Tutkitaan: Aivosähkökäyrä apuna mielen hyvinvoinnin edistämisessä

27.2.2025Tarmo Lipping, Reijo Koivula ja Matin Beiramvand, kuvat Hanna Rissanen/UC PoriTutkitaan

Oletko toivonut voivasi seurata mielesi hyvinvointia samalla tavalla kuin pystyt seuraamaan fyysistä hyvinvointiasi ja suorituskykyäsi? Voisit analysoida työviikon päättyessä, miten käytit aivokapasiteettiasi, mikä on aivojesi energiataso ja tarvitsevatko aivosi kenties lepoa tai lisätreeniä viikonloppuna. Entä mikä olisi parasta lepoa mielellesi? Tämä on mahdollista, joskin kokonaisvaltaiseen aivojen hyvinvoinnin seurantaan arkielämässä on vielä matkaa. MindFlow-hankkeessa otetaan merkittäviä askeleita tällä matkalla.

Tarmo Lipping, Reijo Koivula ja Matin Beiramvand istuvat valkoisen pöydän ääressä ja katsovat kameraan.

Tiede on tuottanut useita tapoja kurkistaa aivojemme sisälle. Siihen voidaan käyttää atomiytimien ominaisuutta kääntyä magneettikentässä (magneettikuvaus, MRI), veren happipitoisuuden vaikutusta siihen, miten se päästää valoa lävitseen (lähi-infrapunakuvaus, NIRS) tai hermosolujen aiheuttamaa sähkömagneettikenttää (magnetoenkefalografia, MEG ja elektroenkefalografia, EEG). Näistä erityisesti viimeinen, EEG, on yleistynyt viime vuosikymmenellä useiden valmistajien tuodessa markkinoille kuluttajille suunnattuja EEG-laitteita. Näitä laitteita löytyy eri muodoissa, kuten esimerkiksi pääpannat, kevyet myssyt tai vaikkapa nappikuulokkeisiin integroidut sensorit. Tampereen yliopiston MindFlow-hankkeessa testataan eri valmistajien laitteita ja samalla tutkitaan, miten laitteilla mitatun datan perusteella voidaan arvioida mielemme vointia. Erityisenä tutkimuksen kohteena on Flow-tila eli mielen tila, jossa ihminen keskittyy tiettyyn tehtävään uppoutuen siihen niin, että aika ja paikka unohtuvat. Flow-tila voidaan saavuttaa, kun tehtävän vaativuustaso ja tehtävää suorittavan henkilön kyvyt kohtaavat eli toimitaan kykyjemme rajoilla, kuitenkin ylittämättä rajaa.

MindFlow-hanke on Business Finland:in rahoittama Research-to-Business -hanke, joten hankkeen tavoitteena on valmistella tutkimustulosten kaupallistamista. Hanke siis tähtää siihen, että sen jälkeen perustetaan yritys, joka lähtee kaupallistamaan hankkeessa kehitettyä konseptia. MindFlow-hankkeen tapauksessa tämä konsepti on pilvipalvelualusta, jolla käyttäjältä mitattua EEG-dataa analysoidaan ja joka palauttaa käyttäjälle tiedot aivojen tilasta. Käyttäjä voi seurata flow-tilaansa tai aivojen kuormittavuutta reaaliajassa tai analysoida päivän, viikon tai kuukauden käytön tuloksia. Sovelluksen käyttäjäryhmiä ovat esimerkiksi keskittymistä vaativaa toimistotyötä tekevät, mutta myös huippusuoritusta tavoittelevat urheilijat tai luovilla aloilla työskentelevät.

Tiesitkö tämän?Matin Beiramvand istuu päässään EEG-laite. Taustalla näkyy aivokäyrää ruudulla.

  • Aivoissasi on n. 100 000 000 000 hermosolua, joista jokainen on yhteydessä keskimäärin satojen tai tuhansien muiden solujen kanssa.
  • Aivokuoren hermosolujen toimintaa voidaan mitata pään iholle laitettavilla sensoreilla eli elektrodeilla. Mittaustuloksena saadaan aivosähkökäyrä eli EEG. Perinteisiä EEG:n käyttökohteita ovat unitutkimus, epilepsian diagnosointi sekä nukutuksen syvyyden arviointi.
  • EEG:n yleistyessä kuluttajalaitteissa sitä käytetään yhä enemmän reaalielämän sovelluksissa kuten meditaatio, stressin tunnistaminen tai unen laadun seuranta.
  • Koneoppimista ja tekoälyä hyödyntämällä voidaan kehittää menetelmiä, joilla voidaan esimerkiksi luokitella ihmisen kokemia tunnetiloja tai erottaa miellyttävät ja epämiellyttävät kokemukset aivovasteen perusteella.
  • Mielenterveysongelmien hoidossa käytetään neurofeedback-hoitoja, joissa aivotoiminta kuvataan asiakkaalle valo- tai äänimaiseman avulla ja asiakas pyrkii aivotoiminnallaan muokkaamaan sitä toivotunlaiseksi kehittämällä samalla tiettyjä aivojen toimintoja.

Jaa artikkeli

Tutkitaan

Lue myös