Edison-robotista on moneksi!

9.3.2021Petra O'RourkeHyvinvointiteknologia

Diginepsy-projekti järjesti Edison-etätyöpajan yhteistyössä Autismisäätiön kanssa. Mukana oli Käpylän ja Myyrmäen asumispalveluiden asiakkaita ja henkilökuntaa. Tarkoituksena oli saada ideoita siihen, miten eri tavoin Edison voisi olla mukana heidän arjessaan. Päivään osallistui myös Tiina Källi Robotiestä, Edison-robottien maahantuojalta.

Kuvassa etätyöpaja verkon välityksellä.
Etätyöpajan tavoitteena oli saada ideoita Edison-robotin hyödyntämisestä asumispalveluiden asiakkailta.

Hankkeen projektipäällikkö Krista Toivonen oli tyytyväinen päivän antiin.

– Etätyöpaja onnistui hyvin! Asiakkaat osallistuvat aktiivisesti, heillä oli paljon hyviä ideoita Edisonin hyödyntämiseen ja heidän innostuksensa oli käsin kosketeltavaa. Edisonia odotetaan kovasti käymään paikan päällä, Toivonen kertoo.

 

Monenlaisia tarpeita

Kuvassa Edison-robotti päiväkotilasten kanssa.
Edison oli SAMKin lähihoitaja-opiskelija Johanna Mattilan kanssa mukana kertomassa hammashoidon tärkeydestä esikoululaisille päiväkoti Petäjäisessä Kankaanpäässä.

Asumispalveluissa asuu hyvin erilaisen toimintakyvyn omaavia asiakkaita. Projektille oli tärkeää kuulla asiakkaiden omia

ajatuksia robotin hyödyntämisestä. Tulevaisuudessa tarkoituksena on viedä Edison paikan päälle, jotta saadaan palautetta vuorovaikutuksen onnistumisesta.

Asukkaiden ehdotuksia olivat mm. musiikin soittaminen, Youtube-videoiden kuvaaminen, tarinoiden kertominen, rentoutushetki, elämänhallintahetki, tekemisen keksiminen sekä muistutukset jne. Myös rooli ohjaajan avustajana voisi olla tarpeellinen, esim. opastajana, muistuttajana tai tukena odottamistilanteessa. Robotilla nähtiin myös viihdearvoa taukotilanteisiin.

 

Edison motivoi käyttäjiä

– Koronatilanteen takia pidimme pajan nyt etänä. Paja avasi meille kaikille uusia ajatuksia ja ideoita Edisonin mahdollisuuksiin asiakkaiden arjen struktuurin tukemisessa. Suunnitelmana on toteuttaa Käpylän yksikössä konkreettista testausta, kun tilanne sallii, Toivonen jatkaa.

Edison-palvelurobotti on jämäkkä, pöydällä seisova robotti. Siitä on apua yhteydenpitoon, yksinäisyyden torjuntaan sekä turvallisuuteen. Edisonin sisältöjä pystytään ohjelmoimaan räätälöidysti jopa käyttäjäkohtaisesti. Helposti lähestyttävä robotti pystyy motivoimaan erilaisia käyttäjiä ja se on parhaimmillaan paikan päällä. Hyviä käyttökokemuksia on saatu aiemmin mm. suuterveydenhuollosta.

 

 

DigiNepsy-hankkeen päätavoitteena on työikäisten ja työikää lähestyvien neuropsykiatristen henkilöiden työ- ja toimintakyvyn tukeminen ja edistäminen teknologian keinoin. Hankkeessa keskitytään erityisesti aistikuormitukseen ja siitä palautumiseen sekä arjen strukturoinnin ja vuorovaikutuksen tukemiseen teknologian avulla.

 

Lisätiedot:

Krista Toivonen, projektitutkija
krista.toivonen@samk.fi

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.