Tunnista RoboAI-ammattilainen

Kuinka hyvin tunnet sä RoboAI-ammattilaisen? Kuinka mahtava onkaan hän?
Tunnista RoboAI-ammattilainen esittelee joka toinen viikko yhden rautaisen tiimiläisen. Kampanjan tarkoituksena on esitellä tiimin toimintaa, luoda yhteisöllisyyttä ja antaa työkavereille ja yhteistyökumppaneille mahdollisuus kehua toisiaan.

Joonas Nordlund

Luotettava ja hyväntuulinen tietotekninen moniosaaja

– RoboAI:ssa on hyvä ilmapiiri ja yhdessä tekemisen meininki. Vaikka olemme suuren työnantajan palveluksessa, tässä tiimissä on onnistuttu luomaan erityistä yhteisöllisyyttä, kehuu SAMKin projektityöntekijä ja nöyrä koodausammattilainen Joonas Nordlund. Meri on aina ollut Joonakselle tärkeä ja tulevaisuuden haaveissa siintää oma puinen purjevene.

Rauhallinen Joonas on kotoisin Luvian merimaisemista. Idyllinen ja turvallinen kasvualusta loi poikaan pienen paikkakunnan identiteetin. Kaksi vuotta nuoremman pikkuveljen, rakennusalalla olevan isän ja toimistotöitä tekevän äidin kanssa varttunut Joonas oli lapsena energinen ja vilkas. Onnellisen lapsuuden rakennuspalikoita olivat kavereiden kanssa leikkiminen, liikunta ja videopelit. Tietokoneet ja teknologia kiehtoivat koko ajan enemmän.

– Aika monta laitetta on tullut avattua ja katsottua mitä ne sisältävät, hän naureskelee.

Jääkiekkoa Nordlund harrasti viisivuotiaasta täysi-ikäiseksi asti, mutta pelaamisen palo ei riittänyt päivittäiseen harjoitteluun. Sen lisäksi jalkapallo, sähly ja muut joukkuepelit veivät osan ajasta. Joonakselle läheinen isoisä työskenteli veneenveistäjänä ja innosti poikaa puutöiden pariin. Hän otti pojan mukaan ohjaamalleen veneenveistokurssille ja antoi käyttää sirkkeliä ja vannesahaa. Luvian ala-asteella Joonaksen lempiaineita olivatkin matematiikka ja puukäsityö.

 

Harrastuksesta ammatti?

Teini-iässä Joonaksen kaveriporukka muotoutui musiikin ympärille ja ryhmän ystävyys on voimissaan edelleen.

– On erityisen hienoa huomata, miten ympäri Suomea erkaantunut kaveriporukka löytää toisensa uudestaan mökkilomalla Luvialla, ja juttu jatkuu siitä mihin viimeksi jäätiin.

Osa porukasta harrasti nuoruudessaan bänditoimintaa ja Joonaskin halusi mukaan. Hän yritti opetella soittamaan kitaraa, mutta ajautui yhä uudestaan miksaus- ja valopöydän ääreen. Peruskoulun jälkeen nuori mies harkitsi isoisänsä työstä inspiroituneena puualaa, ja hakikin puuseppälinjalle. Hän päätyi kuitenkin lukioon miettimään vielä muutamaksi vuodeksi. Koulu tuntui helpolta aina lukioon saakka, vasta siellä hän joutui tekemään enemmän töitä. Lukion jälkeen Joonas harkitsi uraa lastentarhanopettajana, mutta pääsykokeet eivät menneet nappiin.

– Kokemus siviilipalveluksesta Luvian seurakunnan päivänkerhon ohjaajana antoi lopullisen varmistuksen, ettei se olisi minulle oikea valinta, Joonas naureskelee.

 

Jyväskylän kautta Poriin

Joonaksen tie vei siviilipalveluksen jälkeen vuonna 2012 Jyväskylään, jonne silloinen tyttöystävä ja nykyinen vaimo Ilona meni opiskelemaan. Hän haki syksyn yhteishaussa opiskelemaan tietotekniikkaa Jyväskylän yliopistoon ja pääsi sisään. Kaksi ensimmäistä vuotta hän keskittyi opiskeluun, mutta lopulta yliopisto-opiskelu ei tuntunut omalta ja työt Ääni- ja Valotekniikka Ruosilassa saivat yhä enemmän aikaa. Tutkinto jäi lopulta suorittamatta.

–  Vuonna 2017 perheeseemme syntyi Oiva ja halusimme muuttaa takaisin Poriin lähemmäs tukiverkostojamme, muistelee Joonas.

