Yrittäjä hölläämisen asialla – 3D-tulostuksesta helpotusta suojavarusteiden puutteeseen

27.4.2020Petra O'RourkeAutomaatio ja robotiikka

Yksi RoboAI:n laboratorion iloisista tutkijoista, Joonas Kortelainen, on antanut oman pienen panoksensa koronaviruksen vastaiseen työhön lahjoittamalla 3D-tulostettuja korvahölläimiä sairaaloihin. Muovinen hölläin asennetaan niskan taakse ja hengityssuojaimen nauhat siihen kiinni. Se helpottaa terveydenhuollossa suojattuina toimivien ammattilaisten korviin kohdistuvaa painetta.

Tutkija Joonas Kortelainen.
Erilaisia muovipursotintulostimia.

– Ideana on, että asiakas mallintaa tulostettavan objektin itse ja minä tulostan sen. Voin myös mallintaa objektin kuvan ja mittojen perusteella, yrittäjä kertoo.

– Tällä hetkellä hölläimiä on toimitettu TYKSiin, KYSiin ja Riihimäellä mielenterveyspalveluja tuottavaan yksikköön. Yhteyttä olen ottanut moniin muihinkin, mutta kaikki eivät ole palanneet asiaan. Ehkä ilmaiseksi tarjottavat hölläimet ovat herättäneet epäluuloa, naurahtaa Kortelainen.

Eri värisiä korvahölläimiä.
Korvahölläimen tulostus kestää 12,5 minuuttia ja se on tehty PLA-muovista.

Korvahölläimien lisäksi yrittäjällä on suunnitelmissa myös muovisten pisaramaskien tulostaminen ja lahjoittaminen

eteenpäin. Talkoiden merkityksen vaikeassa tilanteessa ymmärsi myös Satatuote Oy, joka lahjoitti pisaramaskien valmistukseen muovikalvomateriaalia. Hankittuna on myös 10 kg PETG-muovia sekä 75 metriä reiällistä kuminauhaa.

– Otin selvää, että pisaramaskit ovat yksi kriittinen suojavaruste, joista voi tulla pian huutava pula. Onneksi pystyn tulostamaan niitä laitteillani.

 

Innovaatioista inspiraatio3D-tulostettu pisaramaski.

Joonaksen sivutoiminen yhden miehen yritys KolomeDee on aloittanut toimintansa vuonna 2018. 3D-tulostusmaailmaan hän päätyi tutkijan työnsä kautta, kun SAMKiin hankittiin muovipursotintulostin vuonna 2012. Muutama vuosi myöhemmin Kortelainen osti kotiin ensimmäisen oman tulostimensa, ja siitä se idea sitten lähti. 3D-tulostuskokeiluilla uusia innovaatioita -hankkeessa Kortelainen tutki kollegoidensa kanssa 3D-tulostuksen hyödyntämismahdollisuuksia sekä tuotti kokeilujen avulla alueen yrityksille arvokasta tietoa aiheeseen liittyen.

– 3D-Aiko -hankkeessa esille tulleet 3D-tulostuksen laajat mahdollisuudet

inspiroivat minua ja kun hankkeen yksi konkreettinen tavoite oli synnyttää uusi yritys, tuntui se siinä kohtaa luonnolliselta, Kortelainen kertoo.

Tutkija Joonas Kortelainen esittelee muovipursotintulostinta.
Muovipursotintulostimen yleisin tulostusalue on 250mmx210mmx200mm ja hartsitulostimen 115mmx60mmx165mm.

KolomeDeellä on muutama vakioasiakas, joille tulostetaan säännöllisesti erilaisia tuotteita ja sen lisäksi sosiaalisen median kautta tulee tilauksia. Viime aikoina Kortelaisen muovipursotin- ja hartsitulostimista on syntynyt mm. Starwars-valomiekka, tablettiteline, bensakorkin avain, erilaisia figuureita ja miniatyyreja roolipeleihin, varaosia mm. keittiön kaappeihin, porilaisen taiteilijan taideteos sekä rakennuksen pienoismalli.

 

 

 

Pienimuotoista yrittämistä

3D-tulostuksen muovirullia.
3D-tulostuksessa käytettäviä muovivaihtoehtoja on runsaasti: yleisiä ovat PLA, ABS, PET, Nylon sekä näiden yhdistelmiä esimerkiksi hiilikuidun kanssa.

3D-tulostaminen vie nykyisellä tekniikalla vielä suhteellisen paljon aikaa: pienen figuurin tulostaminen käy muutamassa tunnissa, mutta muodoltaan monimutkaisen pienoismallin tulostaminen voi viedä pari päivää. Kortelainen on tyytyväinen, että hänellä on mahdollisuus yritystoiminnan kautta sukeltaa aiheeseen, joka todella kiinnostaa. Päätoimiseksi työksi hän ei sitä kuitenkaan näe.

– Olen todella huono määrittelemään työlleni riittävän korkeaa hintaa. Siihen ei myöskään riittäisi tilat, sillä yritystoiminta on valloittanut talostamme jo kaksi varastohuonetta. Kotijoukot ovat antaneet palautetta, Kortelainen naureskelee.

 

Lue lisää 3D-tulostuskokeiluilla uusia innovaatioita – 3D-AIKO -hankkeesta

 

 

 

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.