3D-tulostusta jokapäiväiseen elämään

Ota osaa mielenkiintoiseen peruskoululaisille suunnattuun 3D-mallinnuksen ja -tulostuksen kilpailuun!

Kilpailu on ratkennut!

3D-tulostuskilpailun tulokset julkistettiin osana RoboAI-viikon Teknologia opetuksessa -koulutustilaisuutta 9.11.2020. Katso julkistuksesta tehty video.

 

Opi 3D-mallintamaan ja -tulostamaan!

Peruskoulun ala- ja yläkoululaisille suunnatun kilpailun tarkoituksena on pohtia, voisiko 3D-mallinnuksesta ja 3D-tulostuksesta tulla koululaisten jokapäiväisiä työkaluja. Kilpailun aikana osallistujat oppivat mallintamaan, pääsevät tutustumaan 3D-tulostukseen ja samalla kisailevat parhaista tulostusideoista.

Tältä sivulta löydät kaikki kilpailuun liittyvät materiaalit, ohjeet ja videot.

Kilpailun eteneminen

  1. Opetellaan 3D-mallintamaan ja tutustutaan 3D-tulostukseen tämän sivun alalaidassa kaikkien saatavilla olevien opetusvideoiden avulla - opettajan johdolla koulussa tai omaehtoisesti kotona
  2. Muodostetaan 2-4 oppilaan joukkueita ja ilmoitetaan joukkueet kisaan 18.9.2020 mennessä osoitteessa: https://elomake.samk.fi/lomakkeet/10561/lomake.html
  3. Joukkueet ideoivat, mitä jokapäiväistä tekemistä voisi parantaa tai helpottaa 3D-tulostetulla osalla tai tuotteella
  4. Joukkueet suunnittelevat osan tai tuotteen ja 3D-mallintavat sen
  5. Joukkueet tekevät sopivan esityksen osan tai tuotteen käyttämisestä (video, juliste, kirjallinen esittely tms.)
  6. 3D-malli ja esittely lähetetään kilpailun raadille arvioitavaksi viimeistään 16.10.2020
  7. Tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan RoboAI-viikolla Teknologia opetuksessa -päivän aikana 9.11.2020
3D-tulostettuja pieniä esineitä.
3D-tulostetut päät.
Simuloitu kuva tulostettavasta ukkelista.
Prusan 3D-tulostin.

Kilpailun pääpalkintona on upea Prusa i3 MK3S 3D-tulostin!
Kerää joukkue kasaan ja lähde mukaan ideoimaan.

Kisassa parhaiten pärjänneet 3D-mallit tulostetaan näyteille RoboAI-viikon Teknologia opetuksessa - koulutus- ja verkostointitapahtumassa ja niistä tehdään kuvagalleria RoboAI:n verkkosivuille.

Ota yhteyttä

Mirka Leino, Yliopettaja, automaation tutkimusryhmän vetäjä
p. 044 710 3182
mirka.leino@samk.fi

 

Palkintojenjako marraskuussa

Kilpailun palkinnot jaetaan RoboAI-viikon Teknologia opetuksessa -koulutus- ja verkostointitapahtumassa 9.11.2020.

1. video: Kilpailun esittely

Tässä videossa käydään läpi, miten 3D-tulostuskilpailussa edetään ja mitä asioita kilpailuun valmistautuessa opetellaan. Kilpailuun, 3D-mallinnukseen ja 3D-tulostukseen tutustuminen kannattaa aloittaa tästä videosta.

2. video: 3D-mallinnus

Tässä videossa käydään läpi 3D-mallinnuksen perusteita ja katsotaan vähän, mihin kaikkeen 3D-mallinnusta oikein käytetään. Ennen kuin lähdet opettelemaan 3D-mallinnusta seuraavien videoiden avulla, kannattaa katsoa tämä video.

Lataa tästä opettajan ohjeet Tinkercadin tunnuksen tekemiseen ja luokan luomiseen Tinkercad-mallintamista varten.

3. video: Ensimmäisen mallinnuksen tekeminen Tinkercadilla

Tässä videossa lähdetään opettelemaan, miten Tinkercadilla tehdään 3D-mallinnusta. Tässä vaiheessa sinulla pitää olla oma tunnus Tinkercadiin tai sitten opettajasi antama koodi, jolla pääset sisään omaan luokkaanne ja pääset harjoittelemaan mallinnusta.

4. video: Napin mallintaminen Tinkercadilla

Tätä videota seuraamalla saat mallinnettua yksinkertaisen napin Tinkercadilla. Nappi mallinnetaan, jotta Tinkercadin perustyökalujen käyttö ja perusmallien säätö jäisi mieleen. Kannattaa edetä harjoituksissa näiden videoiden mukaisessa järjestyksessä, niin mikään asia ei tule yllättäen uutena seuraavilla videoilla.

 

5. video: Työkalun mallintaminen Tinkercadilla

Tässä videossa opetellaan mallintamaan yksinkertainen kiintoavain Tinkercadilla. Videossa opetellaan erilaisten perusmuotojen käyttämistä sekä tekstin lisäämistä malliin. Kun seuraat videota ja mallinnat sen mukaan, saat työkalun 3D-mallin omalla nimelläsi.

 

 

6. video: Talon mallintaminen Tinkercadilla

Tässä videossa käydään läpi talon mallintamisen perusteita. Videolla talo mallinnetaan pienoismalliksi niin, että 1 mm pienoismallissa vastaa 0,1 metriä normaalissa koossa. Talon mallinnusta voit sitten jatkaa itse vaikka kuinka pitkälle ja vaikka kuinka pieniä yksityiskohtia myöden.

 

 

 

7. video: 3D-mallin lataaminen Tinkercadista tulostusta varten

Tässä videossa käydään läpi vaiheet, joiden avulla saat oman 3D-mallisi ladattua Tinkercadista 3D-tulostusta varten. Tämän videon perusteella saat ladattua joukkueen yhteisen 3D-mallin, jonka sitten lähetätte ladattuna tiedostona kilpailuun, kun saatte siihen ohjeet opettajalta tai muulta joukkueen aikuiselta ohjaajalta.

 

 

 

8. video: 3D-tulostus

Tässä videossa tutustutaan yleisimpiin 3D-tulostustapoihin sekä siihen, miten erilaiset 3D-tulostimet toimivat. Samalla katsotaan myös esimerkkejä erilaisilla tulostimilla tulostetuista kappaleista ja tuotteista. Tämä video kannattaa katsoa sitten, kun osaat jo vähän 3D-mallinnusta ja mietitte joukkueen kanssa, mitä ja miten keksitte mallintaa kilpailua varten.