Tutkitaan: Robottiavusteinen kävelykuntoutus

28.10.2021Taina Jyräkoski ja Sari MerilampiTutkitaan

Robotiikkaa hyödynnetään Satakunnassa kuntoutusalalla kokoonsa nähden runsaasti. Yksi kiinnostava ja kasvava sovellusalue on kävelykuntoutus. Tyypillisesti kävelykuntoutusta tarvitsee henkilö, jonka kävelykyky on heikentynyt neurologisen sairauden vuoksi. Kävelykuntoutuksen tavoitteena voi olla kävelykyvyn palautuminen, nykyisen kyvyn ylläpitäminen tai kävelyn heikkenemisen hidastaminen.

Kuvassa miehellä exoskeleton-kuntoutusrobotti päällään, ympärillä ihmisiä.

Erityisen mielenkiintoinen kohderyhmä on aivoverenkiertohäiriöpotilaat (AVH), sillä n 20 000 suomalaista saa vuosittain aivoinfarktin tai aivoverenvuodon. Robotiikan käyttö AVH-potilaan kuntoutuksessa on erityisen kiinnostavaa, koska sen avulla pystytään luomaan kävelyyn runsaasti toistoja, joita aivojen palautuminen edellyttää. Kävelyharjoittelua tukevat robotit muuttavat fysioterapeutin työtä. Kuten yleensä robotiikan käytössä, myös tässä sovellusalueessa robotin on määrä suorittaa raskas, toistettava työ ja fysioterapeutti ohjaa robotin toimintoja terapian näkökulmasta. Fysioterapeutti voi suunnata ammattitaitoaan fyysisen työn sijasta kävelyn laadun arvioimiseen sekä potilaan ohjeistamiseen ja avustamiseen.

SAMKissa on tutkittu exoskeleton-avusteista kävelykuntoutusta alueen työelämäkumppaneiden kanssa vuodesta 2019. Mielenkiinnonkohteena on erityisesti exoskeleton-harjoittelun vaikuttavuus eri potilasryhmillä sekä kävelykuntoutuksen vaikutuksien mittaamiseen tarkoitetun teknologian kehittäminen yhdessä Tampereen yliopiston kanssa.

Tutkimus on käynnistynyt kirjallisuuskatsauksella sekä exoskeleton-kuntoutuksen pilotoinneilla alueen työelämäkumppaneiden potilaiden kanssa. Seuraava tutkimuksen vaihe on vaikuttavuustutkimus erityisesti AVH-potilailla. Kiinnostuksena on pelkän kävelyn tutkimuksen sijaan holistiset vaikutukset hyvinvointiin. Tutkimukseen linkittyy myös uuden mittausteknologian kehittäminen, joka on käynnistetty vuonna 2021.

Tutkimuksen tuloksena syntyy tieteenalan kaipaamaa näyttöä robottiavusteisen kävelykuntoutuksen hyödynnettävyydestä ja vaikutuksista eri potilasryhmillä. Näiden avulla kuntoutuksen muotoa ja sisältöä voidaan suunnata entistä paremmin yksilöllisiin tarpeisiin peilaten. Perimmäisenä tavoitteena on potilaiden toimintakyvyn parantuminen ja vaikuttava kuntoutuminen. Tutkimuksen seurauksena yhteistyökumppaneiden valmiudet uuden teknologian käyttöönottoon paranevat. Tämä onkin edellytys uudenlaisten palveluiden syntymiselle. Tutkimuksen tuloksena saadaan myös uudenlaisia palvelumalleja laajemmin teknologia-avusteisten palveluiden kehittämiseen. Tutkimus on avannut myös uutta kansainvälistä yhteistyötä, uudistanut opetusta, tuottanut julkaisuja ja uusia tutkimusaiheita. Erityisesti mainittakoon uudenlainen mittausteknologian kehittäminen kävelykuntoutuksen vaikuttavuuden arviointiin.

 

Nainen kävelee exoskeletonin avustamana, vieressä kaksi miestä.Tiesitkö tämän?

  • Kiitos tutkimusavauksesta kuuluu Pepper -humanoidirobotille. Pepperin ”söpöt” kuoret ovat saaneet hyvinvointialan ammattilaisia ottamaan askelia RoboAI-laboratorion suuntaan. Tästä motivoituneena haluttiin lähteä tutkimaan robotiikkaa (exoskeleton), jolla on huomattavasti vahvemmin osoitettua potentiaalia terveysalalla.
  • Exoskeleton kävelykuntoutuksella voi olla myös välillisiä vaikutuksia hyvinvointiin. Sen on esimerkiksi kerrottu edistävän alaraajahalvaantuneiden vatsan toimintaa sekä kohottavan mielialaa.
  • Exoskeletoneja on saatavilla myös henkilökohtaisena apuvälineenä
  • Tutkimukseen on osallistunut jo 5 julkisen ja yksityisen työelämäkumppanin potilasta, ja se on lisännyt toimijoiden välistä vuorovaikutusta alueella ja kansainvälisesti.
  • Tutkimus yhdistää monen tieteenalan asiantuntemusta ja se on poikinut uusia avauksia, kuten uudenlaisen mittausteknologian kehittämistä objektiiviseen aivohyvinvoinnin mittaamiseen.

 

Kuvat: SAMK/Petra O'Rourke

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli

Tutkitaan

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.