RoboAI:n yhteiskäyttölaboratorion toiminnot ovat vuosien varrella lisääntyneet voimakkaasti, joten tilassa on tehty laajoja muutostöitä tämän vuoden aikana. SAMK investoi laboratorion opetuksen kehittämiseen 170 000 euroa ja 450 000 euroa investointirahaa saatiin Cobot ja Robofleet -hankkeista.
– RoboAI-akatemian koko kasvoi 20 opiskelijasta 30:een ja toiminta laajentui merkittävästi tekoälyyn. Lisäksi robotiikan opetus laajentui mm. mekatroniikan sekä Vaasan yliopiston opiskelijoille, nämä muutokset pakottivat muuttamaan laboratoriota toimivammaksi. Tilaan haluttiin myös lisää väljyyttä, jotta mobiilirobotit voisivat toimia itsenäisesti ja kuljettaa tavaraa käsivarsirobottien välillä, kertoo RoboAI:n tutkimuspäällikkö Pekka Suominen.
Laboratorion layout uusiksi – enemmän tilaa ja toimivuutta
Suurin yksittäinen muutos oli automaatiotekniikan opetuksen uudelleenjärjestely. Sen myötä 24 työpisteen opetustila siirrettiin laboratoriosta uuteen tilaan Porin kampuksen A-siipeen. Laboratorioon tehtiin uusi layoutsuunnitelma ja toimivampi ja väljempi tila on nyt jaettu eri alueisiin esimerkiksi robotiikkakäytävästä RoboAI-akatemian työtilaan. Laboratorion suuria ikkunoita hyödynnetään nyt paremmin: Näyttävyyttä ja visuaalisuutta lisättiin sijoittamalla niiden eteen muun muassa yhteistyörobotteja ja konenäkölaitteita. Näin annetaan kaikille mahdollisuus inspiroitua teknologiasta.
Terveys- ja hyvinvointiteknologiaan painottuvalle RoboAI Healthille lohkaistiin labrasta oma alue, mihin olisi tarkoitus perustaa alan laitteille ja tavaroille oma ”lainaamo”. Näitä laitteita voisi jatkossa lainata testattavaksi tai esiteltäväksi esimerkiksi yrityksille tai oppilaitoksille. 3D-tulostustila uudistettiin myös. Tilaa siistittiin, hankittiin uusia tulostimia ja niille pienhiukkassuodattimilla varustetut kaapit.
Teknologiset hankinnat tukevat tutkimusta ja yritysyhteistyötä
Investointihankkeista laboratorioon hankitaan muun muassa hitsausrobotiikkaa, konenäköteknologiaa, mobiilirobotiikkaa ja teollisuuskäyttöön tarkoitettuja eksoskeletoneja eli ulkoisia tukirankoja. Erityisesti aktiivisten tukirankojen kanssa käytettävän tekoälyn tuottama anturidata ja mahdollisuus ennakoida tukirangan käyttäjän tarpeet esimerkiksi asennustyössä kiinnostaa tutkijoita.
Suominen pitää erittäin tärkeänä, että laboratoriossa on aina uusimmat laitteet ja teknologiat, joita voidaan hyödyntää Satakunnan teollisuuden hyväksi. Silloin ei ole koskaan puutetta yhteistyökumppaneista, vaan yritykset pyytävät asiantuntijoita soveltamaan laitteita omiin tarpeisiinsa. Suomisen mukaan yritysyhteistyö on yhä suositumpaa ja välillä joudutaan jopa kieltäytymään, kun projektia ei ole mahdollista suorittaa yrityksen toivomalla aikataululla.
RoboAI-akatemian projektimuotoinen yritysyhteistyö on saanut jalansijaa satakuntalaisissa yrityksissä ja opiskelijoiden testaus-, simulointi- ja tuotekehityspalveluita on hyödynnetty kiitettävästi.
– Satakuntalaiset yritykset pystyisivät vielä paremmin hyötymään esimerkiksi ilmaisista tekoälytyökaluista, mutta niiden käytön avuksi ei välttämättä ole tuotetukea tai helpdeskiä. Me voimme toimia käyttöönoton apuna niin, että esimerkiksi tuotantolinjalla otetaan mahdollisimman vähän riskejä, Suominen muistuttaa.
Vierailut lisääntyvät – esittelyt yhä helpommin toteutettavissa
– Laboratoriossa käy vuosittain yli tuhat vierasta ja määrä on kasvussa. Erityisesti lasten ja nuorten teknologiatietouden lisääminen on tärkeää. Nyt tehtyjen layoutmuutosten jälkeen vierailuiden järjestäminen on helpompaa ja tilaan on lisätty videonäyttöjä niiden tueksi. Kehitämme laboratorioesittelyjä siihen suuntaan, että kuka tahansa voisi vetää automaattisen esittelykierroksen ryhmälleen ja se helpottaisi myös tiimin työkuormaa, summaa Suominen.
Muutostöiden keskiössä on ollut keväällä tehtävässään aloittanut laboratorioinsinööri Juho Kortetmäki. Hän kehuu RoboAI-tiimin osallistumishalua kehittämistyöhön.
– Tämä uudistusprojekti oli yhteinen ponnistus. Oli hienoa, miten erityisesti RoboAI-tiimin lehtorit halusivat panostaa tähän ja olivat kiinnostuneita, että tilasta tulee mahdollisimman toimiva. Myös RoboAI-akatemian opiskelijat olivat auttamassa erityisesti vanhempien robottien uudelleenkäyttöönotossa, Kortetmäki kertoo.