Katsaus konepajojen tulevaisuuteen – neljäs Cobot-demopäivä järjestettiin Kokemäellä

3.3.2025Maija SalokangasUutinen

Robotiikan mahdollisuudet heräsivät jälleen eloon käytännössä, kun neljäs Cobot-demopäivä järjestettiin Sataedun Kokemäen toimipisteellä perjantaina 28.2.2025. Tapahtuma kokosi yhteen yli sata osallistujaa, mukaan lukien alan asiantuntijoita, konepajayritysten edustajia, teknologiatoimittajia sekä opiskelijoita. Aamupäivän aikana osallistujat pääsivät tutustumaan automaation tarjoamiin ratkaisuihin ja keskustelemaan robotiikan hyödyistä eri näkökulmista.

Joukko ihmisiä kokoontunut teollisuushalliin
Alan asiantuntijat, yritysten edustajat ja opiskelijat kokoontuivat Kokemäelle

Tapahtuman keskiössä olivat cobotit – yhteistyörobotit, jotka on suunniteltu työskentelemään turvallisesti ja joustavasti ihmisten rinnalla. Ne tarjoavat konepajateollisuudelle merkittävän keinon kehittää toimintaa, parantaa tehokkuutta ja laatua sekä vastata alan haasteisiin, kuten kasvavaan osaajapulaan.

– Cobotit tarjoavat yrityksille kustannustehokkaan ja joustavan ratkaisun pienienkin sarjakokojen hitsaukseen, kuvailee hitsauscobottia esittelemässä ollut ABB:n aluemyyntipäällikkö Juha Mainio.

Verkostoitumista robotiikan käytännön sovelluksien äärellä

Mukana demoilemassa olivat ABB, Binzel, Cavitar, Lapela, MachineTool, ProWeld ja Sataedu, jotka esittelivät uusimpia robotiikkaratkaisuja ja niiden soveltamista tuotantoprosesseissa. Osallistujat pääsivät näkemään käytännössä muun muassa MIG/MAG-hitsausta, hitsauskameran käyttöä, lavausratkaisuja, hiontacobotin toimintaa sekä särmäystä. Lisäksi yrityksillä oli mahdollisuus tuoda tilaisuuteen omia kappaleitaan testattavaksi ja keskustella alan asiantuntijoiden kanssa.

– On tärkeää, että yritykset pääsevät näkemään ja kokeilemaan uutta teknologiaa itse. Se auttaa ymmärtämään, miten yhteistyörobotit voivat vastata heidän tarpeisiinsa. Tapahtumissa onkin ollut juuri oikeanlaista yleisöä – sellaista, jota cobotiikka kiinnostaa ja jolla on sille todellinen tarve, kuvailee ProWeldin yrittäjä Jussi Martiskin.

Ihmisiä keskustelemassa keskenään pienissä ryhmissä
Päivän anti kirvoitti keskusteluja robotiikan hyödyntämisestä

Demopäivä tarjosi osallistujilleen myös erinomaisen tilaisuuden verkostoitua alan toimijoiden kesken. Demoilemassa oleville yrityksille tapahtuma oli ennen kaikkea mahdollisuus ylläpitää kontakteja alan muihin toimijoihin sekä tietysti tavata uusia potentiaalisia asiakkaita.

– Olemme olleet mukana kaikissa neljässä demopäivässä, ja ne ovat olleet erittäin hyödyllisiä. Uusien kontaktien lisäksi tapahtumat ovat tarjonneet hyvän mahdollisuuden ylläpitää jo olemassa olevia yhteyksiä alan toimijoihin ja asiakkaisiin, summaa MachineToolin sovelluspäällikkö Juho Liljamo.

Yhteistyö ja uudet teknologiat kasvattavat alueen kilpailukykyä

Tapahtuma tarjosi arvokasta oppia myös hitsausalan opiskelijoille, jotka pääsivät tutustumaan alan uusimpiin teknologioihin ja näkemään, miten robotiikkaa voidaan hyödyntää työelämässä. Paikalle saapunut SICK Oy:n aluemyyntipäällikkö Vesa Järvinen kuvaili tapahtumaa myös opiskelijoille oivalliseksi tilaisuudeksi pysyä ajan tasalla alan kehityksessä.

– Tilaisuus on onnistunut kokoamaan yhteen alan asiantuntijat, yritykset ja opiskelijat. Opiskelijoille tämä on mahtava ympäristö tutustua alaan. Tällaisilla tapahtumilla ja ylipäätään yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä on tärkeä rooli alueen kilpailukyvyn kasvattamisessa, hän muistuttaa.

Joukko opiskelijoita tutustumassa hiontacobottiin
Myös alan opiskelijat pääsivät tutustumaan uusimpiin teknologioihin

Tapahtuma sai kokonaisuudessaan osallistujilta runsaasti positiivista palautetta, ja monet yritykset ilmoittivat kiinnostuksensa robotiikan ja automaation hyödyntämiseen. Demopäivän aikana käydyt keskustelut ja syntyneet ideat voivat johtaa uusiin kokeiluihin ja investointeihin, joiden avulla Satakunnan konepajateollisuus voi vahvistaa kilpailukykyään tulevaisuudessa.

– Yritykset niin Satakunnassa kuin muualla maassa ovat selkeästi kiinnostuneita coboteista. Demopäivät ovat olleet yrityksille oivallinen tilaisuus päivittää tietonsa alalla tarjolla olevista ratkaisuista. On ollut mahtavaa olla mukana ja vastaavia tapahtumia on syytä järjestää myös tulevaisuudessa, toteaa ABB:n Juha Mainio.

Aiemmin vastaavia tapahtumia on järjestetty Kankaanpäässä, Porissa ja Raumalla, ja niiden suosio osoittaa, että kiinnostus robotiikkaa ja erityisesti cobotteja kohtaan on kasvussa.

Lämmin kiitos demoilijoille erinomaisesta yhteistyöstä sekä Sataedulle tilojen tarjoamisesta ja tapahtuman mahdollistamisesta!

 

Euroopan unionin osarahoittama logo.  Satakuntaliiton logo.

Demopäivät on järjestetty osana Cobot – Yhteistyörobotilla kestävää kasvua konepajoihin -hanketta. Satakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle osarahoitusta alueiden kehittämisen ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan hankkeiden rahoittamisesta (757/2021) annetun lain nojalla. Hankkeen toimenpiteet kuuluvat Euroopan unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahoituksen (JTF) säädösten soveltamisalan piiriin.

Hankkeen toteutusaika on 1.2.2024–31.3.2026

Sataedun sininen logo

Kokemäen demopäivän toisena järjestäjänä toimi Sataedun SataCobotti – Särmäyksen automatisointi yhteistyörobotilla -hanke. Hankkeen toteutusaika on 1.2.2024-30.6.2026.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös