Tutkitaan: Tekoälyä akkujen kierrätykseen
Kuluttajat ovat tottuneet kierrättämään käytetyt paristot ja akut kauppojen yli 10 000 keräyspisteellä. Keräystavoitteeksi on asetettu 45% ja siihen on ylletty viimeisten vuosien aikana. Kierrätysprosessissa paristoista ja akuista saadaan eroteltua jatkokäyttöön tehokkaimmin magneettista rautaa ja sinkkiä. Niitä voidaan hyödyntää rakennus-, auto- ja lääketeollisuuden käyttöön.
Kierrätykseen tuleva materiaali pitää tunnistaa ja lajitella kierrätysjakeisiin. Tunnistaminen ja lajittelu tehdään pääsääntöisesti ihmisten toimesta. Konenäön avulla voidaan tunnistaa suuri osa kierrätykseen tulevista akuista, mutta toistaiseksi ihminen pystyy tunnistamaan konenäköä paremmin. Joka tapauksessa merkittävä osa akuista ja paristoista jää prosessin aikana tunnistamatta.
SAMKissa kehitetään menetelmiä, joilla paristojen ja akkujen kierrätystä voi automatisoida ja tehostaa konenäön ja tekoälyn avulla. Tutkimukset suoritetaan RoboAI:n laboratoriossa kokeilemalla erilaisia konenäköjärjestelmiä sekä opettamalla tekoälyä tunnistamaan eri patteri- ja akkutyyppejä.
Tutkimuksen tavoitteena on kehittää automatisoitu kierrätyslinjasto, joka pystyy tunnistamaan ja lajittelemaan paristot ja akut nykyistä paremmin. Tuloksena saadaan tarkemmin lajiteltua kierrätysmateriaalia, jota voidaan jatkojalostaa eri tarpeisiin. Teknologiametallien kysynnän arvioidaan moninkertaistuvan liikenteen ja muun yhteiskunnan toiminnan sähköistyessä.
Tiesitkö tämän?
- Satakunnassa sijaitsee merkittävä sähköistymisessä tarvittavien metallien ja metallikemikaalien valmistuksen, tuotekehityksen ja kierrätyksen klusteri
- Prizztechin ja SAMKin tutkijat kehittävät yhdessä teknologiametallien kierrätysmenetelmiä
- Spektroskooppisilla menetelmillä nähdään, mitä alkuaineita paristot sisältävät
Lue myös
Tilaa uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.