Tiedote: Mirkku-mobiilirobotti ikäihmisten avuksi

30.5.2023Taru HyrkäsUutinen

Mirkku-mobiilirobotti on Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston yhteisen RoboRFID-hankkeen mobiilirobotti, joka vierailee testikäytössä Diakonin DiaHavussa 26.5. – 8.6.2023. Mirkku on tutkimusasteella oleva mobiilirobotti, ja jalkautui nyt ensimmäistä kertaa ihmisten joukkoon DiaHavussa. Mirkkua testataan, jotta sen toiminnoista saadaan mahdollisimman sujuvia ja asukkaiden arkipäivään soveltuvia.

Mies käyttää mobiilirobottia.
DiaHavun asukas Altti Varho kävi jo tutustumassa Mirkku-mobiilirobotin toimintoihin ensimmäistä kertaa.

Robotiikasta haetaan apua ja uusia mahdollisuuksia teollisuudesta palvelualoihin, niin myös ikääntyvän väestön haasteisiin. Säästötoimien kohdistuessa ikääntyneiden palveluihin, teknologian käyttöä halutaan lisätä. Mirkku-mobiilirobotti voisi olla yksi keino teknologian lisäämiseen, samalla auttaen kasvavien kulujen ja työvoimapulan keskellä. Mobiilirobotti on tarkoitettu erityisesti logistisiin tehtäviin. Ikääntyneiden palveluissa näitä tehtäviä olisivat muun muassa tavaroiden, kauppakassien ja vaikkapa pyykkien kuljettaminen. Nyt Mirkku-mobiilirobotti on oppinut uusia taitoja, kuten asukkaiden perehdyttämisen taloon ja asukkaiden ohjaamisen liikunnallisiin aktiviteetteihin.

Älylaitteiden ja ’’älyn’’ lisääntyessä arjessamme, vain murto-osa teknologioiden mahdollisuuksista on jalkautunut käyttöömme. Yksi haaste liittyy teknologian mahdollisuuksien tuntemattomuuteen ja erilaisiin kauhukuviin ihmiskontaktien vähenemisestä ja teknologian armoille jäämisestä. Oikein suunniteltuna ja yhdessä kehittämällä teknologiasta voi kuitenkin olla paljon hyötyä ja iloa.

– Tähänastinen palaute eri alojen ammattilaisilta on ollut innostavaa. Kehittämistyö on vahvistanut kokemusta yhteistyön tarpeellisuudesta erilaisten ikäihmisten palvelemiseksi tarkoitettujen ratkaisujen kehittämisessä. Teknologia voi parhaimmillaan luoda täysin uudenlaisia palveluita ja helpottaa ammattilaisten työtä sekä rikastaa ikäihmisten elämää. Tämän toteutumiseen tarvitaan kuitenkin monipuolista ja monialaista yhteen hiileen puhaltamista, toteaa yliopettaja Mirka Leino Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

– Haluamme erityisesti kiittää Diakonia ja heidän ikäihmisiään tehdystä yhteistyöstä. Hankkeelle yhteistyö on merkittävää, sillä testausta ei pystyttäisi järjestämään ilman teitä, sanoo dosentti, tutkijayliopettaja Sari Merilampi Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston yhteisessä Suomen Akatemian rahoittamassa Kriittisten terveydenhuoltoympäristöjen toiminnan varmistaminen modernin teknologian avulla, RoboRFID -hankkeessa opitaan, kehitetään ja tutkitaan yhdessä. Keskeistä on vahva asiakaskunnan osallistaminen kehittämistyöhön ja yhteisen ymmärryksen rakentaminen robotiikan ja puettavan teknologian mahdollisuuksista. Tavoitteena on oivaltaa teknologian oikeanlainen rooli. Parhaimmillaan teknologia vapauttaa ihmisten aikaa tärkeimpään: kohtaamiseen ja huolenpitoon.

– Tämä on kaiken kaikkiaan upeaa kokeilua ja hienoa, että asukkaat ovat lähteneet innolla mukaan testauksiin, tiivistää Diakonin toimialajohtaja Sanna-Mari Pudas-Tähkä.

 

Lisätiedot:

Yliopettaja Mirka Leino, Satakunnan ammattikorkeakoulu, 044 710 3182

Dosentti, Tutkijayliopettaja Sari Merilampi, Satakunnan ammattikorkeakoulu, 044 710 3171

Mediatiedote julkaistiin 29.5.2023

 

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös