Konepajojen tulevaisuuden avaimet löytyvät valmistuksen digitalisoimisesta

21.2.2022Timo Kerminen ja Mirka LeinoAutomaatio ja robotiikka

Ulvilan Konepajan tavoitteena on huomioida erityisesti erilaiset digitaaliset ja tuottavuutta parantavat työkalut kaikissa tulevissa investoinneissa. Tässä Tehokas konepaja -hankkeen kokeilussa testattiinkin robotisoidun hitsauksen toimivuutta erään Ulvilan Konepajan tuotteen valmistuksessa. Kohde valittiin tämän kokeilun ja demonstraation kohteeksi, koska kokeilun hyvistä tuloksista voivat hyötyä monet muutkin maakunnan yritykset, joilla on samankaltaisia kohteita.

Milla Rostedt ja Ismo Tervamäki seisovat hitsauspöydän vieressä.
Milla Rostedt ja Ismo Tervamäki hitsaamon tuottavuutta parantaneen hitsauspöydän vieressä.

Ulvilan Konepajan tilauskirjat pullistelevat ja markkinatilanne näyttää hyvältä, mutta alihankintakonepaja ei voi jäädä makaamaan laakereilleen tässäkään tilanteessa. Tuotannon ja tuottavuuden kehittäminen on keskeisellä sijalla yrityksen toiminnassa, koska yleisesti konepaja-alaa vaivaavat haasteet näkyvät myös Ulvilan Sammontiellä. Haasteita ovat esimerkiksi kansainvälisen kilpailun jatkuva kiristyminen sekä osaavan työvoiman saatavuusongelmat.

Toimitusjohtaja Milla Rostedt nostaakin esiin erityisesti alalle hakeutuvien nuorten vähäisen määrän.
– Usein nuorilla on väärä käsitys konetekniikasta. Konepajat ovat kehittyneet hurjasti 80-luvulta ja muutos tulee jatkumaan. Suomessa koneenrakennus alana on yksi monipuolisimmista, joille nuori voi hakeutua. Konetekniikkaa opiskellut voi suuntautua Satakunnassa niin laivanrakennukseen, robottien kokokoonpanoon tai vaikka kaltaisillemme alihankintakonepajoille, muutaman esimerkin mainitakseni.

Osaavan työvoiman heikko saatavuus nostaa osaltaan myös tuotannon automatisointitarpeita. Automatisoinnin avulla pyritään tyypillisesti parantamaan työviihtyisyyttä, vähentämään työn tuomaa rasitusta, mutta myös parantamaan tuottavuutta. Ulvilan Konepajassa tuottavuutta parantavia investointeja on pyritty tekemään tasaisesti.
– Hitsaamon puolelle on hankittu muun muassa useampi uusi kolmiakselinen hitsauspyörittäjä, toteaa tehdaspäällikkö Ismo Tervamäki.

Yhtenä tuotannon kehityskohteena on digitalisaation lisääminen.
– Tulevissa investoinneissa pyritään ottamaan erityisesti digitaaliset, tuottavuutta parantavat työkalut huomioon. Pohdittaessa robotisoitua hitsausta tämä tarkoittaisi esimerkiksi etäohjelmoinnin hyödyntämistä tai koneistuspuolella CADCAM-ohjelmistojen nykyistä laajempaa käyttöönottoa, Tervamäki toteaa.

 

Lue koko juttu Tehokas konepaja -hankkeen sivuilta.

yhteistyölogot.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.