Robottihaaste 3.0 – Miten työt etenevät?
Automaatiotalo Sermatechin ja RoboAI:n kolmatta kertaa järjestettävä Robottihaaste on kestävän kehityksen asialla. Opiskelijat on haastettu kehittämään kiertotaloutta edistävä robottisovellus tai suunnittelutyökalu. Mukana ovat SAMKin lisäksi Jyväskylän ja Seinäjoen ammattikorkeakoulut. Kilpailun palkintona on työharjoittelupaikka Sermatechilla sekä lahjakortteja.
Suunnittelukilpailu sai liikkeelle erityisesti Robotiikka Akatemian konkarit, joilla on kokemusta jo aiemmista haasteista. Toni Seessalon JumalTeam3000XXL/NG-niminen yksihenkinen joukkue päätti lähteä suunnittelemaan käytettyjen matkapuhelinten kierrätystä ABB Yumi-robotilla integroitua konenäköjärjestelmää hyödyntäen. Työn tavoitteena on kiertotalouteen erikoistuneiden tahojen toiminnan kannattavuuden ja kapasiteetin tehostaminen. Seessalon mukaan työn määrittelyvaihe on tehty ja tällä hetkellä keskitytään toiminnallisuuden rakentamiseen.
– Tiimin suurimpana haasteena on ollut aikapula, joka haittaa kokonaisuuksien evaluointia innovaatiosta käytäntöön. Tämä on kiva haaste ja toivon onnea kanssakilpailijoille, sutkauttaa Seessalo.
Porkan Paholainen aka. Markus Virtanen suunnittelee kilpailutyössään robottisolun, jossa eri älylaitteista poistetaan koneellisesti näytön lasi. Laitteet ensin kuumennetaan, jotta lasi lähtisi helpommin ja sen jälkeen robotti poistaa lasin imukupilla. Solua voitaisiin hyödyntää osana suurempaa kierrätysjärjestelmää. Virtanen näkee älylaitteiden kierrätyksen merkityksen suurena kiertotalouden kannalta, sillä ne sisältävät ympäristölle haitallisia raskasmetalleja ja kemikaaleja. Myös valmistukseen käytettyjen materiaalien rajallisuus motivoi keksimään uusia ratkaisuja. Virtasen mukaan perusidea solun kokoonpanosta on jo selvillä, lämmityselementin yksityiskohdat vielä todennäköisesti muuttuvat ja simulaation toiminnallisuus on vielä toteuttamatta. Hän on kuitenkin luottavaisin mielin ja sanoo kehittyneensä viime vuodesta. Linjaston simulointi RobotStudiolla on ollut uutta.
– Kiertotalous on aina tärkeä näkökulma. Kyse on siitä, miten automaatio voisi palvella sen tarpeita. Koneaistit pystyvät esimerkiksi tunnistamaan kierrätettäviä materiaaleja tarkemmin ja mekanismit lajittelevat materiaaleja ihmiskäsiä nopeammin ja väsymättömämmin. Myös automaatioalalla on silti vielä opittavaa kierrätyksestä ja komponentteja on hyödynnettävä nykyistä fiksummin. Sermatech toivoo, että kilpailun tuloksena syntyy iso kasa timanttisia ideoita, joita voidaan yhteisesti hyödyntää ympäristön hyväksi pikaisesti, kertoo Sermatechin teknologiajohtaja Jani Uusitalo.
Robottihaaste 3.0 päättyy 31.3. ja sen jälkeen tuomaristo päättää voittajan.