Tutkitaan: Aistiesteettömyyden arviointisovellus

29.4.2022Hanna Hannukainen ja Toni TammiTutkitaan

On arvioitu, että 15–20 %:a väestöstä on erityisherkkiä ja kuormittuu voimakkaasti ympäristön aistiärsykkeistä kuten häikäisevistä valoista, hälyisistä tiloista tai sekavista pintamateriaaleista. Aivojemme palautumista edistävät aistiesteettömät tilaratkaisut sen sijaan auttavat meitä kaikkia. Satakunnan ammattikorkeakoulun DigiNepsy-hankkeessa on kehitetty web-sovellusta, joka auttaa tilojen aistiesteettömyyden kartoittamisessa.

Kuvassa iso silmä, kuvituskuva.

Aivojen palautuminen on ensiarvoisen tärkeää hyvinvoinnillemme ja tietynlaiset tilat edistävät tätä tärkeää palautumisprosessia. Haasteena on, ettei tilojen aistikuormituksen tunnistaminen ole aina ongelmatonta: Moni meistä on turtunut jatkuvaan aistikuormitukseen - tunnistamme ehkä tietynlaisen jaksamattomuuden tai kireyden, mutta sen alkulähteille palaaminen on haastavampaa. Vastaavasti aistiherkät henkilöt ovat aina eläneet omien herkkien aistiensa kanssa, eikä heillä ole kokemusta siitä, miten muut kokevat itseä häiritsevät aistiärsykkeet. Kokemusten erilaisuus synnyttääkin tietynlaisen kuilun, joka saattaa hankaloittaa tilojen aistiesteettömyyden edistämistä.

Satakunnan ammattikorkeakoulun DigiNepsy-hankkeessa on työstetty web-sovellusta, joka auttaa tilojen aistikuormituksen kartoittamisessa. Ajatuksena on, että tilojen aistikuormitusta arvioidaan yhdessä aistiherkän henkilön kanssa. Helppokäyttöinen sovellus ohjaa käyttäjiään kiinnittämään huomiota keskeisimpiin aistikuormituksen lähteisiin ja kokoaa vastausten pohjalta yhteenvetoa tilojen merkittävimmistä aistikuormituksen tuottajista. Sovelluksen käyttäjällä ei siis tarvitse olla juurikaan tietoa aistiesteettömyydestä, sillä sovellus ohjaa pohtimaan aistikuormitusta tuottavia tekijöitä eri näkökulmista.

Kehitettävä sovellus pohjaa Satakunnan ammattikorkeakoulun, Autismiliiton, Suomen erityisherkkien yhdistyksen ja muiden yhteistyötahojen väliseen yhteistyöhön, joka alkoi jo vuonna 2014. Nyt kartoitustyökalua on päivitetty ja muokattu kevyemmäksi web-sovellusversioksi, jota voidaan käyttää mobiililaitteilla tai tietokoneella.

Aistiesteettömyyden kartoitustyökalua voidaan hyödyntää eri aloilla. Esimerkiksi rakennus- ja sisustusalan ammattilaisten on tärkeää osata luoda tiloja, joissa erilaiset ihmiset voivat hyvin. Vastaavasti kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisten on tärkeää tiedostaa, miten paljon voimavaroja aistiärsykkeinen tila saattaa asiakkaalta viedä, jolloin oman ohjaustavan mukauttaminen asiakkaan tarpeisiin nousee keskeiseksi.

Kuvituskuva, jossa kännykän näyttö.

Olennaista on myös muistaa, etteivät aistiesteettömät ratkaisut välttämättä vaadi suuria summia. Kun aistiesteettömyyttä pohditaan jo suunnitteluvaiheessa, voidaan luoda hyvin aikaa kestäviä ratkaisuja. Toisinaan myös pienillä ratkaisuilla voidaan edistää merkittävästi tilojen aistiesteettömyyttä. Kyse on ennen kaikkea osaamisesta ja tietoisuudesta sekä ja halusta luoda tiloja, joissa erilaiset käyttäjät voivat hyvin.

 

Tiesitkö tämän?

 

Jaa artikkeli

Tutkitaan

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.