Tekoälyllä tehty slogan, kenellä on oikeudet? – Ennakointityöpaja taipuu moneen tarpeeseen

4.12.2024Nina KarttunenUutinen

Euroopan unionin osarahoittama logo.

Kasvualusta – uusille urille ja innovaatioille -hankkeen kolmannessa ennakointityöpajassa satakuntalaisille yrittäjille kerrottiin hankkeen tarjoamista yhteistyömahdollisuuksista oman yrityksen ja/tai liikeidean kehittämiseen. Lisäksi opetettiin tekoälyn käyttöä markkinoinnin tukena ja annettiin tietoa tekijänoikeuksista.

Kaksi naista puhumassa tilaisuudessa
Yliopettaja Mirka Leino ja tutkijayliopettaja Sari Merilampi esittelivät mahdollisuuksia korkeakouluyhteistyöhön.

Joulukuun alussa pidettiin hankkeen ennakointityöpaja: Tekoälyn avulla tulevaisuuden markkinoille. Paikalle saapui Satakuntalaisia yrittäjiä monelta eri alalta ja aihe koettiinkin tärkeäksi. Tilaisuuden aluksi osallistujat saivat tietoa Satakunnan ammattikorkeakoulun tarjoamista yhteistyömahdollisuuksista mm. Kasvualusta-hankkeen puitteissa. Yritysten ajatuksia tai ongelmia voidaan ratkoa mm. opiskelijatöiden avulla. Prosessissa heillä on mukana alan ammattilaisia ja kokeiluja on turvallista tehdä kouluympäristössä. Yhteistyö voi olla monenlaista ja osallistujille tarjottiin mahdollisuutta jatkaa keskusteluja myöhemmin. 

Mieshenkilö puhuu tilaisuudessa.
Tekoälyasiantuntija Juuso Lehtonen kertoi tekoälyn käytöstä markkinoinnin apuna.

Hands-on -osuus antoi käytännön oppia tekoälyn käyttöön. Tilaisuudessa tehtiin yritykselle Instagram-päivitys käyttämällä apuna Canvaa ja ChatGPT:tä. Canva on ilmainen (tietyiltä osin) graafisen suunnittelun verkkotyökalu, jota käytetään laajasti yritysten postausten apuna. Sillä saa halutessaan luotua ammattimaisia päivityksiä ja kuvia. Sisältöä pystyy muokkaamaan haluamansa näköiseksi helposti. ChatGPT taas antoi myyviä lauseita oikeilla avainsanoilla. 

Tilaisuuden päätti Keksintösäätiön edustajan asiantuntijapuheenvuoro, jossa Timo Nyberg kertoi tekoälystä ja tekijänoikeuksista. Esityksessä pohdittiin tekoälyltä vastausta mm. kysymykseen: Kenelle tekoälyllä tehty slogan kuuluu? Yleisesti ottaen vastaus on, että tekoäly ei voi itsessään omistaa teoksia ja tekijänoikeus kuuluu yleensä ihmiselle. Jos tekoäly on kuitenkin luonut sloganin lähes itsenäisesti, omistajuus voi olla epäselvä. Suositeltavaa onkin tutkia tekoälytyökalun käyttöehdot, säilyttää kaikki tiedot sloganin luomisesta ja kaupallisessa käytössä kannattaa harkita oikeudellista neuvontaa! Osallistujat saivat tärkeää tietoa ja paljon ajateltavaa sekä huomioitavaa tekoälyn käyttöön liittyen. 

Tilaisuus sai hyvää palautetta ja ennakointityöpajan aihe tunnistettiin tärkeäksi. 

“Tekoälyosuus on tulevaisuutta. Tavallisella tallaajalla on paljon asioita ja ongelmia, joita hän ei osaa kuvitella tekoälyn osaavan hoitaa, vaikka tekoäly olisi täydellinen ratkaisu. Tämän tavallisen tallaajan ja tekoälyosaajien toistensa löytämiseen olisi hyvä miettiä keinoja.”

Hankkeen toiminnalla vahvistetaan tulevaisuuteen katsovaa ympäristötietoista ja innovaatiomyönteistä toimintakulttuuria sekä edistetään yritysten innovaatiokyvykkyyttä ja uusien keksintöjen syntymistä. Näihin teemoihin vastataan parantamalla yritysten tietoisuutta vastuullisen ja kestävän liiketoiminnan mahdollisuuksista, tuottamalla ennakointietoa sekä tukemalla uusien innovaatioiden syntymistä innovaatiokilpailuilla ja kehittämällä kilpailuprosessiin digitaalisuutta.  

Seuraava ennakointityöpaja järjestetään 1.4.2025.  

Hankkeen toteuttajat ovat Prizztech Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) ja Keksintösäätiö. Hankkeen toteutusaika on 1.10.2023-30.6.2026.  

Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.  

Lisätiedot: nina.j.karttunen@samk.fi 

Euroopan unionin osarahoittama logo.Satakuntaliiton logo.

     Prizztech logo.    SAMK logo.

Jaa artikkeli

Lue myös