SAMKin tutkimustyö esillä kansainvälisessä verkostotapahtumassa

23.3.2022Petra O'RourkeRoboAI Health

RoboAI Healthin tutkimuspäällikkö Tiina Mäkitalo esitteli SAMKin Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals -hanketta ERRIN (European Regions Research and Innovation Network) The Innovative Health Initiative (IHI) -tilaisuudessa.

Kuvassa RoboAI-laboratorio.

Errin logo.Tähän Health-työryhmän kokoukseen oli avoimen haun jälkeen valittu kolme alueellista esimerkkiä hyvistä käytännöistä ja projekteista eri puolilta Eurooppaa. IHI on rahoitusinstrumenttina laajempi kuin sitä edeltänyt lääketieteeseen painottunut IMI. Tässä tilaisuudessa esiteltyjen projektien piti myös peilata toimintansa sopivuutta uuden ohjelman strategisiin tavoitteisiin. SAMKin datapainotteinen esitys edusti Länsi-Suomea. Muut esimerkit tulivat Espanjasta ja Pohjois-Irlannista.

– On hienoa päästä verkostoitumaan ja esittelemään SAMKin toimintaa. Oman esityksen kautta oli mahdollista myös vaikuttaa kesäkuussa avautuvan rahoitushaun teemojen sisältöjen määrittelyyn. Tutkimuksemme herätti kiinnostusta, koska terveysdatan prosessointi, analysointi ja tulkinta ovat keskeisiä kysymyksiä, jotta hajanaisesta datasta päästään kohti datan yhteiskäyttöä. SAMKin vahvuutena on myös vahva kytkös yrityksiin erilaisten testbed-pilottien kautta. IHIn uusi ohjelma korostaa juuri meidän vahvuuksiamme, eli eri toimijoiden yhteistyötä ja asiakaskeskeisten uusien ratkaisujen yhteiskehittämistä, kertoo Mäkitalo.

SAMKin tutkimushankkeessa on synnytetty kansallisesti ainutlaatuinen testiympäristö potilas- ja terveystietojen toisiokäytölle. Testiympäristö koostuu SAMKin kampuksella sijaitsevasta RoboAI-yhteiskäyttölaboratoriosta, Turun yliopistollisessa keskussairaalassa sijaitsevasta Auria-tietoaltaasta ja Tieteen tietotekniikan keskus CSC:ssä sijaitsevista uusista supertietokoneista. Kliinisen tietoaltaan suuri datamäärä mahdollistaa tietojen välillä vallitsevien uusien yhteyksien löytämisen data-analytiikkaa ja tekoälyä hyödyntämällä.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.