Kartalle tulevaisuuden osaamistarpeista – Tekoälytyökalu apuna ennakoinnissa

3.4.2025Maija SalokangasUutinen

Kasvualusta – uusille urille ja innovaatioille -hankkeen neljännessä ennakointityöpajassa tarkasteltiin tekoälyn roolia tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakoinnissa. Tilaisuus tarjosi satakuntalaisille yrityksille ja muille aiheesta kiinnostuneille arvokasta tietoa ennakoinnin merkityksestä liiketoiminnan kehittämisessä. Työpajan fasilitoi satakuntalainen ohjelmistotekniikan asiantuntijayritys Headai Oy, jonka kehittämään ennakointikarttatyökaluun osallistujat pääsivät tutustumaan työpajan hands-on-osuudessa.

Joukko ihmisiä istumassa luokkahuoneessa ja seuraamassa esitystä
Työpajan fasilitoivat Headai Oy:n Harri Ketamo ja Essi Kemppainen

Huhtikuun alussa Satakunnan ammattikorkeakoululla järjestetyn neljännen ennakointityöpajan avasivat projektipäälliköt Nina Karttunen (SAMK) ja Marika Lähde (Prizztech), jotka esittelivät Kasvualusta-hankkeen toimijat ja tavoitteet osallistujille. Keksintösäätiön projektipäällikkö Kari Stenman puolestaan kertoi säätiön ajankohtaisista kuulumisista, kuten kahdesta Satakunnassa järjestettävästä innovaatiokilpailuista, joista ensimmäinen tullaan järjestämään syyskuussa.

Päivän pääteemaan, tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakointiin, syvennyttiin Headai Oy:n toimitusjohtaja Harri Ketamon johdolla. Ketamo esitteli tekoälyn mahdollisuuksia ja roolia ennakointityössä. Esityksessä korostuivat teknologian rooli tulevaisuuden tuntemattomien tekijöiden tunnistamisessa sekä analyyttisen tekoälyn hyödyntäminen datan havainnollistamisessa. Ketamo korosti myös eri aikahorisonttien huomioimista: osaamistarpeita kartoittaessa yrityksessä tulee tarkastella niin pitkän kuin yhyen aikavälin tavoitteita.

Mieshenkilö pitämässä esitystä
Ketamon esitys keskittyi tekoälyn rooliin ennakointityössä

Työpajan hands-on-osuudessa Headain kasvu- ja kehitysasiantuntija Essi Kemppainen johdatti osallistujat syvemmälle yrityksen kehittämän ennakointikarttatyökalun syövereihin. Headain kehittämä työkalu perustuu analyyttiseen tekoälyyn, ja sen avulla on mahdollista tuottaa suurista tekstimassoista dataa havainnollistavia karttoja. Karttojen avulla on muun muassa mahdollista tunnistaa erilaisia signaaleja, joita yrityksen kannattaisi ottaa huomioon omassa toiminnassaan.

Osallistujat saivat käytännön oppia työkalun hyödyntämisestä pienryhmätyöskentelyllä, jonka tavoitteena oli ymmärtää paremmin dataa ja sen tulkintaa sekä oppia tunnistamaan erilaisia ennakoinnin tarpeita. Työpajaa varten karttatyökaluun oli kerätty yritysten ennakointityötä tukevia materiaaleja liittyen esimerkiksi osaamistarpeiden ja työvoimatarpeiden ennakointiin, tulevaisuuskuviin sekä toimintaympäristön muutoksiin. Materiaalit perustuivat muun muassa Opetushallituksen, ELY-keskuksen ja Sitran julkaisuihin.

Työpaja herätti paljon keskustelua, ja moni osallistuja pohti, miten työkalu toimisi yrityksen omalla datalla. Myös sitä he pääsevät testaamaan käytännössä, sillä työpajaan osallistuneille myönnettiin työkalun käyttöoikeus vuodeksi.

Henkilöitä istumassa tietokoneen ääressä
Osallistujat pääsivät tutustumaan karttatyökaluun pienryhmissä

Työpajan pääteeksi kuultiin vielä Keksintösäätiön edustajan Juhani Talvelan puheenvuoro koskien aineettoman luovan pääoman roolia ja sen suojaamisen tärkeyttä. Aineettoman pääoman merkitys kasvaa jatkuvasti, mikä tekee siitä keskeisen tekijän myös ennakoinnissa.

Tilaisuus sai osallistujilta positiivista palautetta, ja tekoälyn hyödyntäminen ennakoinnissa koettiin erityisen kiinnostavaksi. Työpajaa kuvailtiin hyödylliseksi ja osallistujat kertoivat aikovansa hyödyntää työkalua omassa ennakointityössään.

Erityiskiitokset Headaille ajatuksia herättävästä työpajasta!

Ihmisiä työskentelemässä pienryhmissä pyöreiden pöytien äärellä
Työpaja herätti mielenkiintoisia keskusteluita tekoälystä ja ennakoinnista

Työpaja järjestettiin osana Kasvualusta – uusille urille ja innovaatioille -hanketta, jonka toteuttajia ovat Prizztech Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) ja Keksintösäätiö. Hankkeen toteutusaika on 1.10.2023-30.6.2026. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.

Hankkeen toiminnalla vahvistetaan tulevaisuuteen katsovaa ympäristötietoista ja innovaatiomyönteistä toimintakulttuuria sekä edistetään yritysten innovaatiokyvykkyyttä ja uusien keksintöjen syntymistä. Näihin teemoihin vastataan parantamalla yritysten tietoisuutta vastuullisen ja kestävän liiketoiminnan mahdollisuuksista, tuottamalla ennakointietoa sekä tukemalla uusien innovaatioiden syntymistä innovaatiokilpailuilla ja kehittämällä kilpailuprosessiin digitaalisuutta.

Lisätiedot: nina.j.karttunen@samk.fi

Euroopan unionin osarahoittama logo.Satakuntaliiton logo.

     Prizztech logo.    SAMK logo.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue myös