Tulevaisuuden sairaala
Satakunnassa otetaan merkittäviä edistysaskeleita terveysteknologian tuotekehityksessä ja lääketieteellisessä tutkimuksessa. Satasairaala ja SAMK valjastavat yhdessä RoboAI:n automaation, robotiikan, tekoälyn ja hyvinvointiteknologian osaamisen teollisuuden lisäksi lääketieteen ja terveydenhuollon hyödynnettäväksi.
Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama hanke. Lisäksi ulkopuolista rahoitusta on saatu Ulla Tuomisen säätiöstä. Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke on myös osa kansallista TestBed-verkostoa.
innovaatioalustat
Organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä
Yhteistyö rakentuu ns. innovaatioalustojen kautta. Toinen on Satasairaalalle suunniteltu tutkimus- ja kehityskeskus eli simulaatiotila. Simulaatiotilassa terveysteknologiaa testataan ja kehitetään mahdollisimman autenttisessa ympäristössä. Simulaatiotilassa testatuista teknologioista yritykset saavat suoraa palautetta terveydenhuollon ammattilaisilta, ja kun tuotekehitys on pidemmällä, tuotetta testataan sairaalan kliinisessä toiminnassa. Kenttätutkimusmenetelmien testaus on aloitettu useissa projekteissa. Esimerkkinä uudesta suunnitellusta palvelumallista on esimerkiksi Perusturvan Pori75-neuvolatoimintahankkeeseen sidottu uniapnean tunnistamisen malli.
Toinen innovaatioalusta on Auria Tietopalveluiden tietoallas, joka yhtenäistää tuhansien potilaiden vuosikymmenen aikaiset terveystiedot yhdeksi tietovarannoksi. Altaasta löytyvät Satasairaalan, Vaasan keskussairaalan sekä Turun yliopistollisen keskussairaalan erikoissairaanhoidon tiedot sekä yksittäisten kuntien perusterveydenhuollon ja yksityisten laboratorioiden tietoja. Tietoaltaan hyödyntämisen mahdollistaa toukokuussa 2019 voimaan tullut Toisiokäyttölaki, joka parantaa tiedon käytön edellytyksiä kansalaisten terveyteen, sairauksien ehkäisemiseen ja uusien hoitomenetelmien kehittämiseen liittyvään tutkimus- ja innovaatiotoimintaan.
Hankkeessa mukana olleita toimijoita
Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana on tehnyt yhteistyötä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa kehittäessään teknologian ja datan testaukseen liittyvän innovaatioalustan toimintamallia. Yhteistyötä on tehty mm. seuraavien toimijoiden kanssa.
Ain1 Oy
Attendon Silalanpuisto Oy
Auria tietopalvelut
Avaintech Oy
Dyme Solutions Oy
École Mines de Saint-Étienne
Elinar Oy Ltd
Emfit Etäterveysasema Kätevä Oy
Fujitsu Oy
Fysioline Oy
Helsingin yliopisto
Holmi Cares Oy
Orton Oy
Prizztech Oy
Shanghai Bangbang Robotics Co., Ltd
Hämeen Spes Oy
Medified Solutions Oy
Omron Oy
Rauman Kaupunki sosiaali- ja terveystoimiala
Sataedu
Smart Solutions Oy
Sportie United Oy
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto, Porin yksikkö
TherMidas Oy
Verve
VTT
Miten me voimme tehdä yhteistyötä?
Anu Holm
tekoälyasiantuntija ja sisällöllinen vastuuhenkilö
p. 044 710 3148
anu.holm@samk.fi
Anu vastaa hankkeen sisällöllisestä etenemisestä, erityisesti tietoaltaaseen sekä tutkimukseen liittyvistä tehtävistä.
Mervi Vähätalo
testbed-toiminnan koordinointi
p. 044 710 3983
mervi.vahatalo@samk.fi
Mervin tehtäviä hankkeessa ovat testbed-toiminnan kehittäminen sekä hankkeen pilottien toteutukseen ja tutkimuksellisiin toimintoihin osallistuminen.
Juho Salli
tekoälyasiantuntija
p. 044 710 3329
juho.o.salli@samk.fi
Juho vastaa hankkeen tietopoiminnoista, tietoturvallisten työskentely-ympäristöjen kehityksestä ja data-analytiikkaan liittyvistä tehtävistä.
Nina Karttunen
projektitutkija
p. 044 710 3046
nina.j.karttunen@samk.fi
Nina osallistuu hankkeen pilotointeihin, niiden toteutukseen, organisointiin ja mallinnuksiin sekä toteuttaa tarvekartoituksia.
Santeri Saari
robotiikka-asiantuntija
p. 044 710 3242
santeri.saari@samk.fi
Santeri tekee hankkeessa erilaisia teknologia-aiheisia kokeiluja eri organisaatioiden ja toimijoiden kanssa, ja auttaa teknologiatiedon välittämisessä sote-kentälle.
Joonas Nordlund
data-analytiikka-asiantuntija
joonas.j.nordlund@samk.fi
Osallistuu ohjelmistoteknistä asiantuntemusta vaativiin pilotointeihin ja kehittämistehtäviin, kuten luovutusrekisterisovelluksen kehitys yhdessä Auria-tietopalvelujen kanssa.
Henna Kyhä
hallinnollinen projektipäällikkö
p. 044 710 3134
henna.t.kyha@samk.fi
Henna vastaa hankkeen yleisestä koordinoinnista ja etenemisestä sekä hoitaa hankehallinnolliset ja viestinnälliset tehtävät.
Susanna Jänismäki
projektisihteeri
p. 044 710 3115
susanna.janismaki@samk.fi
Susanna vastaa hankkeen taloushallinnosta, maksatuksista ja raportoinnista.
Tietoaltaan hyödyntämisen keskiössä on tietoturva
Tulevaisuuden sairaala -yhteistyö madaltaa tutkijoiden ja yritysten kynnystä käyttää tarjolla olevaa tietoa rakentamalla teknologiaa altaan ympärille ja tarjoamalla neuvontapalvelua. Satakuntaan on suunnitteilla oma palvelupiste, joka auttaa tutkimusideansa kanssa painivaa tutkijaa.
Tietoaltaan käytön mahdollistava tutkimuslupa on saatu Satakunnan sairaanhoitopiirin tietojen käyttöön. Samanlaisen lupaprosessin takana on myös muiden Aurian tietoaltaasta löytyvien sairaanhoitopiirien tiedot. Jatkossa neuvontapalvelu auttaa yhdessä Aurian Tietopalveluiden kanssa tutkijoita ja yrityksiä etenemään lupaprosessiin ja sitä kautta hyödyntämään tietoaltaan tietoja.
Vielä sitä ennen, suuren tietomäärän hyödyntämiseksi on ensin rakennettava tietoturvallista tiedonhallintasoftaa ja ratkaistava monta teknistä yksityiskohtaa. CSC:n supertietokoneiden laskentatehoja päästään käyttämään vuoden 2020 aikana. Tietoaltaan hyödyntäminen on merkittävä edistysaskel suomalaiselle lääketieteelliselle tutkimukselle ja kiinnostava myös kansainvälisellä tasolla: näin suurta kansallisesti yhtenevää tietoallasta ei ole muualla maailmalla.