Tunnista RoboAI-ammattilainen

Kuinka hyvin tunnet sä RoboAI-ammattilaisen? Kuinka mahtava onkaan hän?
Tunnista RoboAI-ammattilainen esittelee rautaisia tiimiläisiä. Kampanjan tarkoituksena on esitellä tiimin toimintaa, luoda yhteisöllisyyttä ja antaa työkavereille ja yhteistyökumppaneille mahdollisuus kehua toisiaan.

Pekka Suominen

Teknologinen multitalentti ihmisläheisellä twistillä

– Suurin yllätys on ollut se, miten uskomattoman mukavia työkavereita SAMKissa on! Yksinäisten yrittäjävuosien ja koronan jälkeen tuntuu hienolta tehdä työtä tiimissä, kiittää RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen tutkimuspäällikkönä syyskuussa aloittanut Pekka Suominen.

 

Meri-Porissa syntynyt Pekka kävi peruskoulun Reposaaressa. Meri on ollut hänelle tärkeä elementti lapsesta asti.

– Tänä kesänä ostin Reposaaresta kesäpaikan, joten olen nyt aito räpsööläinen, Pekka kehuu ylpeänä. – Olen veneillyt ihan pikkupojasta lähtien, meren rannalla olen eniten kotonani.

Pekan isä on sähköinsinööri ja äiti rakennusmestari, joten tekniset tähdet olivat hänen kohdallaan oikeassa asennossa ja kotona kannustettiin sitä kohti. Isän sähkösuunnitteluyritys panosti tietotekniikkaan ja Pekka pääsi käyttämään ensimmäisiä tietokoneita jo lapsena.

 

Kohti fyysikon uraa

Meri-Porin lukion fysiikan opettaja näki kolmen pojan kaveriporukalla erityisiä mahdollisuuksia fysiikan parissa. Siltä istumalta Pekka ystävineen laittoi paperit vetämään Jyväskylään fyysikon opintoihin. Kaikki pääsivät sisään ja kaksi heistä, Pekka mukaan lukien, väitteli lopulta fysiikan tohtoriksi.

– Minulla on aina ollut tieteellinen ajattelutapa ja halu ymmärtää miten ja miksi asiat toimivat kuten toimivat. Kävin kaikki kurssit, joiden nimessä oli tekniikka ja kvantit yritin väistää, hän naurahtaa.

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratoriossa Pekka oli mukana kehittämässä Suomen suurimman hiukkaskiihdyttimen hiukkassuihkujen tuotantoa. Ydinfysiikan kokeiden lisäksi hiukkassuihkuja kehitettiin myös Euroopan avaruusjärjestön ESA:n elektroniikkakomponenttien säteilytestaukseen sekä syöpähoidoissa käytettävien radioaktiivisten jodi-lääkeisotooppien tuotantoon.

 

CERN jätti jälkensä

Suominen on toiminut asiantuntijana myös Prizztechilla sekä lähes 10 vuotta yrittäjänä startup-yrityksessä, mutta suurimman vaikutuksen häneen tekivät vuodet Fellow-tutkijana Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN:ssä Sveitsissä.

– CERN on fyysikon mekka. Yritin suhtautua siihen kuten mihin tahansa työpaikkaan, mutta huonolla menestyksellä. Siellä työhön helposti uppoutui kokonaan, mutta onneksi mukaan lähtenyt perheeni piti jalkani maassa, Pekka muistelee. CERNissä Suomisen tehtäviin kuului mm. radioaktiivisten hiukkassuihkujen tuotannon kehittämistä CERN:n monille hiukkaskiihdyttimille sekä 27 kilometriä pitkälle LHC-kiihdyttimelle, jolla vuonna 2013 löydettiin Higgsin bosoni -alkeishiukkanen.

Yrittäjävuosien jälkeen Suominen aloitti syksyllä 2021 SAMKissa erityisasiantuntijana RoboAI Green -osakokonaisuudessa. Magneettisuunnittelijan tausta yli 20 vuoden ajalta antoi aiheeseen hyvän pohjan. Teknologiametallien kiertotalouteen liittyvä mielenkiintoinen ja ajankohtainen tutkimus vei hänet nopeasti mukaansa, ja hän haluaa jatkossakin olla mukana edistämässä alueellisesti tärkeää asiaa.

