Satakunnassa positiivisia korkeakouluyhteistyön näkymiä – Yritykset mukana ideoimassa uusia mahdollisuuksia

14.12.2023Johanna Valio, Leena Nolvi ja Veera IisakkalaUutinen

Satakunnan akku- ja teknologiametalliklusterin yritykset ideoivat yhdessä alueen korkeakoulujen ja Vaasan yliopiston kanssa korkeakouluyhteistyötä SAMKin Porin kampuksella tiistaina 28.11. järjestetyssä työpajassa.  

Mies puhuu yleisön edessä.
Työpajassa yritysten puheenvuoroissa kuultiin mm. Harjavallan Norilsk Nickelin toimitusjohtaja Joni Hautojärven puheenvuoro akkumateriaalien tarpeista tulevaisuudessa.

Yritykset avasivat omissa esityksissään yhteistyömahdollisuuksia ja -toiveita korkeakouluyhteistyölle niin koulutuksen kuin tutkimuksen puolella. Korkeakouluyhteistyötarpeista esiin nousi esimerkiksi prosessiosaaminen, ympäristöosaaminen ja yritysten tarpeisiin räätälöity täydennyskoulutus. Yritykset olivat myös halukkaita jatkamaan ja lisäämään asiantuntijoidensa SAMKissa pitämiä vierailijaluentoja ja järjestämään SAMK-opiskelijoiden vierailuita yrityksiin. 

Dekaani Raine Hermans Vaasan yliopiston Teknologian ja Innovaatioiden korkeakoulusta kertoi koulun vahvan yritysyhteistyön juurien olevan jo 30 vuoden päässä. Hermans esitteli myös SAMKin ja Vaasan yliopiston robotiikka-alan yhteisprofessuurin suunnitelmia: robotiikka tulee olemaan yksi suuntautumisvaihtoehto Smart Energy -maisteriohjelmassa.  

Mies seisoo muiden edessä ja esittelee materiaaliaan.
Tutkimuspäällikkö Pekka Suominen esitteli RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksessa tehtävää tutkimusta ja yhteistyömuotoja.

SAMKin tutkimuspäällikkö Pekka Suominen RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksesta esitteli tutkimusyhteistyön eri muotoja. Lehtori Leena Nolvi avasi syksyllä 2024 alkavan prosessi- ja materiaalitekniikan koulutusohjelman sisältöä. Ohjelman monipuolisuus ja käytännöllisyys sai kiitosta yrityksiltä. Leena Nolvi kertoi ohjelman suunnittelun tapahtuneen hyvässä yhteistyössä alueen yritysten kanssa kuitenkin ohjelman yleispätevyys säilyttäen.  

Työpajan jälkeen oli vielä mahdollisuus tutustua RoboAI-laboratorioon. Pekka Suominen esitteli vierailijoille muun muassa laserspektrometriä ja kertoi sen soveltamismahdollisuuksista materiaalien tunnistukseen. 

 

 

Työpajan järjestäjinä olivat LISKO-, SUMEA- ja AIST-hankkeet. 

AIST – A novel AI-based Spectroscopic Technique and a future-ready research laboratory for recycling of battery materials
Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö (harkinnanvarainen valtionrahoitus ammattikorkeakouluille tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan)

LISKO - Lisää osaajia ja osaamista Satakuntaan korkeakouluyhteistyöllä: korkeakoulutuksen kehittämisen koordinointihanke
Hanketta rahoittaa Satakuntaliitto

SUMEA - Sulan metallin analysointimenetelmillä kansainväliseksi tiennäyttäjäksi
Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto EAKR ja Porin kaupunki

 

Euroopan unionin osarahoittama logo Innokapungit-logo.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös