Simulaation avulla koulutetaan tulevaisuuden automaatio-osaajia

10.1.2022Janne Rintala, Timo Virtanen ja Meeri SimbergRobotiikka Akatemia

Simulointia voidaan käyttää niin opetustarkoitukseen kuin suunnittelutyökalunakin. Robotiikka Akatemian opiskelijat pääsivät opettelemaan monipuolisesti automaatiosuunnittelua rakentaessaan simulointiympäristöä Satakunnan ammattikorkeakoululle.

Mies seisoo simulaatiolaitteiston edessä.
Timo Virtanen testaamassa simulaation toimintaa.

Robotiikka Akatemian opiskelijat Janne Rintala, Timo Virtanen ja Meeri Simberg toteuttivat Satakunnan ammattikorkeakoululle projektin, jonka tarkoituksena oli toteuttaa simulointiympäristö opetuskäyttöön. Käytettävissä projektiryhmällä oli ohjauspulpetti kosketusnäytöllä, sekä Beckhoffin ja Siemensin logiikat. Simulaatio luotiin Visual Components -ohjelmalla. Käyttöliittymä tehtiin Beckhoffin TwinCAT-ohjelmointiympäristössä. Siemensin logiikka toimi järjestelmässä serverinä, jonka kautta kaikki OPC UA-rajapinnan dataliikenne siirtyy. Simulaatiota ohjaava PLC-ohjelma luotiin Siemensin TIA-ympäristössä.

Projekti oli laaja automaatioprojekti, johon sisältyi mm. monipuolista ohjelmointia, käyttöliittymän suunnittelua ja robotin liikkeenohjausta. Projekti toteutettiin kevään ja syksyn aikana vuonna 2021. Projektin tarkoituksena oli muokata vanhaa opinnäytetyön pohjalta tehtyä simulaatiota opetuskäyttöön sopivammaksi, jotta seuraavat opiskelijat voivat laajentaa tai kehittää simulointiympäristöä edelleen. Haastavaksi projektin aikana osoittautui OPC-UA yhteyden muodostaminen Siemensin OPC-UA -serveriin ja robotin manuaaliohjauksen ohjelmointi. Nämä ongelmat saatiin lopulta ratkaistua.

 

Lisätietoja Robotiikka Akatemian projekteista:

Tutkimusjpäällikkö
Petteri Pulkkinen
p. 044 710 3296
petteri.pulkkinen@samk.fi

Yliopettaja
Mirka Leino
p. 044 710 3182
mirka.leino@samk.fi

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.