Kehitysvammaisten itsenäistä elämää ja työllistymistä tukevia teknologiaratkaisuja

20.8.2024Minna Kangasniemi ja Lotta HakkarainenUutinen
Euroopan unionin osarahoittama logo.

Suomessa on noin 30 000 työikäistä kehitysvammaista henkilöä, joista vain pieni osa, noin 500–600 henkilöä, tekee työsuhteista palkkatyötä. Moni kehitysvammainen voisi kuitenkin työllistyä tavalliseen palkkatyöhön, jos heille annettaisiin siihen mahdollisuus. Suomessa on tuhansia kehitysvammaisia, joilla on sekä koulutus että halua työntekoon. On arvioitu, että jopa 3 000 henkilöä voisi työllistyä palkkatyöhön, mikäli heille tarjottaisiin riittävästi tukea ja ohjausta.

Kehitysvammainen mies ojentaa kahvilatuotteita tiskin takaa asiakkaalle.

Teknologia tukemaan arkea ja työtä

TOTA-hankkeen ytimessä on teknologian muotoilu käyttäjien tarpeiden mukaisesti ja sen jalkauttaminen arkeen. Hankkeessa kehitetään sekä teknologiaratkaisuja että keinoja niiden juurruttamiseen osaksi kehitysvammaisten arkea. Teknologian tarkoituksena on tukea kehitysvammaisten osallisuutta, toimintakykyä, työkykyä ja digitaitoja. Samalla pyritään vahvistamaan myös heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten osaamista.

Aiemmissa hankkeissa on jo kehitetty monenlaisia ratkaisuja, jotka tukevat kehitysvammaisten arkea. Esimerkiksi älypeilit voivat auttaa muistamaan päivän tapahtumat, ja älyhuonekalut, kuten pöydät ja tuolit, voivat antaa ohjeita arjen tilanteissa. Tällaiset ratkaisut voivat merkittävästi vähentää kehitysvammaisten kuormitusta ja siihen liittyvää ahdistusta.

Uudenlaista vuorovaikutusta ja tukea teknologian avulla

TOTA-hankkeessa kehitetään myös uusia tapoja vuorovaikutuksen tueksi. Esimerkiksi vaatteisiin integroidut käyttöliittymät mahdollistavat avuntarpeen ilmaisemisen yksinkertaisesti vaatetta koskettamalla. Vaatteisiin liittyvä teknologia voi myös tarjota toimintaohjeita eri tilanteisiin, kuten WC-tiloissa tai työpisteellä.

Hankkeen aikana näitä ja muita puettavia sekä arkiympäristöihin integroitavia teknologioita kokeillaan kehitysvammaisten ihmisten aidossa toimintaympäristössä. Tavoitteena on, että teknologiaratkaisut edistävät kehitysvammaisten arjessa ja työssä selviytymistä sekä tukevat heidän itsenäistä rooliaan oman elämänsä digitaalisissa tukikeinoissa.

Työpajoissa kokeillaan ja kehitetään yhdessä

Syksyllä 2024 järjestetään Tampereella, Porissa ja verkossa työpajoja, joissa esitellään ja kokeillaan teknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Työpajoissa kehitysvammaiset, ammattilaiset ja työnantajat pääsevät yhdessä keskustelemaan tarpeista ja kehittämään uusia ratkaisuja.

TOTA-hankkeessa on keskeistä lisätä verkostomaista monialaista yhteistyötä ja osaamista teknologiapilotointien avulla. Teknologian jalkauttamisen edistämiseksi pyritään luomaan konkreettisia toimintamalleja ja palveluita, joissa hyödynnetään teknologiaa.

Jos kiinnostuit osallistumaan TOTA-hankkeen toimintaan, ota yhteys Tanja Vihriälään, tanja.vihriala@tuni.fi tai Taina Jyräkoskeen,  taina.jyrakoski@samk.fi.

 

RoboAI rautalanka musta logo. Tampereen yliopiston logo.

Jaa artikkeli

Lue myös