Samana vuonna Nordlund teki ensimmäisen kokonaisen festarikesänsä Ruosilan tiimin valoteknikkona ja kiersi ympäri Suomea kymmenillä festareilla. Vuonna 2018 opiskelu ja säännölliseen päivätyöhön pääseminen alkoi taas kiinnostaa, kun valoteknikon työn sesonkiluonteisuus alkoi rasittaa. Joonas haki SAMKiin opiskelemaan sähkö- ja automaatiotekniikkaa, jotta saisi hyödynnettyä tutkinnon IT-suuntautumisessa entiset opintonsa yliopistosta. Käytännönläheiset opinnot veivät mukanaan.

 

Työ, jolla on tarkoitus

Tammikuussa 2020 Joonasta pyydettiin jo töihin SAMKiin tutkija-opettaja Juho Sallin tekoälyhankkeeseen. Hän on toiminut myös Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hankkeessa luovutusrekisterin tietokantasovelluksen koodaajana yhteistyössä Auria Tietopalvelun kanssa.

– On ollut kivaa päästä tekemään oikeaa softaa, joka tulee käyttöön, eikä jää pölyttymään pöytälaatikkoon.

Työ on tuonut hänelle todellista näkemystä siitä, mitä tekoälyn hyödyntäminen mahdollistaa, mutta samalla herättänyt myös kriittistä ajattelua.

– Tekoälyyn liittyy valtava odotus siitä, että se yhtäkkiä muuttaa maailman. Mutta eihän se mene niin. Sillä voidaan tehdä hienoja juttuja ja se voi tuoda lisäarvoa, mutta ei se käy käden käänteessä, hän muistuttaa.

Joonas toivoo valmistuvansa insinööriksi jouluun mennessä. Sesonkiluoteisen keikkatyön jälkeen ennustettava kuukausipalkka on arvossaan, joten hän mielellään jatkaisi työtään SAMKissa RoboAI:n hyvässä porukassa.

 

Kahden viikon päästä Tunnista RoboAI-ammattilainen esittelee projektitutkija Krista Toivosen! Kaikki julkaistut jutut kerätään tälle sivulle juttuarkistoon.

Joonas Nordlund istuu terassipöydän äärellä tietokone edessään.

Kehu kollegaa

Kehu kollegaa -osiossa työkaverit ja yhteistyökumppanit pääsevät kehumaan toisiaan. Jos haluat antaa kehuja RoboAI-ammattilaiselle, laita sähköpostia osoitteeseen petra.orourke@samk.fi.

 

Joonas on rento ja luotettava työkaveri, joka ei osaamisestaan paljoa huutele. Aikapaineen alla työskentely ei ole ongelma ja organisointikykyä löytyy, sen osoitti viimeistään hektinen RoboAI-viikko, jonka kuvauksia Joonas hoiteli rauhallisesti rautaisen ammattilaisen ottein.
Anu Holm

 

Joonas N. kuuluu huippu-Joonasten kerhoomme. Hyväntuulinen ja auttavainen heppu, joka saa bitit järjestykseen ja tekniikan toimimaan.
Sari Merilampi

 

Joonaksen rennon rauhallinen ja ammattimainen asenne tekee vaikutuksen!
Petra O’Rourke

 

Joonas venyy tiukoissa tilanteissa paukkumatta! Loistava tiimipeluri, jonka positiivisuus kannattelee muitakin.
Petteri Pulkkinen

 

Joonas on hyvä tyyppi, ja taitava sellainen! Häneltä sujuu koodaushommat, AV-duunit sekä striimaus todella mallikkaasti, ja hyvällä huumorilla 😃
Santeri Saari

 

Joonaksella on selvästi hallussa isot mutkikkaat kokonaisuudet, jotka sisältää paljon muuttujia. Cooli työkaveri ❤
Henna Tammisto

 

Joonas napattiin hanketyöhön mukaan opintojensa alkuvaiheessa, koska hän osoitti vahvaa teknistä osaamisista sekä (ehkäpä vielä tärkeämpänä tekijänä) hyviä tiimityötaitoja. Joonaksen kanssa on hyvä tehdä töitä ja puhua ATK:ta!
Juho Salli

 

Tunnista RoboAI-ammattilainen juttuarkisto

Hallinto

Automaation tutkimusryhmä

Data-analytiikan ja optimoinnin (DAO) tutkimusryhmä

Hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmä

Tekoälyn tutkimusryhmä

Kysymyksiä kampanjasta?

Viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Petra O'Rourke
p. 044 710 3918
petra.orourke@samk.fi