Tutkijavaihdossa Liverpoolissa

10.10.2022Taina Jyräkoski ja Jenni HuhtasaloKansainvälisyys

RoboAI Healthin asiantuntijat Jenni Huhtasalo ja Taina Jyräkoski lähtivät elokuussa kahden viikon tutkijavaihtoon ReactiveToo-hankkeen tiimoilta Liverpoolin John Mooren yliopistoon. Haastava, mutta samalla antoisa kokemus antoi uusia näkökulmia hyvinvointiteknologian hyödyntämiseen sekä työkulttuuriin. Tutkijat kertovat kokemuksistaan tässä artikkelissa.

Kome naista ja kaksi miestä poseeraavat julisteen edessä.
Taina ja Jenni (keskellä) tutustumassa LJMU:n Living labiin Rafaela Naeva Gangan, Grahame Smithin ja David Harveyn kanssa.

Viime keväänä tutkijavaihdot vihdoin käynnistyivät hankepartnerien välillä koronan jälkeen. SAMKin yritysyhteistyökumppani ReactiveToo-hankkeessa on SensorCity Liverpoolista. Keväällä tutkijavaihdot alkoivat SAMKin osalta teknologiapainotteisesti Sari Merilammen ja Antti Koiviston tutkijavaihdolla.

Me vierailimme alkusyksystä 2022 kahden viikon ajan Liverpoolissa vieden hankkeeseen terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmaa. Verkostoiduimme erityisesti Liverpool John Moores yliopiston (LJMU) terveydenhuollon ja yhteiskuntatieteiden tutkijoiden kanssa. Tutustuimme toistemme osaamiseen, tutkimusaloihin sekä verkostoihin. Yhteistyö käynnistyi vapaan ideoinnin workshopissa LJMU:n LivingLabissa. Meitä yhdisti tapa tarkastella asioita asiakasnäkökulma edellä ja saimme lisäksi uutta inspiraatiota heidän käyttämästään Real-world validation -mallista. Nämä keskustelut vahvistivat meidän ihmislähtöistä tutkijaidentiteettiämme teknologian kehittämisen saralla.

Kaksi naista poseeraa, televisiossa taustalla jalkapallo-ottelu.
Töiden lomassa pieni hetki paikallista kulttuuria kannustaen FC Liverpoolia.

Tarvelähtöistä ideointia

Toisessa maassa asuminen ja työkulttuuriin tutustuminen lisää ymmärrystä ja avaa näkökulmia asioihin, joita ei aiemmin ole ajatellut tai havainnut. Erilaisten ajattelu- ja toimintatapojen havaitseminen saattaa vahvistaa omia tapoja toimia tai vastavuoroisesti herättää kyseenalaistamaan totuttuja toimintatapoja sekä tulokulmia. Meidän ensimmäinen tutkijavaihtomme sai meidät ajattelemaan, miten tarkoituksenmukaista hyvinvointiteknologiaa voi synnyttää puhtaalta pöydältä kohtaamalla aluksi oikeat käyttäjät omine tarpeineen. Vasta tämän jälkeen olisi tarkoituksenmukaista aloittaa ideointi ja kehittäminen osallisuutta ja hyvinvointia edistävästä teknologiasta.

Tutkijoina ja terveydenhuollon asiantuntijoina havainnoimme kaiken aikaa arkiympäristöämme osallisuuden ja toimintakyvyn kannalta. Uudessa kulttuurissa arjen havainnointi herätti erilaisia ajatuksia ja hedelmällisiä keskusteluja erityisesti aistikuormituksen ja teknologian hyödyntämisen näkökulmasta. Tämä sai pohtimaan ja vertailemaan yhteiskuntia ja niiden toiminnallisuuksia erityisesti saavutettavuuden ja osallisuuden osalta.

Tutkijan on vaihdossa ollessaankin huolehdittava omasta kotimaahan sidotusta työstään, mikä haastaa toiseen työkulttuuriin uppoutumista. Sujuvien etätyömahdollisuuksien ja -käytäntöjen avulla työskentely kotimaahan onnistui ongelmitta. Muodostamalla näistä elementeistä sujuva kokonaisuus, tutkijavaihtomme oli onnistunut kokemus. Lokakuussa pääsemme jatkamaan aloitettua yhteistyötä konkreettisempien toimenpiteiden kautta, kun palaamme Liverpooliin vielä toisen vaihtojakson ajaksi.

 

ReactiveToo on Euroopan unionin Horizon 2020 RISE ohjelman (Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange Programme of the European Union) rahoittama tutkijoiden liikkuvuutta tukeva hanke. Keskeisenä tavoitteena on kansainvälisen laaja-alaisen osaamisen yhteensaattaminen ja tätä kautta uusien tutkimusavausten synnyttäminen. Teemaltaan hanke liittyy korkealuokkaisen erilaisiin tuotteisiin integroidun elektroniikan luotettavuuden ja sovellettavuuden tutkimukseen.

 

OKM-logo. Tekos-hankkeen kuvaelementti. Reactive Too logo. VR-verkostot logo

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös