Satakunta Testbed ja SAMKin hyvinvointianalyytikkokoulutus näyttävästi esillä Helsingin HIMSS22 Europe -konferenssissa

20.6.2022Tiina MäkitaloUutinen

HIMSS22 Europe, digitaalisen terveyden merkittävin tapahtuma Euroopassa, kokosi terveysteknologian asiantuntijat oppimaan ja verkostoitumaan Helsingin Messukeskukseen 14.–16. kesäkuuta. Kongressi järjestettiin Suomessa nyt toista kertaa. Tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat Sitra, Business Finland ja Helsingin kaupunki.

Yli kymmenhenkinen ryhmä kuvattuna messuosastolla.
HIMSS22-tapahtumaan lähdettiin isolla hyvinvointi- ja terveysteknologian asiantuntijoiden joukolla.

Ihmisiä messuosastolla.Mikä ihmeen Satakunta Testbed? Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja näitä tosielämän hoito- tai hoivatilanteita simuloivia kokeiluympäristöjä voidaan kutsua living labeiksi, testiympäristöiksi, tai kokeilualustoiksi. Kantavana ajatuksena toiminnassa on, että yritykset voivat hakea palautetta ideoistaan ja kehitteillä olevista ratkaisuistaan sekä käyttökokemuksia jo markkinoilla olevista tuotteista. Testbedit tukevat aidossa asiakas- ja asiantuntijaympäristössä toteutettavaa tuotteiden ja palveluiden tutkimusta ja kehitystä. 

Satakunta Testbed -toimijat - Satakunnan ammattikorkeakoulu, Prizztech ja WinNova - esittelivät ständillään erilaisia teknologioita exoskeleton-avusteisesta kävelykuntoutuksesta aina virtuaalitodellisuudessa (VR) tehtävään rentouttavaan luontoretkeen. Osallistujat pääsivät testaamaan VR-laseilla fysioterapeuttisia harjoitteita ja kokeilemaan NextMind -peliä, jossa pelin tapahtumia säädellään ajatuksen voimalla. Näin voin esimerkiksi säveltää musiikkia. Enobion aivosähkökäyrää (EEG)mittaava päähine herätti myös kiinnostusta vierailijoiden keskuudessa. Sitä käytetään aivoterveys hankkeeessa (React EEG) mm. kuntoutumisen vaikuttavuuden arvioinnissa ja älyvaatteiden suunnittelussa. Lisäksi sen avulla tutkitaan aivojen toimintaa ja tunnetiloja erilaisissa tilanteissa. 

Satakunnassa testbed-toimintaa koordinoiva Mervi Vähätalo tuo esille, että on tärkeää verkostoitua kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa.  

HIMSSin kautta saamme näkyvyyttä ja pystymme tukemaan entistä paremmin myös satakuntalaisten yritysten kansainvälistymispyrkimyksiä. 

Neljä esiintyjää istuu lavalla.
Satasairaalan hyvinvointianalyytikko Minna-Maarit Ampio (oikealla) osallistui paneelikeskusteluun digitaalisuuden haasteista ja mahdollisuuksista alalla.

Vastaus osaamisvajeeseen 

Satakunnan ammattikorkeakoulu on edelläkävijä myös terveysteknologian ja hyvinvointiteknologian koulutuksessa. Maailman ensimmäinen hyvinvointianalyytikko, SAMKista valmistunut Minna-Maarit Ampio, osallistui tapahtumassa paneelikeskusteluun digitaalisuuden haasteista ja mahdollisuuksista alalla. Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteistyönä toteutettava Hyvinvointianalyytikon opintokokonaisuus on 

vastaus osaamisvajeeseen, jonka digitaalisuuden nopea kehittyminen terveys- ja hyvinvointitietojen tallentamisessa on tuonut esiin. Uusi, monialainen koulutus luo kokonaan uuden ammattiryhmän sosiaali- ja terveysaloille. Sosiaali- ja terveysala tarvitsee monialaista analytiikkaosaamista palveluiden ja toimintamallien kehittämisen tueksi.

Esittelijät käyttävät VR-laseja messuosastolla. Myös Satakunnan alueella eri toimijoiden yhteisyönä kehitetty Combilanssi toimintamalli kiinnosti yleisöä. Combilanssissa yhdistyvät geriatrinen osaaminen ja hoitotasoinen ensihoito. Toimintamallin ainutlaatuisuus perustuu kahden asiantuntijuuden yhdistämisestä samaan liikkuvaan yksikköön, Combilanssiin.  

Satakunta Testbedin erityisenä piirteenä on laitetestauksen ja kehittämisen lisäksi sen ulottuminen dataan liittyvään testaustoimintaan. Hyvinvointianalyytikoilla on tärkeä rooli myös tämän toiminnan vahvistamisessa, toteaa RoboAI Healthin tutkimuspäällikkö Tiina Mäkitalo. 

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös