Tutkitaan: Automaattiohjaus avoimen lähdekoodin AGopenGPS-ohjelmiston avulla

5.4.2023Petri LähdeTutkitaan

Täsmämaatalouteen siirryttäessä tarvitaan yhä tarkempaa tietoa traktorin sijainnista sekä mahdollisuutta säätää laitteita esim. kylvinkoneen lannoituksen määrää ennakkoon tehdyn suunnitelman mukaan. Täsmämaataloutta on kehitetty vuosikymmeniä, mutta silti traktorit kulkevat pääosin kuskin ohjaamina. Tutkimuksen tavoitteena on kiihdyttää automaattiohjausten ja RTK-tukiasemien käyttöönottoa tiloilla, vaikka kyseessä olisi vanhojakin työkoneita.

Kuvassa traktori keskellä peltoa.

Automaattiohjauksen osalta tutkitaan oman RTK-tukiaseman perustamista pohjautuen avoimen lähdekoodin toteutukseen ja edullisesti saataviin komponentteihin. Toinen tutkittava on AGopenGPS-ohjelmiston käyttöönottaminen, sisältäen aina RTK-signaalin vastaanottamisen omalta tukiasemalta ja piirikorttien ja sen komponenttien tinaamisen sekä ohjelmistojen asentamisen. Lisäksi tutkitaan ohjauksen toteuttamista hydraulisesti, siten että orbitraalin jälkeen toteutetaan sähköinen ohjausmekanismi.

Näitä kolmea asiaa ollaan toteuttamassa pilottitilalla, jossa on käytettävissä traktori tätä varten. Pilottikohteeseen rakennetaan oma RTK-tukiasema, jonka signaali jaetaan avoimesti saataville rtk2go-palvelun kautta myös toisille alueen viljelijöille. Hydrauliikan muuttaminen sähkötoimiseksi toteutetaan yhteistyössä hydrauliikka-alan yrityksen kanssa, josta lopputuloksena on kokonaisuus, jota voi ohjata AGopenGPS-ohjelmiston avulla. Pilottitraktori on viimeinen silaus tälle kaikelle toiminalle, eli siinä yhdistyy kaikki edellä mainitut kehittämistoimenpiteet.

Traktorin automaattiohjaukseen liittyvää tekniikkaa.Tutkimuksen tuloksia tullaan hyödyntämään jatkokehityksessä, kun selvitetään traktoriin kiinnitettävien työlaitteiden ohjaamista automaattisemmin. Tämä on jo nyt mahdollista tietyllä tasolla kyseisellä ohjelmistolla, mutta vaatii vielä jatkokehittämistä ja testaamista. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään jo nyt ympäri Suomea, sillä esim. RTK-tukiasemia on rakenteilla usealla maatilalla. Samoin automaattiohjauksesta on ollut suurta kiinnostusta ja erilaisia tilakohtaisia rakenteluita on tiedossa.

Tutkimuksen tulokset jäävät pilottitilalle ja sitä tullaan esittelemään kevään aikana demo-tilaisuudessa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni viljelijä innostuu täsmämaataloudesta ja siihen liittyvästä automaattiohjauksesta.

 

Tiesitkö tämän?

Jaa artikkeli

Tutkitaan

Lue myös