3D-konenäkö ja robotiikka käsi kädessä

14.6.2021Andre Torm, Markus Virtanen ja Janne RintalaRobotiikka Akatemia

Robotiikka Akatemian opiskelijat kokeilivat eri tapoja, kuinka 3D-konenäköjärjestelmä ja käsivarsirobotti saadaan toimimaan yhdessä. Projektissa tehtiin kappaleiden poimintaa ja kokoonpanoa suorittava järjestelmä, jossa robotti hakee ja asettaa konenäöllä tunnistettuja kappaleita. Katso demovideo!

Janne Rintala demovideon kuvauksissa.
– Skynet ei ole koskaan ollut näin lähellä onnistumista, kommentoi Janne Rintala projektia.

Opiskelijat Andre Torm, Markus Virtanen ja Janne Rintala saivat mielenkiintoisen toimeksiannon. Tehtävänä oli luoda yritysasiakkaita varten demovideo, jossa esitetään erilaisten kappaleiden tunnistusta samasta laatikosta sekä niiden kokoonpanoa. Tällaista sovellusta ei mikään yritys ole vielä meiltä pyytänyt, mutta demovideolla haluttiin tuoda esille 3D-konenäön ja robotiikan yhdessä luomat tosi monipuoliset mahdollisuudet erilaisten kappaleiden poiminnassa.

– Ei olla koskaan oltu näin paljon tekemisissä konenäön ja robotiikan kanssa yhdessä projektissa, Andre ja Markus kommentoivat.

Projektissa hyödynnettiin PickIt M-HD -konenäköjärjestelmää, joka on tarkoitettu täysin ennustamattomissa asennoissa olevien kappaleiden tunnistukseen sekä paikantamiseen. Kappaleiden liikuttamiseen käytettiin UR5-käsivarsirobottia, joka suoritti noudon ja kokoonpanon.

Opiskelijat 3D-tulostivat ja suunnittelivat erilaisia robotin työkaluja, tunnistettavia kappaleita kokoonpanoa varten sekä jigin, jossa kappaleiden kääntö eri asennoissa tapahtuu. Idea suunnitelluista kappaleista tuli laakeripesästä, joka kuvaa, kuinka monimutkaiseen työhön konenäkö- ja robottijärjestelmät kykenevät.

 

Lisätietoja Robotiikka Akatemian yritysprojekteista:

Tutkimusjohtaja
Petteri Pulkkinen
p. 044 710 3296
petteri.pulkkinen@samk.fi

Yliopettaja, automaation tutkimusryhmän vetäjä
Mirka Leino
p. 044 710 3182
mirka.leino@samk.fi

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.