Hankkeen tiedot
Ilmastoystävällisyys on monille akkualan yrityksille kilpailuetu ja keskeinen osa strategiaa, kun paine ympäristöystävällisempään tuotantoon kasvaa jatkuvasti ja lainsäädännön vaatimukset tiukentuvat. Lisäksi teknologiametalliteollisuudella on merkittävä vaikutus Satakuntaan, mutta myös koko Suomen talouteen. Tämän hankkeen konkreettisen purkupilotoinnin avulla saadaan tietoa käytännön purkuun liittyvistä haasteista ja kehitetään parempia toimintatapoja sekä suunnitteluohjeita komponenttien purkuun ja uudelleen käyttöön liittyen. Hankkeen aikana saavutetulla kokemuksella ja osaamisella kiihdytetään teknologiametalleja jalostavien yritysten tutkimustoimintaa kuin myös alan muiden kiertotaloustoimijoiden ja oppilaitosten toimintaa.
Hanketta toteuttavat yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK ja Länsirannikon Koulutus Oy WinNova. Yhdessä oppilaitokset muodostavat akkuteollisuuteen ja sähköautoihin linkittyvät osaamiskeskittymän, joka toiminnallaan tukee Satakunta strategian mukaista älykästä Hi-tech -metallien kiertotalouden erikoistumista. Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan autoalan koulutus tukee alueen autoalan, korjaamoyrittäjien mm. osaamistason nostoa ja SAMK on strategiansa mukaisesti profiloitunut teollisuuskorkeakouluksi.
Yhteystiedot:
Projektipäällikkö
Timo Santa-Nokki
p. 044 710 3096
timo.santa-nokki@samk.fi
Hankkeen tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on maakuntaohjelman resurssiviisaan kehittämisteeman mukaisesti teknologiametalli-, mineraali- ja akkuklusterin älykkään erikoistumisen tukeminen. Satakunnassa on kansanvälisesti merkittävä teknologiametallien tuotannon ja jatkojalostuksen ekosysteemi, joka kasvaa digitalisaation ja vihreään kasvuun liittyvän sähköistymisen luoman metallien kysynnän kautta. Vihreällä kasvulla tarkoitetaan vähähiilisyyteen ja resurssitehokkuuteen perustuvaa, ekosysteemien toimintakyvyn turvaavaa taloudellista kasvua, joka edistää hyvinvointia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Vihreän kasvun mahdollisuuksia on kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Se voi muodostua kokonaan uudenlaisesta liiketoiminnasta ja synnyttää uusia yrityksiä.
Hankkeella vahvistetaan alueen kilpailukykyä ja luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja. Hankkeen tavoitteena on myös vahvistaa yksityisen ja julkisen sektorin TKI-yhteistyötä ja korkean jalostusarvon kiertotalousliiketoimintaa sähköautojen arvokkaiden komponenttien kohdalla. Kiertotalouden edellytyksenä on perinteiset rajat ylittävä yhteistyö eri toimijoiden, oppilaitosten, tutkimuslaitosten ja yritysten välillä. Satakuntalaiset teknologiametalleja jalostavat, valmistavat ja kierrättävät kansainväliset suuryritykset toimivat merkittävinä kehityskumppaneina niin alueen korkeakouluille kuin pienemmille kiertotalousyrityksille.
Käytännön toimet
Kiertotalouden vauhdittamiseksi hankkeessa tuotetaan tutkittua tietoa sähköautojen kierrätettävien komponenttien turvallisesta käsittelystä. Perinteisillä autopurkamoilla tai -romuttamoilla on suuri kynnys selvittää sähköautojen purkuun liittyviä yksityiskohtia ja hankkia sähköautoja purettavaksi. Tällä hankkeella madalletaan tätä kynnystä ja vauhditetaan sähköisten ajoneuvojen kierrätystä. Hankkeessa laaditaan ohjeet sähköauton komponenttien purkamiseen ja paneudutaan älykkääseen suunnitteluun materiaalien kierrättämisen parantamiseksi.
Hankkeessa laadituissa ohjeissa tarkastellaan sekä sähkö- että paloturvallisuusasioita ja purettavien komponenttien jatkokäyttöä. Hanke edistää sähköautoistumisen luoman kasvun mahdollisuuksien ymmärtämistä ja kehittämisestä kestävällä ja vihreää siirtymää edistävällä tavalla.
Partnerit
Päähankkeen toteuttajana toimii Länsirannikon Koulutus Oy (WinNova) ja osahankkeen toteuttajana SAMK.