RoboRFID
Kriittisten terveydenhuoltoympäristöjen toiminnan varmistaminen modernin teknologian avulla: Uudenlainen mobiilirobottien ja passiivisen RFID-teknologian fuusio.
Hanke on päättynyt.
Mistä tässä on kyse?
RoboRFID-hankkeessa kehitetään hyvinvointia ja terveyttä edistävää robotiikka ja älyvaateteknologiaa sekä yksilön, organisaation että yhteiskunnan tarpeisiin. Hankkeen keskeisenä näkökulmana on varmistaa, että teknologiat toimivat yhteen, sillä juuri teknologiayhdistelmillä pystytään vastaamaan kriisien aikaisiin haasteisiin. Yhteiskunnan tasolla teknologiat turvaavat kriittisten palveluiden saatavuutta esimerkiksi ehkäisemällä joukkoaltistumisia ja niistä johtuvaa työvoimapulaa sekä terveydenhuoltokapasiteetin ylikuormittumista. Organisaatiotasolla keskitytään turvallisuuden lisäksi resurssien viisaaseen käyttöön, jotta vältyttäisiin henkilöstön kuormittumiselta ja inhimillisiltä virheiltä kriisin aikana. Yksilötasolla taas keskitytään erityisesti turvallisuuteen, mutta lisäksi panostetaan elämänlaadun ylläpitoon kriisitilanteissa. Näin pyritään ehkäisemään monia johdannaisvaikutuksia kuten karanteeniolosuhteiden aiheuttamaa masennusta ja päihteiden käyttöä.
Hankkeessa kehitettävä vaatteisiin ja ympäristöön integroitu sensoriteknologia tuottaa tietoa esimerkiksi ihmisen terveydentilasta, sijainnista, suojaimien käytöstä ja havaituista riskeistä. Teknologian tuottama tieto on kaiken keskiössä. Erilaisia tietolähteitä yhdistämällä voidaan reagoida oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. Teknologia voidaan uudenlaisten valmistusmenetelmien myötä tehdä huomaamattomaksi, jolloin se ei häiritse eikä sitä myöskään tarvitse muistaa ottaa mukaan.
Ihmisten kanssa yhteistyötä tekevää palvelurobotiikkaa kehitetään monenlaisten rutiinitehtävien hoitamiseen ja haastavissa olosuhteissa operoimiseen (esim. tartuntavaara), jotta ihmisille voitaisiin turvata palveluita ja elämänlaatua turvallisesti. Omatoimisesti kulkevat mobiilirobotit voivat hyödyntää kerättyä tietoa ja suorittaa erilaisia tavaroiden kuljettamisen tapaisia rutiinitehtäviä, mikä vapauttaa henkilöstön työaikaa tärkeämpiin tehtäviin. Robotiikkaa voidaan hyödyntää myös tuomaan elämään mielekästä sisältöä ja helpottamaan yhteydenpitoa läheisiin tai hoitohenkilöstöön. Kriisitilanteessa mobiilirobotit voivat ottaa hoitaakseen aivan uudenlaisia tehtäviä. Ne voidaan varustaa vaikkapa terveydentilan monitorointiin, tunnistamaan maskittoman henkilön ja jakamaan suojaimia tai ne voivat opastaa turvallisesti oikeita reittejä ja desinfioida ympäristöä.
Älyvaatteita ja robotiikkaa kokeillaan erilaisten käyttäjien kanssa.Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa ja kehitteillä olevaa teknologiaa tullaan testaamaan aidoissa ympäristöissä vuosina 2021 -2023. Hankkeen yhteistyökumppanit tulevat useilta eri terveydenhuollon aloilta, jolloin teknologian kehittämisessä huomioidaan erilaisten toimipaikkojen erityistarpeet. Palvelukodeissa fokus on ensisijaisesti ihmisten hyvinvoinnissa. Sairaalaolosuhteissa fokus taas on turvallisuudessa sekä henkilöstön riittävyyden turvaamisessa. Samat teknologiat palvelevat erilaisten ympäristöjen tarpeita.
Hankkeessa kehitetään tarvekartoituksessa tunnistettuihin haasteisiin vastaavia älyvaate- ja robotiikkaratkaisuja, joita testataan laboratorioiden lisäksi todellisissa terveydenhuollon ympäristöissä. Hankkeen tuloksena saadaan korkeatasoisia tieteellisiä julkaisuja ja laadukkaita avoimesti saatavilla olevia demovideoita.
Projektin vastuulliset tutkijat
Sari Merilampi
tutkijayliopettaja, hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmän vetäjä
Satakunnan ammttikorkeakoulu
p. 044 710 3171
sari.merilampi(a)samk.fi
Johanna Virkki
akatemiatutkija, älyvaatetutkimusryhmän vetäjä
Tampereen yliopisto
p. 040 849 0618
johanna.virkki(a)tuni.fi
Suomen akatemia on myöntänyt hankkeelle Kriisivalmiuden ja huoltovarmuuden tutkimuksen erityisrahoitusta (päätösnumerot 337863 ja 337861).
Kiinnostaako osallistua hankkeen toimintaan?
RoboRFID-hankkeen keskeisenä toimena on aitojen, käytännön työelämässä esiintyvien haasteiden ratkaiseminen. Tähän tarvitaan terveydenhuollon ympäristöissä työskentelevien kokemusta ja asiantuntemusta. Hankkeen ensimmäisenä konkreettisena toimenpiteenä on julkaistu tarvekartoituskysely, jossa tunnistetaan tärkeimmät työtehtävät erilaisissa terveydenhuollon työympäristöissä erityisesti kriisitilanteissa ja ideoidaan mahdollisia hyötyjä älyvaateteknologian ja mobiilirobotiikan avulla. Kyselyyn vastaaminen ei edellytä vastaajalta minkäänlaista teknologian tuntemusta tai kokemuksia teknologian käyttämisestä. Kyselyyn pääset täällä: https://tki.samk.fi/roborfid-kysely.
AIHEESEEN LIITTYVIÄ JULKAISUJA
LUE LISÄÄ AIHEESTA
Kohti tulevaisuuden sairaalaa
Satasairaalan ja SAMKin testbed-toiminnan pilotointi aloitetaan sairaalan tarvelähtöisellä mobiilirobottikokeilulla. Kokeilussa testataan robotin soveltuvuutta tilauksesta tehtävään, asiakaskohtaiseen lääketilaukseen.
SAMK sai lisää rahoitusta – tutkimuksella varmistetaan kriittisten terveydenhuoltoympäristöjen toiminta pandemioiden aikana
SAMK sai Akatemialta rahoitusta 420 000 euroa, minkä lisäksi SAMK sijoittaa tutkimukseen omaa rahoitusta 180 000 euroa. Rahoituksesta kilpaili 65 lähinnä yliopistojen tutkimushanketta, joista 16 myönnettiin rahoitus.
Tutkijoiden ja ammattilaisten verkosto kehittää älyvaatteita ja -huonekaluja
Toimintakykyrajoitteisten osallisuutta edistävien älyvaatteiden ja älyhuonekalujen kehitystyö saa taakseen laajan verkoston eri alojen tutkijoita ja ammattiosaajia.