UR5-yhteistyörobotti kahvilatyössä

7.12.2020Pietari Pulkkinen and Petra O'RourkeAutomaatio ja robotiikka

Robotiikka ei ole välttämättä pelkästään teollisuudessa käytettävä apuväline, vaan sitä voi myös hyödyntää arkisemmissa työtehtävissä. Robotiikka Akatemian opiskelijaryhmä sai tehtäväkseen tutkia UR5e-yhteistyörobotin käyttömahdollisuuksia kahvilassa, erityisesti kahvin keitossa ja vohvelien paistossa. 

Aluksi Pietari Pulkkisen, Jukka-Pekka Rajahalmen ja Timo Virtasen projektiryhmä keräsi kasaan tarvittavat välineet demokahvilan rakentamiseen. Kahvin keittoon soveltui hyvin koulusta löytynyt vanha Moccamaster ja vohveleiden paistoon asiakas toimitti belgialaisvalmisteisen vohvelirautojen ”mersun”. Jotta keittiötyöt sujuisivat robotilta sulavasti, piti ryhmän suunnitella ja 3D-tulostaa robotin sormitarttujaan sopivia apuvälineitä mm. kahvipannuun tarttujalle sopiva uusi kahva.

Demokahvilan valmistuttua robotin toiminnallisuuksien ohjelmointi sujui ryhmältä oikein näppärästi ja robotti suoriutui tehtävistään loistavasti. Teollisuus-painotteisten projektien lomassa vohvelien paisto oli mukavaa ja makoisaa vaihtelua. Ja kahvihan maistuu insinööriopiskelijoille aina.

Demon perusteella opiskelijoiden mielestä UR5-yhteistyörobotti sopii kahvilatehtäviin mainiosti.

– UR5e soveltuu hyvin yksinkertaisiin ja itseään toistaviin tehtäviin kahvilassa. Demossa suoritettujen tehtävien lisäksi robotilla voi esim. levittää taikinan siihen soveltuvalla työkalulla, kaataa erilaisia juomia, leikata kakkuja ja piirakoita ja koristella kakkuja, Pietari Pulkkinen listaa.

Asiakkaana tässä casessa toiminut Hangon Vohveli ja sen omistajat Aarno ja Leena Törmälä olivat tyytyväisiä yhteistyöhön opiskelijoiden kanssa, ja he aikovat tulevaisuudessa ottaa robotin avukseen kahvilaan.

– Työ sujui opiskelijoiden kanssa hienosti. Työssään he olivat erittäin oma-aloitteisia ja pyrkivät löytämään aidosti toimivan robotisoidun ratkaisun kahvin keittämiseen ja vohvelin paistoon uudessa kahvilassamme.  Ideamme on toteuttaa myös robotilla toimiva ratkaisu, jos ei nyt tulevana kesänä niin ainakin myöhemmässä vaiheessa. Se on toiminnallisuuden lisäksi myös mukava nähtävyys asiakkaille ja näin voimme kaikki oppia, mitä avustavia töitä roboteilla voidaan toteuttaa jo nyt, kertoo Aarno Törmälä.

 

Tämä robottikokeilu on tehty osana HLS-robo-projektia, jolle on myönnetty osarahoitus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

 

Lisätietoja Robotiikka Akatemian yritysprojekteista:

Tutkimusjohtaja
Petteri Pulkkinen
p. 044 710 3296
petteri.pulkkinen@samk.fi

Yliopettaja, automaation tutkimusryhmän vetäjä
Mirka Leino
p. 044 710 3182
mirka.leino@samk.fi

 

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.