3D-tulostus

3D-tulostimet hyrräävät RoboAI-yhteiskäyttölaboratoriossa yötä päivää. 3D-tulostimilla valmistetaan erilaisissa sovelluksissa ja järjestelmissä tarvittavia osia, mutta niillä tehdään myös pienoismalleja, 3D-kuvattujen kappaleiden pilotteja tai vaikka peliohjaimia.

3D-tulostus on ollut yksi SAMKin automaation tutkimusryhmän soveltavan tutkimuksen aiheita vuodesta 2012. Ensimmäisten tulostimien avulla tutustuttiin tulostustekniikoihin ja testattiin niiden soveltuvuutta erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kun tulostimet kehittyivät ja osaaminen kasvoi, alettiin tehdä yritysten kanssa 3D-tulostuksen soveltavaa tutkimusta.

Aluksi suurin osa tulosteista oli erilaisia pienoismalleja, mutta pikkuhiljaa siirryttiin yhä enemmän prototyyppien tulostukseen ja siitä uusien 3D-tulostamisen mahdollistamien tuoteinnovaatioiden kehittämiseen. Samaan aikaan uusien sovellusten ja järjestelmien rakentaminen tuli helpommaksi, kun erilaisia adaptereita ja järjestelmän toimintaa mahdollistavia osia voitiin 3D-mallintaa ja -tulostaa juuri tarpeeseen sopiviksi.

Monenlaisten 3D-tulostusprojektien tuloksena RoboAI-laboratorion asiantuntijat osaavat ohjata 3D-tulostusta erilaisiin tarkoituksiin ja toisaalta tietävät, millaiset muodot onnistuvat tulostuksessa ja millaisten kanssa taas tulee ongelmia. Myös materiaalituntemus ja tulostustarkoituksiin tehtävä 3D-mallinnus ovat asiantuntijoiden erikoisosaamista.

RoboAI-laboratoriossa 3D-tulostusta tehdään FDM- eli muovipursotustekniikalla ja SLA- eli stereolitografiatekniikalla.

Tällä hetkellä laboratorion käytetyimmät muovipursotustulostimet ovat

Prusa i3 MK3

  • Tulostusalueen koko 250 x 210 x 210 mm

Ultimaker 2 Extended Plus

  • Tulostusalueen koko 223 x 223 x 305 mm

Ultimaker 3 Extended

  • Tulostusalueen koko 215 x 215 x 300 mm

 

SLA-tulostimena käytetään

FormLabs Form 1+

  • Tulostusalueen koko 125 × 125 × 165 mm

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.