Tutkitaan: Tuottavuus keskiössä

31.8.2023Toni SeessaloTutkitaan

Tulevaisuudessa teknologinen kehitys tulee määrittelemään maakuntien menestystä. Teknologiat kehittyvät kovaa vauhtia ja uudet ratkaisut voivat mahdollistaa tuottavuuden kasvattamista monesta eri näkökulmasta. Tuottavuus keskiössä -teeman mukaisten, yrityksille räätälöitävien koulutusten avulla vastataan yritysten nopeasti muuttuneisiin teknologioiden osaamistarpeisiin huomioiden kestävän kehityksen periaatteet.

Kuvassa simulaatiokuva mobiiliroboteista.

Tuottavuus keskiössä -teeman alla alueen yritykset ovat tutustuneet uusimpaan teknologiaan asiantuntijapuheenvuoroja seuraamalla ja käytännön laboraatioita tekemällä. Suosittuja ovat olleet myös yrityksille räätälöidyt koulutukset, jossa asiantuntijat ja yritysten edustajat yhdessä ratkaisevat yritysten itse määrittelemiä haasteita uuden teknologian avulla.

Tuottavuus keskiössä -koulutuksia on järjestetty teknologioista, joiden osaamisen lisäämiseen on merkittävää tarvetta satakuntalaisissa yrityksissä. Robotiikan ja konenäön koulutuskokonaisuuksien lisäksi mm. 3D-tulostuksen, 3D-simuloinnin- ja ohjelmistorobotiikan koulutuskokonaisuudet ovat olleet kiinnostavia ja herättäneet yrityksissä hyvää keskustelua tuotannon tehostamisen mahdollisuuksista yrityksen toimialasta riippumatta. Kouluskokonaisuudet ovat olleet kestoltaan muutamasta tunnista useampaan päivään ja niitä on järjestetty paikan päällä SAMKissa sekä verkkokoulutuksina.

Tuottavuus keskiössä -teeman puitteissa järjestettävien koulutuskokonaisuuksien myötä Satakunnan alueen yritysten osaaminen lisääntyy ja tietoisuus uuden teknologian käyttömahdollisuuksista paranee, mikä osaltaan parantaa yritysten kilpailukykyä kuin kasvumahdollisuuksiakin. Uusien teknologioiden tuntemus ja käytännön laboratoriokokeilut avaavat koulutuksiin osallistuvien silmiä ihan uudella tavalla ja sitä kautta oman aihepiirin kehittämiskohteita on helpompi tunnistaa. Samalla uuden teknologian luomien mahdollisuuksien käytännön hyödyntäminen alkaa tuntua todellisemmalta ja toteutusten ideointi pääsee vauhtiin.

 

Toni Seessalo säätää konenäkökameraa.

Tiesitkö tämän?

  • Robotti-sana tulee tšekinkielisestä sanasta robota, joka tarkoittaa pakkotyötä.
  • Ohjelmistorobotiikalla voidaan melko pienin panostuksin automatisoida monenlaisia aiemmin ihmisille kuuluneita monotonisia, tietokoneella tehtäviä töitä.
  • Konenäön ja robotin yhdistelmät alkavat olla melko ylivoimaisia tarkoissa laadunvalvonta-, kappaleenkäsittely- ja vaikka kokoonpanotöissä.
  • 3D-tulostuksessa käytetään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, kuten muovia, metallia, keramiikkaa ja jopa suklaata!

 

 

Keski-Suomen Ely-keskus on myöntänyt Tuottavuus keskiössä -hankkeelle Euroopan sosiaalirahaston rahoitusta. Hanke rahoitetaan REACT-EU-rahoitusvälineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. 

EU Euroopan sosiaalirahasto logo.  Vipuvoimaa logo.

Jaa artikkeli

Tutkitaan

Lue myös