 

RoboAI:n toimintaa kehitetään

RoboAI:n tulevaisuuden tuore tutkimuspäällikkö näkee erittäin kirkkaana ja hän uskoo vahvan teknologisen substanssiosaamisensa auttavan tiimin luotsaamisessa. Alueellisen yritysyhteistyön merkitystä Pekka korostaa.

– Tekemisestä ja aiheista on jatkuva runsaudenpula. Näkisin, että näillä resursseilla toimintaa ei voida sisäisesti laajentaa enempää, vaan ennemminkin haasteena on keskittyä strategisesti tärkeimpiin teemoihin. Alalla on niin paljon mahdollisuuksia, että vaarana on tarttuminen kaikkeen kiinnostavaan, jolloin asioita ei saada kunnialla maaliin, Suominen näkee.

Hänen mielestään asiantuntijoille olisi tärkeää jäädä aikaisempaa enemmän aikaa tutkimukseen ja innovatiivisuuteen, ettei työ muutu puurtamiseksi ja selviytymiseksi. Suominen näkee, että osaavat ja motivoituneet Robotiikka Akatemian opiskelijat ovat oikein ohjattuna suureksi avuksi tutkimustyössä.

– Yritysprojektien aiheita olisi tarjolla enemmänkin kuin mitä pystytään nyt toteuttamaan, hän muistuttaa.

 

 

Juttusarja jatkuu syksyllä 2022, artikkeleita julkaistaan epäsäännöllisesti. Seuraavaksi esittelemme erikoistutkija Jenni Huhtasalon! Kaikki julkaistut jutut kerätään tälle sivulle juttuarkistoon.

Pekka Suominen nojailee kahteen robottiin.

Kehu kollegaa

Kehu kollegaa -osiossa työkaverit ja yhteistyökumppanit pääsevät kehumaan toisiaan. Jos haluat antaa kehuja RoboAI-ammattilaiselle, laita sähköpostia osoitteeseen petra.orourke@samk.fi.

 

Pekka on lyhyessä ajassa osoittautunut aivan loisto tyypiksi! Hän tekee ja hän osaa vaikka mitä! Hän kuuntelee, huolehtii ja järjestää asioita. Just parasta ❤

Mirka Leino

 

Luotettu, asialleen omistautunut sekä oikeudenmukainen kuvaavat hyvin uutta johtajaamme. Lahjomattomuus, rehellisyys ja vastuunkanto näkyy aina kaikessa Pekan tekemisessä. Jos muut epäröivät, hän näyttää tien, eikä häneltä koskaan puutu optimistisuutta tulevaisuuden suhteen. Pekka on myös saavutuksistaan huolimatta nöyrä, eikä koskaan korota itseään muiden yläpuolelle, vaikka usein aihetta olisikin. Pystyvä, energinen, kannustava, kekseliäs, avulias, näistä on Pekka tehty. Pekalta löytyy myös huumorintajua.

Juuso Lehtonen

 

Pekka on vielä melko tuore tuttavuus, mutta yhteinen sävel löytyi heti. Tämä ydinfyysikko ymmärtää myös ihmisiä ja saa muidenkin pollan säteilemään. Odotan innolla mitä yhteistyö tuo tullessaan.

Tiina Mäkitalo

 

Aivan loistava projektipäällikkö. Osaa selittää asiat selkeästi ja antaa selkeää palautetta projektin etenemisestä, sekä hänen odotuksistaan niissä.

Hannu Henttinen

 

Yhteinen aikani Pekan kanssa on ollut vähäistä, mutta jo ensi kerralla miehestä huokui lämmin ja välitön, mutta kuitenkin asiantunteva vaikutelma kuin virkistävä kesätuulahdus.

Jussi-Pekka Aaltonen

Tunnista RoboAI-ammattilainen juttuarkisto

Hallinto

Automaatio ja robotiikka

Data-analytiikan ja optimoinnin (DAO) tutkimusryhmä

Hyvinvointi- ja terveysteknologia

Tekoäly ja terveysteknologia

Kysymyksiä juttusarjasta?

Viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Petra O'Rourke
p. 044 710 3918
petra.orourke@samk.fi