Tutkitaan: Teknologiayritysten modernisointi tekoälyn ja robotiikan avulla
Satakuntalaisten pk-sektorin teknologiayritysten tuottavuuden kehitys on kriittinen askel alueen kilpailukyvyn parantamiseen alati kiristyvillä kansainvälisillä markkinoilla. Tekoälyn tuomat mahdollisuudet kehittyvät huimaa vauhtia ja jo nykyisin erilaiset sen tarjoamat sovellukset voivat ottaa hoitaakseen normaaleja rutiininomaisia toimintoja. Tämä muutos kyetään usein tekemään kohtuullisin investoinnein ja samalla vapautetaan työntekijöiden resursseja enemmän huomiota vaativiin tehtäviin.
Samaan aikaan automaatio ja robotiikka sovelluksineen kehittyvät kasvavin harppauksin ja toisaalta laitteistojen hinnat putoavat. Tekoälytyökalut tulevat helpottamaan myös näiden teknologioiden käyttöönottoa ja laajentamaan niiden käyttömahdollisuuksia. Tämä tuo erityyppiset robottien avulla toteutettavat työvaiheet entistä helpommin myös pk-yritysten hyödynnettäväksi. Uusimpana alueena on yhteistyörobotit, joiden integroiminen osaksi olemassa olevaa tuotantoa madaltaa kynnystä lähteä mukaan kehitykseen.
Pk-kokoluokan yritysten resurssit tehdä tarvittavaa selvitystyötä ja tuote-/menetelmäkehitystä ovat kuitenkin rajalliset. Näin tutkimuskeskuksen ja korkeakoulun tarjoama apu, uusiin tekniikoihin tutustumiseen ja testaamiseen liittyen, on erittäin arvokasta.
TemoTero-hankkeen kantava ajatus on rakentaa satakuntalaisten yritysten tarpeisiin vastaava modernisointipalvelu osaksi RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskusta. Palvelussa erityisesti pk-sektorin toimijat voisivat teettää eri alojen asiantuntijoiden ja/tai opiskelijatiimien tekemiä tekniikkakokeiluja. Kokeiluja on mahdollista toteuttaa niin SAMKin RoboAI-laboratoriossa kuin yrityksen omissa tiloissa.
Samalla kartoitetaan niitä Satakunnan alueen yrityksiä, joiden tuotanto erityisesti hyötyisi automatisoinnista tai tekoälyn käyttöönotosta ja hedelmällisimmässä tapauksessa näiden yhdistämisestä. Yhteistyön kehityksen kannalta tärkeää on pystyä tarjoamaan palveluja, joita yritysmaailmassa oikeasti kaivataan ja samalla tuoda ammattikorkeakoulun kanssa tehtävän tutkimustyön konseptia tutuksi.
Hankkeessa lähdettiin liikkeelle aivan konkreettisten case-esimerkkien pohjalta. Mukaan etsittiin yritykset, joilla oli olemassa tiedostettuja ongelmakohteita ja joihin haluttiin uusia ratkaisuja. Löydetyt case:t jaettiin RoboAI:n laboratorion asiantuntijoiden kesken henkilöiden erityisalojen mukaan ja ratkaisumalleja lähdettiin käymään läpi myös yhdessä RoboAI-akatemian opiskelijoiden kanssa.
Ensimmäisessä vaiheessa kunkin casen alkutilanne kartoitettiin ja tehtiin mahdollisia lisäselvityksiä, jotta ymmärrettiin, millaisiin rajoitteisiin toteutuksessa voidaan törmätä. Toisessa vaiheessa laadittiin alustava kokeilusuunnitelma, miten kulloistakin vaihetta lähdettäisiin toteuttamaan ja millaisella setupilla sitä tehtäisiin. Kun tehdyistä kokeiluista saatiin tuloksia, muokattiin välineistöä, toimintamallia sekä testikokoonpanoa parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
Viimeisessä vaiheessa caseista kerätty tieto siirrettiin käytäntöön toteuttamalla tapauksista erillisiä Proof of Concept -pilotteja. Tämän vaiheen tärkeimpänä tehtävänä oli osoittaa kokeiluissa saavutetun tiedon toimivuus myös reaalimaailman testitilanteessa. Hanke on edelleen käynnissä, joten uusia Case-esimerkkejä etsitään aktiivisesti ja osa vanhoista on jo poikinut uutta tutkittavaa.
Case-esimerkit tarjoavat mukana olleille yrityksille konkreettista tietoa, miten rakennetut sovellukset toimisivat heidän tuotannossaan. Saadut tiedot julkaistaan myös hankkeen verkkosivuilla, jotta mahdollisimman moni asiasta kiinnostunut taho pääsee niihin vapaasti tutustumaan. Näin pyritään avoimesti jakamaan ajankohtaista tietoa käynnissä olevasta kehityksestä ja samalla tarjota konkreettisia esimerkkejä, joihin alueen yritykset pääsevät tutustumaan. Tavoitteena on jalostaa modernisointipalvelua tavoittamaan tulevaisuudessa yhä laajempaa osaa satakuntalaisista yrityksistä ja luoda kanavaa, jonka kautta pk-sektorin on mahdollista tehdä omaa TKI-toimintaansa SAMK ja RoboAI apunaan.
Tiesitkö tämän?
- Cobot (collaborative robot) eli kobotti tarkoittaa yhteistyörobottia. Cobot on ihmisen kanssa yhteistyössä toimiva robotti, joka ei tarvitse erityisiä turvalaitteita ympärilleen. Toisin, kuin perinteinen teollisuusrobotti, se voi olla myös kontaktissa ihmisen kanssa.
- Konenäköä käytetään teollisuudessa esim. laaduntarkkailussa ja robottien ohjauksessa. Lääketieteessä sen avulla tarkkaillaan vaikkapa kehosta mitattavia biosignaaleja. Tekoälyn tukemana konenäkö voi myös varmistaa ihmisen henkilöllisyyden.
- Tekoäly voi automatisoida monia rutiinitehtäviä, kuten laadunvalvontaa, tuotantoprosesseja ja koneiden kunnossapitoa. Tämä nopeuttaa työprosesseja ja vähentää inhimillisiä virheitä.