Vuorovaikutusta ja osallisuutta digitaalisesti -yhteisseminaari oli menestys

16.10.2023Ollipekka Kivin ja Pekka Paalasmaa, MetropoliaRoboAI Health

Tilaisuus oli kahden hankkeen, Hyvinvointia hybridisti sekä Teknologialla osallisuutta – verkostolla vaikuttavuutta (TEKOS), yhteinen loppuseminaari. Se järjestettiin hybriditilaisuutena Tampereella lokakuun alussa.

Auditorio edessä nainen esittää materiaaliaan.
Päätösseminaarin yksi keynote-puhujista, tulevaisuustutkija Minna Koskelo.

Kahden hankkeen yhteisseminaarin järjestäminen tuntui luontevalta tavalta esitellä upeaa työtä, jota hankkeissa on tehty osallisuuden lisäämiseen ja digitaalisen vuorovaikutuksen tehostamiseksi. Aiheet ovat tärkeitä ja niihin tulee kiinnittää tulevaisuudessa vielä enemmän huomiota palvelujen digitalisoituessa edelleen, toteavat TEKOS-hankkeen projektipäällikkö Ollipekka Kivin ja Hyvinvointia hybridisti -hankkeen projektipäälikkö Pekka Paalasmaa 

Osallisuus, empaattinen vuorovaikutus ja teknologia ovat teemoja, jotka yhdistävät molempia hankkeita. TEKOS-hankkeen tavoitteena on ollut kommunikaation, itseilmaisun ja osallisuuden tukeminen älyvaate- ja älyhuonekaluteknologian avulla sekä jatkuvasti kehittyvän tutkimuksen ja opetuksen keinoin. Hankkeessa on kehitetty useita prototyyppejä osallisuuden tukemiseen, kuten kehon aktivoimiseen tarkoitettu tuolinpehmuste, jonka avulla voi ohjata omaa hahmoa mäkihyppy- tai laskettelupeleissä omaa painopistettä muuttamalla. Prototyyppejä on kehitetty useissa eri työpajoissa ja tapahtumissa yhdessä partnereiden sekä kohderyhmän kanssa.

Auditorion edessä on ryhmäkeskustelussa juontajan lisäksi neljä osallistujaa.
Seminaaripäivän paneelikeskusteluun osallistuivat (vasemmalta): Sari Merilampi, Minna Koskelo, Elina Weiste, Juha Mäkelä sekä juontaja Taina Jyräkoski.

Hyvinvointia hybridisti -hankkeessa ammattilaiset ja palvelunkäyttäjät ovat yhteiskehittäneet etä- ja lähipalveluja. Hankkeen tavoitteena on ollut muun muassa lisätä ymmärrystä teknologiavälitteisistä palveluista ja etävuorovaikutuksesta sekä edistää digitaalisten palveluiden käyttöönottoa. Hankkeessa on mm. järjestetty sote-ammattilaisille empaattiseen vuorovaikutuksen osaamista vahvistavia, yhdessä työyhteisöjen kanssa suunniteltuja koulutuksia, teknologiakokeiluja, sekä parannettu palveluiden käyttäjien valmiuksia digitaalisten palveluiden käyttämiseen digilukutaidon työpajoilla.

Seminaariin oli ilmoittautunut 90 etä- ja lähiosallistujaa. Seminaarissa esiteltiin laajasti molempien hankkeiden tuloksia ja tärkeimpiä oivalluksia. Lisäksi seminaarissa kuultiin innostavia keynote-puheenvuoroja osallisuuden kehittämisestä teknologian keinoin, palveluiden yhteiskehittämisestä ja asiakkaiden osallistamisesta, kestävän tulevaisuuden muotoilusta sekä empaattisesta vuorovaikutusosaamisesta ammatillisesti. Seminaaripäivä päättyi paneelikeskusteluun.  

 

EU Euroopan sosiaalirahasto logo.    Vipuvoimaa logo.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös