Helsinkiläiset kurkistivat tulevaisuuteen TEKOSin teknologia-pop-up -tilaisuudessa

13.10.2022Ryann Deloso ja Ali TavakoliUutinen

– Kaunis on maisema, sanoi eräs iäkäs mies ihmetellessään Pornaistenniemen luontopolun kaunista vehreyttä VR-laseilla istuessaan tuolilla Tapulin asukastilassa. Seuranaan hänellä oli oma vaimo ja heidän neljä naapuriaan. Kurkista tulevaisuuteen -tilaisuus järjestettiin 7.–8. syyskuuta 2022. Tilaisuus oli osa TEKOS-hankkeen toimintaa, jossa erilaisia osallisuutta edistäviä teknologiaprototyyppejä esitellään ja testataan eri käyttäjäryhmien kanssa.

Vanhempi mies kokeilee VR-laseja.
Tapulissa asuva iäkäs mies kokeili VR-laseja ja käveli virtuaalisesti luontopolulla.

Mies ohjaa lapsia pelin käytössä.
Koululaiset pelasivat VR-laseilla, Ali Tavakoli, SAMKin projektitutkija esittelemässä pelillistämisharjoituksia.

Tapahtuma edisti monien sukupolvien kohtaamista

Tilaisuuteen osallistui yli 30 uteliasta paikallista asukasta. Oli hienoa nähdä, että tapahtuma muodostui monipolviseksi kohtaamiseksi, jossa lapsiperheet, kouluikäiset, nuoret aikuiset ja eläkeläiset tapasivat yhdessä kokeillakseen prototyyppejä. Lapset näkivät, että vanhemmilla ihmisillä oli yhtä hauskaa teknologian kanssa kuin heillä itsellään. VR-luontopolun lisäksi tapahtumassa esiteltiin myös älykäs pöytäliina, emoji-verkkohaaste, älytyyny ja pelillistetty liikuntaharjoitus.

Monipuolinen ihmisryhmä, monipuolinen näkökulma

Tapahtumassa ei ollut vain ihmisiä eri ikäryhmistä, vaan heillä on myös erilaiset sosiaaliset ja kulttuuriset taustat. Useimmat heistä eivät olleet koskaan olleet tekemisissä tämän tyyppisen teknologian kanssa. Monet heistä pitivät älykkäästä pöytäliinasta ja VR-luontopolusta. He ehdottivat, miten näitä teknologioita voitaisiin parantaa: Eräs apteekissa työskentelevä testaaja sanoi, että samaa teknologiaa, jota käytetään älykkäässä pöytäliinassa, voidaan käyttää hänen vieraskielisten asiakkaidensa palvelemiseen. Toiset ideoivat VR-luontopolun sopivan myös ikäihmisille, jotka eivät pääse ulos kotoa. Heidän mukaansa olisi vielä parempi, jos käyttäjän ei tarvitse painaa mistään tai että  laite toimisi myös vain jalkapolkimella. Ihmiset ottivat tapahtuman hyvin vastaan ja kyselivät, milloin seuraava tapahtuma järjestetään.

Naisella on päässään VR-lasit, ohjaaja seuraa vieressä.
VR-luontopolku kiinnosti myös Helsinki Mission edustajia

Tapahtuman myötä uusia yhteistyömahdollisuuksia

Saimme myös Helsinki Mission edustajia kokeilemaan prototyyppejä. Innokkaat kokeilijat olivat iloisia nähdessään TEKOS-hankkeen toimintaa, sillä osallisuus on myös heidän tavoitteisensa ytimessä. He ilmaisivat halunsa tehdä yhteistyötä hankkeen kautta tulevaisuudessa.

TEKOS-hankkeen (Teknologialla osallisuutta - verkostolla vaikuttavuutta) tavoitteena on luoda verkosto älyvaatteiden ja älykkäiden huonekalujen teknologian ympärille, joka edistää osallisuutta ja sosiaalista osallistumista. Tavoitteena on myös edistää osallisuutta moniammatillisen, jatkuvasti kehittyvän koulutuksen ja tutkimuksen avulla.

Tekos-hankkeen kuvaelementti.  Lisätietoja TEKOS-hankkeesta (roboai.fi).

Tapahtumaan liittyvissä tiedusteluissa, ota yhteyttä: ryann.a.deloso@samk.fi

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös