SAMKin ja Satasairaalan pilotoinneille näkyvyyttä

2.9.2022Mervi VähätaloRoboAI Health

Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hankkeen tavoitteena on luoda Satasairaalan ja SAMKin yhteinen innovaatioalusta, jonka rakentamista varten hankkeen aikana on tehty lukuisia teknologia- ja datankäyttöpilotointeja. Muutamia esimerkkejä Satasairaalan ja SAMKin yhteistyöstä oli esillä myös SAMKin osastolla HIMSS 2022 Europe -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 14.-16. kesäkuuta. Yhdessä Sitran kanssa messustandistä suunniteltiin toiminnallinen kokonaisuus, jossa esillä ja kokeiltavana oli hankkeessa pilotoitua teknologiaa.

Kuvassa SAMKin osasto HIMMS-messuilla.

Nainen nojaa kyynärsauvoihin ja hänen päällään on kävelyrobotti.
Indego exoskeletonia esitteli Indego Specialist -sertifikaatin omaava projektitutkija Taina Jyräkoski.

Exoskeletonit vetonaulana

SAMKin standillä huomiota sai erityisesti Indegon exoskeleton-kävelykuntoutusrobotti. Indego exoskeleton on potilaan lantiolle ja jalkoihin kiinnitettävä kävelykuntoutusrobotti. Se soveltuu erityisesti alaraajaheikkoudesta kärsiville kävelykuntoutusrobotiksi, ja sen avulla voidaan mahdollistaa täysin tai osittain halvaantuneen ihmisen kävelyn erilaisissa toimintaympäristöissä. Alaraaja exoskeletoneja käytetään varsinkin selkäydinvamma-, aivoinfarkti-, MS- ja aivovammapotilaiden kuntouksessa. HIMSSissä laitetta esittelivät Indego Specialist -sertifikaatin omaavat SAMKilaiset.

- Tuote herätti runsaasti ihmisten kiinnostusta ja houkutteli ihmisiä kuulemaan, mitä SAMK on robotin kanssa tehnyt, kertoi exoskeletonia esitellyt Nina Karttunen. Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke yhdessä muiden SAMKin hankkeiden kanssa on mahdollistanut tuotteen koekäytön Satasairaalassa. Tämä on mahdollistanut Satasairaalan kuntoutusyksikön osaamisen lisääntymisen kuntoutusrobottien käytön osalta ja ammattilaisten mahdollisuuden arvioida tuotteen hyödyllisyyttä osana Satasairaalan tarjoamia kuntoutusprosesseja.

Toinen HIMSSissä esittelyssä ollut exoskeleton oli Auxivo LiftSuit. Tämä exoskeleton tukee selkää ja käyttäjän selkälihaksia, kun nostetaan esineitä vyötärötason alapuolelta ja/tai työskenneltäessä eteenpäin taipuneessa asennossa.  Samoin kuin kävelykuntoutusrobotti myös vaatteen tavoin päälle puettava Auxivo LiftSuit herättivät messuvieraiden ja muiden ständien esittelijöiden mielenkiinnon. SAMKilaiset kulkivat myös Auxivo päällä messuhallissa. Näin molempien laitteiden käyttöominaisuudet näkyivät konkreettisesti.

Data-analytiikkapalvelut kiinnostivat myös

Niin kutsuttu "Pori 75"-pilotti oli esillä HIMSS 2022 -tapahtumassa Anu Holmin ja Jussi Bergmanin esittelemänä. Pori 75 on osa laajaa 75-vuotiaiden neuvolatoimintaa, jonka tavoitteena on kartoittaa kotona asuvien tai kotihoidon piirissä olevien satakuntalaisten, 75-vuotta täyttävien, tämänhetkistä terveydentilaa. Lisäksi toiminnan tavoitteena on tunnistaa piilevät kansansairaudet mahdollisimman ajoissa.

- Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke testaa ja mallintaa data-analytiikkapalveluita neuvolatoiminnasta kertyvän datan avulla ja tekee tieteellistä tutkimusta terveysdatasta liittyen kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvointia tukevien palveluiden kehittämiseen. HIMSS-messuilla Pori 75 -toimintaa haluttiin esitellä erityisesti esimerkkinä datan toisiokäytöstä ja Auria tietopalvelun tietoaltaiden hyödyntämisestä, kertoo Anu Holm.

- Toisaalta korostimme mahdollisuuksia käyttää hyvinvointianalytiikkaa tiedon tulkintaan, jotta saadaan tietoa päätöksenteon tueksi palveluiden kehittämiseen, täydentää Jussi Bergman.

Kaikkiaan SAMKin ständi sai runsaasti innostunutta yleisöä ja kiitosta konkreettisesta tekemisen esittelystä ja messuvieraiden osallistamisesta.

 

Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama hanke. Lisäksi ulkopuolista rahoitusta on saatu Ulla Tuomisen säätiöstä. Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke on myös osa kansallista TestBed-verkostoa.

 

Tulevaisuuden sairaala logot.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös