Cobot-demopäivät vauhdittavat satakuntalaisten konepajojen kehitystä

11.12.2024Maija SalokangasUutinen

Satakunnan konepajateollisuuden tulevaisuus näyttää valoisammalta yhteistyörobottien eli cobottien ansiosta. Vuonna 2024 järjestetyt demopäivät innostivat yrityksiä tutustumaan robotiikan mahdollisuuksiin käytännössä ja tarjosivat konkreettisia esimerkkejä siitä, miten automaatio voi tehostaa tuotantoprosesseja ja parantaa kilpailukykyä.

Henkilöitä tutustumassa yhteistyörobotteihin
Demopäivät toivat koolle alan asiantuntijoita ja yritysten edustajia.

Yhteistyörobotit, eli cobotit, ovat robotteja, jotka on suunniteltu työskentelemään turvallisesti ja yhteistyössä ihmisten kanssa. Cobotit tarjoavat konepajateollisuudelle merkittäviä mahdollisuuksia kehittää toimintaa, parantaa tehokkuutta ja laatua sekä vastata alan haasteisiin, kuten osaajapulaan.

Erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten innostaminen modernin robotiikan mahdollisuuksiin vaatii cobottien konkreettisestin hyötyjen tuomista esille. Vuonna 2024 Satakunnan alueella järjestettiin kolme cobot-demopäivää, jotka tarjosivat yrityksille ja asiantuntijoille tilaisuuden nähdä yhteistyörobottien toimintaa käytännössä. Tilaisuuksissa esiteltiin muun muassa hitsauksen, plasmaleikkauksen ja särmäyksen automatisointia sekä robotiikan hyödyntämistä erilaisissa tuotantoprosesseissa.

Käytännön esimerkit korostivat cobottien hyötyjä

Ensimmäinen demopäivä Kankaanpäässä

Huhtikuussa Kankaanpään Sataedun tiloissa järjestetty tilaisuus avasi vuoden demopäivät. Ohjelmassa oli hitsaus-, särmäys- ja plasmaleikkausdemoja, joita toteuttivat AirWell, MachineTool, Proweld ja Robomatik. Cobottien tarkka ja tehokas toiminta herätti osallistujissa kiinnostusta, ja paikalla olleet yritykset saivat uusia ideoita robotiikan käyttöönottoon. Tilaisuuteen osallistui noin 30 henkilöä eri yrityksistä, Satakunnan ammattikorkeakoulusta (SAMKista) ja Sataedusta.

Joukko henkilöitä seisomassa rivissä suuressa hallissa.
Ensimmäinen demopäivä pidettiin Kankaanpäässä Sataedun tiloissa.
Toinen demopäivä Porissa

Toukokuussa SAMKin Porin konelaboratoriossa pidetty demopäivä laajensi ohjelmaansa sisältämään myös hitsauskameroiden esittelyä. Mukana oli alan johtavia yrityksiä; ABB, Cavitar, AirWell, MachineTool ja Robomatik, jotka esittelivät teknologioitaan osallistujille. Paikalle saapui 50 henkilöä, joista valtaosa oli yritysedustajia. Tapahtuma auttoi yrityksiä ymmärtämään, miten yhteistyörobotit voivat parantaa tuotantoprosessien laatua ja tehokkuutta.

Joukko ihmisiä kerääntynyt seuraamaan esitellyä
Toinen demopäivä järjestettiin Porissa, SAMKin konelaboratoriossa.
Kolmas demopäivä Raumalla

Lokakuussa Raumalla Winnovan tiloissa järjestetty tilaisuus houkutteli paikalle 50 osallistujaa, joista jälleen suurin osa oli konepajojen edustajia. Päivän ohjelmassa nähtiin muun muassa MIG/MAG-hitsausta, lavausratkaisuja sekä RoboDK-ohjelmiston esittely. Mukana olivat seuraavat yritykset: ABB, AirWell, Cavitar, Lapela, MachineTool sekä Proweld. Esittelyt tarjosivat konkreettisia esimerkkejä siitä, miten robotiikka ja tekoäly voivat tehostaa tuotantoa ja parantaa kilpailukykyä.

Joukko miehiä seisomassa hallissa
Kolmas demopäivä järjestettiin Rauman Winnovan tiloissa.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Demopäivät osoittautuivat erinomaiseksi tavaksi lisätä tietoisuutta yhteistyörobottien mahdollisuuksista. Tapahtumat saivat osallistujilta paljon positiivista palautetta, ja ne ovat kannustaneet yrityksiä investoimaan uuteen teknologiaan.

– Demopäivät olivat erittäin onnistuneita, joten valmisteluissa on jo neljännen demopäivän järjestäminen ensi vuoden puolella. Paikkakunta selviää lähitulevaisuudessa, summaa Cobot-hankkeen projektipäällikkö Veli-Matti Härmä.

 

Euroopan unionin osarahoittama logo.Satakuntaliiton logo.

Demopäivät on järjestetty osana Cobot – Yhteistyörobotilla kestävää kasvua konepajoihin -hanketta. Satakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle osarahoitusta alueiden kehittämisen ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan hankkeiden rahoittamisesta (757/2021) annetun lain nojalla. Hankkeen toimenpiteet kuuluvat Euroopan unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahoituksen (JTF) säädösten soveltamisalan piiriin.

Hankkeen toteutusaika on 1.2.2024 – 31.3.2026

Lue lisää Cobot-hankkeesta hankkeen omalta sivulta.

Ensimmäinen ja toinen demopäivä järjestettiin osana RoPoSa – Robotisaatio Pohjois-Satakunnassa -hanketta, jolle Satakunnan ELY-keskus on myöntänyt Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoitusta.

Hankkeen toteutusaika oli 1.1.2022–30.6.2024

Lue lisää RoPoSa-hankkeesta hankkeen omalta sivulta.

Jaa artikkeli

Lue myös