Sermatechin Robottihaaste 2.0:n voittajat selvillä!

31.3.20213D-tulostus

Sermatechin Robottihaaste 2.0:n tulokset ovat selvillä! Voittajaratkaisuksi ylsi Team Pandan betonia 3D-tulostava robottisolu. Sermatech onnittelee joukkueita palkintosijoista ja kiittää kaikkia osallistujia tasapuolisesti. Sermatechin Robottihaaste on yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun ja RoboAI:n kanssa järjestetty haastekilpailu alan opiskelijoille. Toista kertaa järjestetyn robottihaasteen teemana oli robotiikka 3D-tulostuksessa.

Lue voittajatöistä tarkemmin ja katso opiskelijahaasteen lopputuloksista tehdyt simulaatiovideot.

Opiskelijat Marko Hakanpää ja Atte Ali-Hokka vastaanottivat palkintonsa.
Sermatechin teknologiajohtaja Jani Uusitalo ja viestintäsuunnittelija Hanna Maria Mäkelä luovuttivat Team Pandalle kunniakirjat ja palkinnot RoboAI:n laboratoriossa.

Teollisuusrobotti 3D-tulostamassa betonikappaleita

Markon Hakanpään ja Atte Ali-Hokan Team Panda  suunnitteli robottihaasteessa betonia 3D-tulostavan robottisolun. Perusteena aiheen valintaan oli se, että betonituotteiden tulostus on konseptina Suomessa uusi ja kyseiselle teknologialle löytyisi varmasti kiinnostusta. Robottien hyödyntämisestä betonin tulostamisessa on tehty paljon tutkimusta, mutta valmiiden ratkaisuiden tai kaupallisten tuotteiden saatavuus on heikkoa. Tästä vapaasta markkina-alueesta innostuneena työryhmä tutki erilaisia toteutuksia ja sitä, miten ABB:n robotteja on hyödynnetty muovin ja betonin tulostuksessa.

Tulostustehtävässä käytettiin ABB:n IRB2600-robottia. Lopullisessa simulaatiossa robotti tulostaa betonisen betonisen kukkaruukun. Kukkaruukun koko määriteltiin mahdollisimman isoksi robotin ulottuvuus huomioiden. Robotstudion 3D-tulostamiseen tarkoitetun PowerPacin avulla yleisesti työstökoneiden ohjaukseen käytettävä G-koodi saatiin muutettua robotin tuntemaksi Rapid-koodiksi. Sen mukaan robotti liikkuu työkoordinaatistossa ja tulostaa kukkaruukun.

Teollisuusrobotti kappaleiden 3D-skannauksessa

Toni Seessalon ja Meeri Simbergin JumalTeam3000XXLNG suunnitteli ja simuloi innovatiivisen ratkaisun, jossa ideana oli robotin hyödyntäminen kappaleiden 3D-mallien tekemiseen 3D-tulostusta varten. Simulaatiossa näkyy, miten robottiin on kiinnitetty kamera, joka toimii simulaatiossa 3D-kameran tavoin. Robotti liikuttaa kameraa niin, että kamera pystyy kuvaamaan kappaleen eri suunnista. Kuvauksen perusteella kappaleesta luodaan 3D-malli tähän soveltuvan ohjelmiston avulla. JumalTeam3000XXLNG on myös jatkojalostanut ideaa. Sen mukaan robotti tunnistaisi kappaleen saapumisen kuljettimella olevan anturin avulla. Robotissa voisi olla myös etäisyysanturi, jolloin liukuhihnalta tulevia eri muotoisia ja kokoisia kappaleita pysyttäisiin kuvaamaan.

RFID-insertin asettaminen 3D-tulosteeseen robottia hyödyntämällä

Markus Virtasen T.V Roboticsin simulaatio näyttää, miten robottia voidaan käyttää asettamaan RFID-tunniste (yleisemmin insertti) 3D-tulosteen sisälle pysäyttämällä tulostus, asettamalla insertti robotilla, ja jatkamalla sen jälkeen tulostusta. Robotti käyttää insertin käsittelyyn tyhjiötarraintyökalua. Simulaatio alkaa tilanteesta, jossa tulostin on tulostanut sinisen kappaleen tulostusalustalle. Robotti lähtee liikkeelle, käy hakemassa vihreän värisen RFID-tunnisteen, ja asettaa sen tulosteessa olevaan pyöreään, sille varattuun paikkaan. Tämän jälkeen robotti ajaa takaisin kotiasentoon ja tulostus jatkuu, simulaatioon ilmestyy tummansininen kappale kuvaamaan insertin päälle tehtyä tulostetta.

Lisätietoja ja voittajien tunnelmia voi käydä lukemassa myös Sermatechin sivuilta.

 

Lisätietoja kilpailusta:

Janika Tommiska
tuntiopettaja
p. 044 710 6332
janika.tommiska@samk.fi

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.