Tule kyytiin! – Robo kuljettaa autonomisesti Porin kupariteollisuuspuistossa

22.7.2019Petra O'Rourke ja Petteri PulkkinenYrityspalvelut

Robo on englantilaisen Aurrigon valmistama autonominen ajoneuvo, joka on heinäkuun alusta kuljettanut Aurubis Finland Oy:n vierailijoita Porin kupariteollisuuspuistossa. SAMKin Robotiikka Akatemian opiskelijat ovat olleet mukana ajoneuvon käyttöönotossa ja laatimassa ajoneuvon turvallisuusmäärittelyitä sekä vastaavat käytännön operoinnista syksyyn asti.

Autonominen robo kuljettaa Aurubiksen asiakkaita.

Vielä testikäytössä oleva Robo otetaan asiakaskäyttöön elokuun aikana. – Parasta on ollut oppia mitä tällaisen projektin eri vaiheiden valmisteleminen sekä tekninen toteuttaminen vaatii. Myös reittien kartoitus oli uutta, mielenkiintoista ja opettavaa, kertoo Robotiikka Akatemian opiskelija Juha Aalto (vas.), joka vastaa Robon operoinnista, etäkäytöstä ja valvonnasta. Vieressä Roboride Oy:n tekninen johtaja Mikko Hurskainen.

Juha ohjaa Roboa joystickilla.
Manuaalinen ohjaus vaatii tarkkaavaisuutta. Tottuneelle videopelien suurkuluttajalle Robon manuaalinen joystick-ohjain sopii käteen kuin nenä päähän.

– Robo toimii vierailijoiden turvallisena saattajana alueen päärakennukselta haluttuun sijaintiin, isännän luokse. Samanlaista konseptia ei ole käytössä vielä missään muualla maailmassa, kertoo palvelun kehittäneen Roboride Oy:n tekninen johtaja Mikko Hurskainen.

Robon liikkuminen tehdasalueella perustuu monipuoliseen sensori- ja gps-tekniikkaan, konenäköön ja tekoälyyn. Ajoneuvo osaa sensoriensa avulla määritellä vastaantulevia objekteja ja tehdä tarvittavat muutokset vauhtiin sekä ajolinjaan, ja tarvittaessa pysähtyy. Robon liikkeitä seurataan etävalvomossa alueen kattavan, kymmeniä kameroita sisältävän infrastruktuurin avulla. Koska teollisuusalueella liikennöi kuorma-autoja, trukkeja ja junia, turvallisuuteen on panostettu erityisen paljon. Ajoneuvon reitin määrittelyt sekä turvallisuus- sekä riskikartoitukset on tehty yhteistyössä VTT:n kanssa, jolla on kokemusta korkean turvallisuuden hankkeista ja autonomisesta ajamisesta.

Tuttu näky lento- ja golfkentillä

Maailmalla on jo käytössä monenlaisia autonomisia ajoneuvoja eri tarpeisiin. Porin kupariteollisuuspuiston tapaus on maailman ensimmäinen täysin autonominen kuljetuspalvelu, jossa yli 100 hehtaarin tehdasalueella kuljetetaan vierailijoita itsenäisesti paikasta toiseen.

Robo toimii Aurubis Finland Oy:n teollisuusalueella Porissa.

– Päädyimme ajoneuvon valinnassa Aurrigon Roboon, koska sen valmius on näkemyksemme mukaan tämän hetkisen tilanteen korkein käytettäväksi viimeisen mailin ympäristössä ilman turvakuljettajaa, Hurskainen sanoo.

Autonomisen ajoneuvon antama lisähyöty verrattuna perinteiseen autoon on selkeä: sähkökäyttöinen ajoneuvo vähentää ilmansaasteita ja autonomisuutensa ansiosta se on ennakoitava, mitattava ja aina saatavilla.

 

Robotiikka Akatemian opiskelijat hankkeen ytimessä

– Robotiikka Akatemian opiskelijat ovat olleet projektissa tärkeässä roolissa. He tekivät paljon alkuvaiheen turvallisuustyötä reittien kartoittamisessa ja olivat mukana käyttöönotossa, kun

Robo on sinivalkoinen autonominen ajoneuvo.ajoneuvo saapui alueelle. Kesän ja syksyn ajan opiskelijat ovat vastuussa Robon päivittäisestä operoinnista. Hyödynnämme myös heidän kertynyttä tietotaitoaan seuraavassa kohteessa Pekingissä, hotellin resort-alueella tapahtuvassa käyttöönotossa. Yhteistyö on sujunut erittäin hyvin ja samaa konseptia toivotaan käytettävän myös muissa kohteissa, Hurskainen summaa.

– Yhteistyö SAMKin ja Robotiikka Akatemian kanssa on ollut meille äärimmäisen tärkeää, ilman sitä meidän olisi ollut vaikeaa aloittaa projektia täällä, muistuttaa Roboride Oy:n kehitysjohtaja Timo Korhonen.

 

 

Roboride Oy toimii Kupariteollisuuspuistossa operaattorina, joka ostaa autonomisen ajoneuvon ja toimittaa sen asiakkaalle palveluna, konfiguroi reitit ja autot toimimaan oikeassa ympäristössään sekä vastaa operoinnista. Tampereella pääkonttoriaan pitävä Roboride Oy on vuonna 2017 perustettu autonomisia ajoneuvoja operoiva start-up yritys. Roboride on kehittänyt Robo-kuljetuspalveluaan jo useamman vuoden ajan ja nyt käynnisteillä on kaupallisia käyttöönottoja Suomessa, Intiassa ja Kiinassa.

 

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.