Euroopan unionin osarahoittama logo.
Satakuntaliiton logo.

Kun yrityksesi joutuu kyberhyökkäyksen kohteeksi – mitä sitten tapahtuu?

Kun yrityksesi joutuu kyberhyökkäyksen kohteeksi, tilanne voi muuttua hetkessä kriisiksi. Tietovuoto, järjestelmäkaappaus ja asiakkaiden luottamuksen menetys voivat iskeä yllättäen, myös pieniin yrityksiin.

Olet perjantai-iltana sulkemassa innokkaasti tietokonettasi ja odotat vapaata viikonloppua. Sitten huomaat jotain omituista. Pääsivustosi ei toimi, sähköposti jumittaa ja kollega viestittää paniikissa:

"Meidän asiakastiedot ovat vuotaneet nettiin!"

Tässä vaiheessa sydämesi alkaa hakata. Asiakastiedot, laskut, projektisuunnitelmat – kaikki on kaapattu. IT-tiimi yrittää palauttaa varmuuskopioita, mutta huomaatte, että hyökkääjät ovat olleet järjestelmässä jo viikkoja.

Tietovuoto on totta eikä sitä saa enää peruttua.

Kyberuhkat eivät ole pelkästään suuryritysten ongelma, vaan ne koskevat meitä kaikkia. Hakkerit eivät kysy yrityksen kokoa ennen kuin iskevät.

Pienikin yritys voi joutua kyberhyökkäyksen kohteeksi ja seuraukset voivat olla vakavat: mainehaitat, taloudelliset tappiot ja asiakkaiden luottamuksen menetys.

Miten kyberhyökkäykseltä voi suojautua?

  • Rajoita pääsyoikeuksia. Kaikilla työntekijöillä ei tarvitse olla pääsyä kaikkiin tietoihin. Pidä käyttöoikeudet minimissä.
  • Käytä vahvoja salasanoja ja hallintatyökaluja. Pitkät ja monimutkaiset salasanat sekä salasanan hallintaohjelmat estävät helppoja murtoja.
  • Testaa tietoturvaa säännöllisesti. Simuloi hyökkäyksiä, kuten tietojenkalastelua ja varmista, että työntekijät osaavat toimia oikein.
  • Luo toimintasuunnitelma hyökkäyksen varalle. Tiedätkö, mitä tehdä, jos järjestelmään murtaudutaan? Nopealla reagoinnilla voidaan minimoida vahingot.
  • Pidä IoT- ja etätyölaitteet suojattuina. Yrityksen laitteet, mukaan lukien etätyöntekijöiden tietokoneet, ovat usein helppo kohde. Käytä VPN:ää ja pidä palomuurit kunnossa.
  • Seuraa järjestelmien poikkeamia. Epätavalliset kirjautumiset tai datansiirrot voivat olla merkki hyökkäyksestä. Automatisoitu seuranta auttaa havaitsemaan uhat ajoissa.

Kyberuhkia ei voi täysin estää, mutta niihin voi varautua. Siksi onkin hyvä pitää mielessä, että kyberturvallisuus ei ole vain yksittäinen toimenpide, vaan jatkuva prosessi.

Turvallisuus alkaa sinusta.

Kuvassa on kaksi miestä ja toinen heistä näyttää kaaviokuvaa toiselle miehelle, joka istuu.

Katso myös

SAMK opiskelijoita_Insinoorit_TimoSuvela-1c

Tietoa RoboAI:sta

VR-lasit-1

Palvelut

Lähikuvassa Pepper-robotti.

RoboAI-tiimi