Tutkitaan: GeroTestbed-toimintamalli tukena ikäteknologian kehittämisessä
Hyvinvointi- ja terveysteknologian käytettävyyden varmistamisessa avainasemassa on käyttäjälähtöinen tuotekehitys. Tuotetta tai palvelua kannattaa testata valitulla kohderyhmällä useita kertoa tuotekehitysprosessin eri vaiheissa. Kun tuotetta tai palvelua suunnitellaan iäkkäille, on tarpeen huomioida kohderyhmän erityspiirteet. Nämä erityispiirteet tulee huomioida lopullisessa tuotteen käytettävyydessä, mutta myös jo testauksen aikana. Näin varmistetaan tuotteen tai palvelun turvallinen käyttökokemus ja vaikuttava lopputulos.

Satakunnan ammattikorkeakoulun, Diakonia ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden Porin yksikön yhteisessä Euroopan unionin (Satakuntaliitto) ja Porin kaupungin rahoittamassa IKI – ikääntymisestä innovaatioiksi -hankkeessa tarkoituksena oli kehittää tukipalveluita ja toimintamalleja, joita sekä teknologiayritykset että sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajat voivat hyödyntää ikääntyneille suunnattujen teknologioiden tuotekehityksessä ja käyttöönotossa. Tavoitteena oli luoda GeroTestbed-toimintamalli.
Gerotestbed-toimintamallin kehittäminen käynnistyi ikääntyneiden palveluiden nykytilakartoituksella. Nykytilan kuvaamiseksi haastateltiin yli kahtakymmentä ikääntyneiden palveluiden parissa toimivaa henkilöä. Haastattelujen perusteella muodostettiin kuva keskeisistä palvelujärjestelmän haasteista ja teknologiapuutteista. Hankkeen aikana näitä haasteita ratkottiin yhdessä yritysten, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuottajien, järjestötoimijoiden ja ikäihmisten ja heidän omaistensa kanssa lukuisissa työpajoissa, tapahtumissa ja teknologiatestauksissa. Haasteiden ratkomisen yhteydessä kartoitettiin niitä erityspiirteitä, jotka tulee huomioida, kun palveluita tai tuotteita suunnitellaan ja kehitetään ikäihmisille.
IKI-hankkeen tuloksena syntynyt GeroTestbed-toimintamalli tarjoaa teknologian kehittämisen, digitaalisten palveluiden ja sosiaalisten innovaatioiden testaus- ja tutkimuspalveluita, joiden avulla edistetään kestävien ja vastuullisten innovaatioiden syntymistä ja edistetään ikääntyvien hyvinvointia. GeroTestbed-toimintamalli tuottaa hyvinvointi- ja terveysteknologiayrityksille työkaluja ikääntyneille suunnattujen tuotteiden ja palveluiden käyttäjälähtöiseen ja turvalliseen suunnitteluun. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuottajille toimintamalli antaa tukea teknologian hyödyntämiseen osana palvelutuotantoa. Toimintamallin oppien avulla ikääntyneet ja heidän omaisensa voivat osallistua mielekkäästi ja turvallisesti heille suunnattujen tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen ja varmistaa siten, että lopputulos vastaa heidän yksilöllisiä tarpeitaan ja tukee mielekästä arkea.
Tiesitkö tämän?
- Monet ikääntyneet suhtautuvat teknologian yhteiskehittämiseen ja käyttöön innostuneesti!
- Ikääntyneet kohtaavat usein motorisia, kognitiivisia ja aisteihin liittyviä esteitä teknologian käytössä. Tästä syystä eettisiä näkökulmia tulee pohtia huolellisesti teknologian ja palveluiden tuotekehitysprosessissa.
- Ikääntyneiden lisäksi omaiset, sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajat, opiskelijat ja järjestöt antavat arvokasta tietoa tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.