Robotit mukaan 3D-tulostukseen – Opiskelijat haasteen edessä

5.3.2021Petra O'Rourke3D-tulostus

Sermatechin Robottihaaste 2.0 kannustaa robotiikan opiskelijoita miettimään mitä hyötyä roboteista olisi 3D-tulostuksessa ja suunnittelemaan aiheeseen liittyvä robottisovellus. Ensi viikolla päättyvän kilpailun tilanne on kutkuttavan jännittävä.

Kuvassa tiimin jäsenet maskit kasvoillaan.
Jumalteam 3000XXL/NG -tiimin jäsenet Toni Seessalo ja Meeri Simberg luottvat omaan ratkaisuunsa.

Kuvassa tietokoneen näytöllä näkyy simulaatiokuva ratkaisusta.
Team Pandan ideassa käytetään ABB-robottia tulostukseen.

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Sermatechin yhteistyössä RoboAI:n kanssa järjestämä suunnittelukilpailu on sidottu SAMK:n robotiikan opintoihin. Haasteena on suunnitella robottisovellus, joka on yhdistetty tavalla tai toisella 3D-tulostimen toimintaan. Opiskelijat pääsivät tutustumaan kilpailussa käytettävän RobotStudion-ohjelman toiminnallisuuksiin syyslukukaudella. Kilpailussa on mukana vielä kolme joukkuetta ja parhaille on luvassa rahalahjoja sekä opinnäytetyöpaikka Sermatechilla!

Team Panda ottaa osaa kilpailuun tuottamalla sovelluksen, jossa ABB-robottia käytetään 3D-tulostettavan kappaleen tulostukseen. Se mahdollistaa huomattavasti perinteistä suuremman tulosteen tekemisen. Kilpailijat Marko Hakanpää ja Atte Ali-Hokka eivät halua paljastaa tarkempia yksityiskohtia, jotta kilpailuasetelma säilyy.

– Meillä on ollut haasteita, mutta saimme lopulta sovelluksen toimimaan, Hakanpää kertoo mystisenä.

 

Skannaus edellä

Simulaatiokuva automaatioratkaisusta, jossa robotti skannaa kappaleen liukuhihnalla.
Jumalteam 3000XXL/NG -ryhmän ratkaisun simulaatiokuva.

Huippuunsa brändätyn Jumalteam 3000XXL/NG -ryhmän jäsenet Toni Seessalo ja Meeri Simberg ottavat kilpailuun hieman erilaisen lähestymisen. Suunnitelmassa robotti hoitaa kohteiden 3D-mallinnuksen skannaamalla kameralla liukuhihnalla. Käytössä on useampi skannaustekniikka, kuten Skanet ja Structure Glide. Suunnitelma ei sisällä itse tulostusta.

– Jos lähtisimme jatkojalostamaan ideaa, robotti voisi etäisyysanturin avulla skannata erikokoisia ja -muotoisia kappaleita liikeratansa puitteissa. Mutta emme ehdi saada sitä tähän suunnitelmaan vielä, Simberg myöntää.

 

Virheiden kautta oppii parhaiten?

Kuvassa simulaatiokuva ratkaisusta.
TV. Robotics -tiimin sovellusratkaisussa hyödynnetään RFID-tägejä.

Kolmannen TV. Robotics -joukkueen muodostaa Markus Virtanen. Hänen sovellusideassaan tulosteen sisälle tiputetaan RFID-tägi, ja sen jälkeen tulostus jatketaan loppuun. Näin tägi saadaan "upotettua" tulosteeseen ja se ei ole valmiissa tulosteessa näkyvissä. RFID-tägiin voidaan tallentaa tarvittavia tietoja, kuten tuotteen sarjanumero, ja se pystytään lukemaan tulosteen sisältä langattomasti. Myös Virtanen myöntää aikataulun olleen haastava, mutta on onnistunut saamaan simulaation toimimaan. Myös RobotStudion käyttö on aiheuttanut harmaita hiuksia ensikertalaiselle:

– Olen varmasti tehnyt miljoona aloittelijan virhettä, mutta ratkaisu kaikkiin ongelmiin on löytynyt sitten käymällä uudestaan läpi ohjaaja Janika Tommiskan demovideoita. Varsinkin digitaalisten tulo- ja lähtötilatietojen määrittely tuotti ongelmia, Virtanen kertoo.

 

Sermatech on ulvilalainen automaatiotalo ja robotiikkaratkaisutoimittaja.

Lue lisää Sermatechin haasteesta: https://www.sermatech.fi/robottihaaste/

 

Lisätietoja:

Janika Tommiska
tuntiopettaja
p. 044 710 6332
janika.tommiska@samk.fi

 

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.