Viisi vaikuttavaa teknologia-askelta kohti parempaa kilpailukykyä

27.11.2019Petra O'Rourke ja Janika TommiskaAutomaatio ja robotiikka

5VTA-hanke tukee elintarvikealan pk-yritysten kasvupotentiaalia tarjoamalla käytännönläheisen, viiden askeleen mallin. Katso case-esimerkit ja havainnoivat videot.

Robotiikka Akatemian opiskelija käyttää ABB-robottia.

5VTA-hanke tunnustaa kotimaisten pienten ja keskisuurien elintarvikealan yritysten merkityksen yhteiskunnassamme ja tuo esille alan yritysten kilpailukyvyn parantamistarpeet mm. tuotannon kustannustehokkuuden parantamiseen ja energian käytön optimointiin liittyen. Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteinen hanke päättyi kesällä ja hankkeen tulokset julkaistiin Internet-sivustona lokakuussa 2019.

 

Askel askeleeltaABB-robotti on ohjelmoitu siirtelemään palikoita.

Hankkeessa perehdyttiin 21 elintarvikealan pk-yrityksen toimintaan, tuotantoon, automatisointiasteeseen, energiatehokkuuteen, toiminnanohjaukseen ja kehittämissuunnitelmiin. Tietojen perusteella tunnistettiin, evaluoitiin ja mallinnettiin toimintatapoja, voiden avulla alan pk-yritykset voivat uusia teknologioita hyödyntämällä parantaa kustannustehokkuuttaan ja kilpailukykyään. Lopulta kehitettiin viiden vaikuttavan teknologia-askeleen malli, jonka avulla yritykset voivat lähteä kehittämään tuotantoaan.

5VTA-malli pähkinänkuoressa:

– Viiden vaikuttavan teknologia-askeleen askelia ei tarvitse edetä järjestyksessä tai tehdä kaikkia kerrallaan vaan niitä voi edetä parhaaksi katsotussa järjestyksessä ja yritykselle sopivalla aikataululla – pääasia, että kehitetään oikeita asioita, muistuttaa hankkeen projektipäällikkönä toimiva yliopettaja Mirka Leino.

 

Case Pekan Parhaat -leipomo

Yhtenä 5VTA-projektin esimerkkitapauksena oli Pekan Parhaat -leipomon pakkauslinjaston automatisointisuunnitelma. Suunnitelmaa tehtäessä selvitettiin, miten leipomotuotteen leikkaaminen ja pakkaaminen voisi olla mahdollista ja millaisia kustannuksia eritasoinen automatisointi synnyttäisi. Automatisointisuunnitelmasta tehtiin myös opinnäytetyö Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijan Jenni Alatalon toimesta. Lue lisää ja katso simulaatioista tehdyt videot.

 

Tutustu myös muihin 5VTA-hankkeessa toteutettuihin case-esimerkkeihin.

 

Lisätietoja:

Mirka Leino p.  044 710 3182
yliopettaja ja automaation tutkimusryhmän vetäjä

 

 

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.