Tunnista RoboAI-ammattilainen

Kuinka hyvin tunnet sä RoboAI-ammattilaisen? Kuinka mahtava onkaan hän?
Tunnista RoboAI-ammattilainen esittelee joka toinen viikko yhden rautaisen tiimiläisen. Kampanjan tarkoituksena on esitellä tiimin toimintaa, luoda yhteisöllisyyttä ja antaa työkavereille ja yhteistyökumppaneille mahdollisuus kehua toisiaan.

Nico Kyngäs

Nico Kyngäs – Hillitty optimoinnin mestari

Satakunnan ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Nico Kyngäs on huumorintajuinen introvertti ja oman alansa guru. Hänellä on hyvä vinkki optimoinnin parempaan hyödyntämiseen.
– Porin kampuksella on tiloista aina valtava pula, joten lukujärjestysten suunnittelussa tulisi käyttää optimointia. On typeryyttä, jos sitä ei jo käytetä, murahtaa Kyngäs.


Rauhallinen Nico on alun perin kotoisin Raahesta, mutta hänen ollessaan vain kahdeksan päivän ikäinen, koko perhe muutti Ouluun. Lapsuutensa hän vietti Joensuun Noljakassa.

– Vanhempani olivat kuulemma köyhiä opiskelijoita, mutta ei se minun elämässäni ikinä näkynyt, Nico sanoo.

Hän kertoo muistavansa hyvin vähän lapsuudestaan, mutta uskoo olleensa hiljainen ja syrjäänvetäytyvä jo silloin. Kyngäs aloitti koulutiensä Noljakan ala-asteella. Matematiikka on kiinnostanut häntä aina. Vapaa-ajallaan hän pelasi jalkapalloa ja tietokonepelejä. Neljännen luokan päätyttyä, perhe muutti Poriin vanhempien töiden perässä. Muutto tuntemattomalle paikkakunnalle, toiselle puolelle Suomea sujui hyvin, eikä mies muista kokeneensa sopeutumisvaikeuksia.

– Uskon, että jos minut tänä päivänä laitettaisiin asumaan Pihlavaan, se olisi paljon haasteellisempaa, hän naurahtaa.

 

Koodauksella alkuun

– Teknologia ei ollut lapsena elämässäni mitenkään suuressa roolissa. Videopelejä olisin voinut pelata loputtomiin. Matematiikassa olin lahjakas, ja se varmasti auttoi asiaa, mutta ei ohjannut sen enempää. Isäni puolelta minua on rohkaistu siihen suuntaan ja myöhemmin koodaukseen, Kyngäs muistelee.

Viidennellä luokalla Kyngäs muistelee tehneensä kotisivut palkkioksi luvattua tietokonepeliä vastaan. Opettaja-isältään hän oppi Java-koodausta, ja sen jälkeen nuori mies teki pieniä koodausjuttuja. Hän oli matikkaluokalla, mutta ei oikein vielä tiennyt mikä hänestä tulisi isona.

Kyngäs kirjoitti ylioppilaaksi Porin PSYListä vuonna 2005.

– Jos menisin lukioon nyt, se voisi hyvinkin olla yleissivistävää, mutta silloin kun siellä oltiin, kiinnostus ei ollut kohdallaan, en taida muistaa enää yhtään niistä asioista, huomauttaa Kyngäs.

 

Opiskeluista työelämään

Jatko-opintoihin hakeutuminen on jäänyt mielikuvaksi pöydän äärellä täytetyistä hakemuksista. Opintovalintoihin Kyngäs käytti pienimmän vaivan metodia.

– Tietojenkäsittelyyn vaadittiin arvosanoista huolimatta pääsykoetta, ja matikan laitokselle pääsi suoraan. Jostain kumman syystä pääsykokeet eivät napostelleet, joten päätin lähteä opiskelemaan matematiikkaa Oulun yliopistoon. Vaikka perusteet päätökselle olivat heikot, siitä päätöksestä olen itseäni kiittänyt monesti. Luin tietojenkäsittelyä sivuaineena, ja siihen kokonaisuuteen mahtui jo käsittämättömän paljon kuraa, Nico kritisoi.

Tulevan matemaatikon mielessä siinsi ajatus koodaushommista ja vakuutusmatemaatikon töistä, ajatus opettajan urasta taas tuntui kaukaiselta. Valmistumisen lähestyessä vuonna 2010, SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi tarjosi miehelle tutkijan paikkaa. Ensimmäisiin työtehtäviin kuului mm. työvuorojen optimointia.

Parin vuoden jälkeen Kyngäs siirtyi Tampereelle Numeronille koodariksi ja käyttöönoton asiantuntijaksi. Viiden vuoden jälkeen, hän haki töihin Moia-liikennepalveluyhtiöön, Volkswagen-konsernin tytäryhtiöön, joka keskittyy mm. ridesharingiin. Kyngäksen työtehtäviin kuului mm. autolaivueen reittioptimointia. Hän ehti olla Moialla vuoden, ennen kuin Nurmi headhuntasi hänet takaisin SAMKiin vuonna 2019.

 

Optimointi elämäntapana

SAMKin erityisasiantuntijana Kyngäksen työtehtäviin on kuulunut mm. optimointiin liittyvää tutkimustyötä. Tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä kombinatorista optimointia koodauksen ja mallintamisen saralla. Alan osaajia on Suomessa hyvin rajoitetusti. Kyngäs myöntää taidon vaikuttavan vahvasti hänen tapaansa ajatella ja elää.

– Näen hyvin monia asioita monikohdeoptimointina. En tiedä auttaako se näkemään vastakkaisia näkökantoja, taidan olla liian emotionaalinen siihen. Nykyistä asuntoa ostaessani laskeskelin kovasti, kuinka järkevä sijoitus tämä on, mutta eihän sitä voi kovin tarkasti tietää, koska se perustuu ennusteisiin. Ja ennustaminen on aina enemmän ja vähemmän käsien heiluttelua, Kyngäs muistuttaa.

 

Tunnista RoboAI-ammattilainen -kampanja menee pienelle tauolle, esittelemme tutkija Peter Virtasen joulukuun alussa! Kaikki julkaistut jutut kerätään tälle sivulle juttuarkistoon.

Nico Kyngäs Muokattu

Kehu kollegaa

Kehu kollegaa -osiossa työkaverit ja yhteistyökumppanit pääsevät kehumaan toisiaan. Jos haluat antaa kehuja RoboAI-ammattilaiselle, laita sähköpostia osoitteeseen petra.orourke@samk.fi.

 

Nico on tekemiseen vihkiytynyt, tinkimätön, oman polun tallaaja., joka ei tarvitse taluttajaa päästäkseen yhteiseen päämäärään.

Petteri Pulkkinen

 

Nicolla on kyky muuttaa vähän villimmätkin ideat matemaattisesti kauniiksi, laskennallisesti toimiviksi prosesseiksi. Näitä miehiä tarvitaan siellä missä algoritmeistä puristetaan viimeisetkin pisarat. Maailmanluokan mies.

Jussi Bergman

Tunnista RoboAI-ammattilainen juttuarkisto

Hallinto

Automaation tutkimusryhmä

Data-analytiikan ja optimoinnin (DAO) tutkimusryhmä

Hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmä

Tekoälyn tutkimusryhmä

Kysymyksiä kampanjasta?

Viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Petra O'Rourke
p. 044 710 3918
petra.orourke@samk.fi