen alkoi, kun ostimme täältä asunnon ja kolme poikaamme aloitti koulun. Vuonna 2000 käynnistimme talonrakennusprojektin, se kiinnitti vielä vahvemmin.

 

Professuurin kautta johtotehtäviin

Opetustyön ohella Lipping teki väitöskirjaa ja rakensi taloa. Väittelyn jälkeen vuonna 2001 rakennusprojektiin tuli vuoden tauko, kun Tarmo kutsuttiin postdoc-tutkijaksi Yhdysvaltoihin New Hampshiren osavaltiossa sijaitsevaan Dartmouth College:en ja koko perhe muutti sinne. Palattuaan Suomeen Lipping sai professuurin Tallinnan teknillisestä yliopistosta ja toimi lääketieteellisen tekniikankeskuksen johtajana vuoden verran. Vuonna 2004 hän palasi perheensä luo Poriin saatuaan signaalinkäsittelyn professuurin.

Lipping toimi Tampereen teknillisen yliopiston Porin laitoksen johtajana 2010–2016. Jari Multisillan siirryttyä SAMKin johtoon vuonna 2018, hän otti yliopistokeskuksen johtajan tehtävät vastaan professuurin ohessa.

– Tehtävä oli erittäin mielenkiintoinen ja mahdollisti yhteistyön alueen toimijoiden ja yliopistokeskusverkoston kanssa sekä edunvalvontaa ministeriön ja eduskunnan sivistysvaliokunnan suuntaan. Tärkeää alue- ja koulutuspolitiikkaa. Jaettu tehtävä ei kuitenkaan lopulta ollut kovin realistinen käytännössä. Tutkimustyö on minulle niin rakasta, etten halunnut luopua siitä, hän kertoo.

 

RoboAI lisää korkeakoulujen välistä yhteistyötä

Tampereen yliopiston Porin yksikön ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan tutkimusryhmät ovat mukana RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen Intelligent Systems -osakokonaisuudessa. Ensi keväänä viisi vuotta täyttävä RoboAI saa Lippingiltä sekä kehuja että kehitysehdotuksia.

– Hieno konsepti, jonka lisäarvo on erityisesti viestinnällinen ja markkinoinnillinen. Hankeyhteistyötä on ollut, mutta vielä aidompi integroituminen vaatisi aktiivisemmin yhteisen infrastruktuurin hyödyntämistä. Robocoast EDIH:ssä olemme mukana yhteisenä RoboAI Competence Centerinä, mutta sen palveluntuotannossa ei olla vielä päästy kunnolla käyntiin. Toivottavasti pääsemme jatkossa tiivistämään yhteistyötä, Lipping toivoo.

 

Juttusarja jatkuu syksyllä 2023, artikkeleita julkaistaan epäsäännöllisesti. Kaikki julkaistut jutut kerätään tälle sivulle juttuarkistoon.

Tarmo Lipping pitää taukoa patikointireissulla.

Kehu kollegaa

Kehu kollegaa -osiossa työkaverit ja yhteistyökumppanit pääsevät kehumaan toisiaan. Jos haluat antaa kehuja RoboAI-ammattilaiselle, laita sähköpostia osoitteeseen petra.orourke@samk.fi.

 

Tarmo on taitava, asiantunteva monitaituri. Hänen kanssaan on helppoa ja mukavaa tehdä yhteistyötä!
Nina Karttunen

 

Tarmo on ystävällinen ja helposti lähestyttävä älykäs tieteentekijä, joka ei pelkää kääriä hihojaan. Tarmo mahdollistaa tutkijoiden urakehitystä ja tieteellisten tulosten soveltamista alueen hyödyksi yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa.
Sari Merilampi

 

Tarmo Lipping kuuntelee aina muiden mielipiteitä ja yrittää löytää positiivista näkökulmaa esillä olevaan ongelmaan, ja hänen kalenteristaan löytyy ihmeellisesti aikaa keskustelulle. Hän on onnistunut ylläpitämään alkuperäisen kiinnostuksen fysiologisten signaalien mittaamiseen ja analysoimiseen käyttämällä uusimpia edistysaskelia, esimerkiksi tekoälyä, robotiikkaa, mittalaitteita sekä -tekniikoita. Hän on asiantunteva, kannustava sekä ajaa myös yhteisönsä etua.
Jari Turunen

 

Tarmo on helposti lähestyttävä ja ystävällinen. Proffa, joka ei kaihda osallistua myös käytännön tasolla projektihommiin. Huipputyyppi!
Tiina Mäkitalo

Tunnista RoboAI-ammattilainen juttuarkisto

Hallinto

RoboAI Green

RoboAI Industry

RoboAI Intelligent Systems

RoboAI Health

Kysymyksiä juttusarjasta?

Viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Petra O'Rourke
p. 044 710 3918
petra.orourke@samk.fi