



Mobiilirobotit ovat autonomisia, usein pyörillä liikkuvia robotteja, joita voidaan hyödyntää logistiikassa, siivouksessa tai vaikkapa valvontatehtävissä. Autonomiset mobiilirobotit ovat teollisuudessa pitkään käytettyjen vihivaunujen kehittyneempi muoto, mutta toisin kuin vihivaunut, jotka hyödyntävät liikkumisessa esimerkiksi magneettinauhoja, mobiilirobottien navigointi perustuu sisätiloissa usein seinien ja muiden rakenteiden tunnistamiseen, ja ulkokäytössä esimerkiksi GPS-paikannukseen. Mobiiliroboteissa olevat anturit ja tutkat tekevät liikkumisesta turvallista, sillä niiden avulla robotit osaavat väistää ihmisiä ja esteitä, ja sovittaa nopeutensa tilanteeseen sopivaksi.
Käyttökohteet ja hyödyt
Mobiiliroboteilla on erilaisia käyttökohteita eri sektoreilla, kuten teollisuudessa, terveydenhuollossa ja siivousalalla. Tässä on muutamia esimerkkejä erilaisista käyttökohteista eri aloilla:
Teollisuus
Mobiilirobotit mahdollistavat tavaroiden automatisoidun kuljetuksen esimerkiksi tilanteissa, joissa kuljetinratkaisu olisi liian kallis tai epäkäytännöllinen. Pitkät välimatkat vaikkapa teollisuushallissa onnistuvat mobiilirobotilta näppärästi, ja dynaamiset esteet, kuten hallissa liikkuvat ihmiset, mobiilirobotti osaa väistää itsenäisesti. Useamman mobiilirobotin laivueessa robottimalleja voi olla eri kokoisia ja eri tavalla varusteltuja, ja paikalle voidaan pyytää juuri tietynlainen robotti sen hetkiseen käyttötarpeeseen.
Terveydenhuolto
Sairaaloissa mobiiliroboteilla voidaan automatisoida monenlaisia kuljetustehtäviä. Mobiilirobotti voi kuljettaa esimerkiksi liinavaatteita ja lääkkeitä, ja se voidaan varustella tehtävään soveltuvin lisävarustein. Lääkekuljetuksessa robotin päällä voi olla lukollinen kaappi, jolloin vain henkilökunnan jäsenet pääsevät käsiksi robotin kuljettamaan sisältöön vaikkapa kulkutunnistettaan käyttämällä. Kaappi voi olla myös jääkaappi, jolloin robotilta onnistuu myös kylmässä säilytettävien lääkkeiden kuljetus.
Puhtaanapito ja siivousala
Siivous- ja puhtaanapitotehtäviä varten mobiilirobotin voi varustella erilaisilla välineillä. Moppaavat mobiilirobotit pitävät lattiat puhtaana, kun taas UVC-lampulla varustettu mobiilirobotti voi toimia vaikkapa sairaalatilojen desinfioijana. Lampun säteily on vaarallista ihmisille, mutta robotti voi hoitaa tehtävän turvallisesti, kunhan se ensin varmistaa, että tilassa ei ole ihmisiä.

Pakkilavojen kuljetus mobiilirobotilla:
Mobiilirobottien tyyppejä
Mobiiliroboteista voidaan käyttää erilaisia nimityksiä, joilla erotellaan tietynlaiset mobiilirobotit niiden ominaisuuksien perusteella. Yleiskäsitteenä käytetään paljon termiä autonominen mobiilirobotti (AMR, autonomous mobile robot), mutta tietyille mobiilirobottityypeille on olemassa myös omat, täsmällisemmät nimityksensä. Tässä on niistä pari esimerkkiä:
Mobiilimanipulaattori tai mobiilicobotti
Mobiilimanipulaattori tai mobiilicobotti tarkoittaa mobiilirobotin ja robottikäsivarren yhdistelmää. Jälkimmäisen nimen cobotti-osa tarkoittaa yhteistyörobottia (cobot, collaborative robot). Tällainen yhdistelmä mahdollistaa erilaisten materiaalien käsittelyn täysin autonomisesti, sillä robotti voi pelkän tavaran kuljetuksen lisäksi hoitaa myös lastaamisen itse. Apuna kappaleiden poimimisessa voidaan käyttää erilaisia konenäköjärjestelmiä. Robottikäsivarren yhteistyöominaisuudet tekevät myös kappaleiden käsittelyn turvalliseksi, sillä käsivarsi pysähtyy havaitessaan törmäyksen.
Robottikoira
Robottikoiran leikkimielinen nimi tarkoittaa mobiilirobottia, joka kulkee pyörien sijasta neljällä jalalla. Pyörät ovat yleensä erinomainen vaihtoehto robotin liikkumistavaksi, mutta nelijalkainen robotti pääsee liikkuman sellaisissakin ympäristöissä, joissa pyörillä olisi vaikea tai mahdoton liikkua, kuten portaissa tai vaikeakulkuisessa maastossa. Robottikoira voi olla avuksi esimerkiksi valvontatehtävissä, ja robottikoirakin voi toimia alustana mobiilimanipulaattorille.
Robottikoirien ominaisuuksia:
Mobiilirobotit ovat siis niin kuljetus- kuin muidenkin tehtävien automatisoinnin mahdollistavia laitteita, jotka voivat olla avuksi sekä sisä- että ulkoympäristöissä. Ne mahdollistavat työntekijöiden resurssien kohdentamisen muihin työtehtäviin, ja käyttöönotto nykypäivän laitteilla voi onnistua hyvin ilman muutoksia käyttöympäristöön robotin antureiden, tutkien ja mahdollisen konenäön ansiosta. Edellä mainitut anturit ja tutkat auttavat niin navigoinnissa kuin turvallisuudessa, ja robotit voivatkin työskennellä varsin vapaasti ihmisten kanssa samassa tilassa, sillä ne osaavat väistää ihmisiä ja pysähtyä tarvittaessa.
Kiinnostuitko mobiilirobottien mahdollisuuksista?
Ota yhteyttä RoboFleet-hankkeen projektipäällikkö Ville Konttiseen, ville.konttinen@samk.fi

