Lisää valoa elektroniikkarakenteluun

3.3.2021Pasi Mäkinen, Jussi-Pekka Aaltonen, Meeri Simberg ja Petra O'RourkeRobotiikka Akatemia

Robotiikka Akatemian opiskelijat pääsivät toteuttamaan projektin, jossa asennettiin Satakunnan ammattikorkeakoulun RoboAI-laboratorion elektroniikkarakentelutilaan uusi väyläohjattu valaistus ja useita pistorasioita.

Elektroniikkarakentelutilan valaistusta lisättiin.
Elektroniikkarakentelutilaan asennettiin neljä Dali-valaisinta turvaamaan riittävä valaistus tarkkuutta vaativaan työhön.

Tässä projektissa opiskelijat pääsivät tekemään käytännön sähköasennuksia. Automaatiolaboratoriossa ei ollut kunnollisia tiloja elektroniikkarakentelua varten, joten ennestään käyttämätön tila muokattiin tähän tarkoitukseen. Elektroniikkarakentelu on pikkutarkkaa työtä, joten riittävän valaistuksen asentaminen oli tarpeen. Jatkojohtojen käytön välttämiseksi tilaan asennettiin useita pistorasioita ja samalla vedettiin myös verkkoyhteys tilassa käytettäviä laitteita varten. Projektiryhmään kuuluivat Jussi-Pekka Aaltonen, Meeri Simberg ja projektipäällikkönä toiminut Pasi Mäkinen. Ryhmän ohjaajana toimi sähkötekniikan lehtori ja sähkötöiden johtaja Marko Ylinen.

Käytännönläheisestä projektista tärkeitä oppimiskokemuksia

Kuvassa paranneltu elektroniikkarakentelutila.
Nyt tilassa näkee tehdä pikkutarkkaakin työtä ja sähköä on tarjolla jopa 19 pistorasiasta.

Elektroniikkarakentelutilaan asennettiin kattoon neljä kappaletta väyläohjattuja Dali-valaisimia (kuva yllä), joihin opiskelijat suunnittelivat myös ohjauslogiikan. Asennukseen sisältyi lisäksi pistorasioiden kotelointi, kaapelointi ja tähän liittyvät sähköturvatarkastukset, sekä verkkokaapelin vetäminen kerrosjakamosta rakentelutilaan. Kaksiosaisia pistorasioita asennettiin lopulta 9 kappaletta, jonka lisäksi asennettiin yksi pistorasia kytkimellä imuria varten (kuva alla).

Tarvittavat työkalut ja välineet asennuksiin löytyivät koulun rakentelutyötilasta ja konelaboratoriosta. Opiskelijat toteuttivat asennukset pääasiassa itsenäisesti, pyytäen tarvittaessa neuvoa projektipäälliköltä tai ohjaavalta opettajalta. Opiskelijat pitivät projektia erittäin mielekkäänä ja opettavaisena. Opiskelijat kiittelevätkin Satakunnan ammattikorkeakoulun puitteita opiskella myös käytännönläheisesti.

 

Lisätietoja Robotiikka Akatemian yritysprojekteista:

Tutkimusjohtaja
Petteri Pulkkinen
p. 044 710 3296
petteri.pulkkinen@samk.fi

Yliopettaja, automaation tutkimusryhmän vetäjä
Mirka Leino
p. 044 710 3182
mirka.leino@samk.fi

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.