Tutkimusryhmät
RoboAI:n tutkimusryhmät työskentevät erilaisissa hankkeissa ja palvelevat yrityksiä keskittymällä soveltavaan tutkimukseen sekä tuote- ja palvelukehitykseen.
Tutkimusryhmät ovat RoboAI:n ytimessä, ja ne toimivat automaatioon, tekoälyyn, hyvointiteknologiaan ja data-analytiikkaan liittyvän uuden tiedon tuottajina. Tutkimusryhmissä toimii kymmeniä eri alojen huippuasiantuntijoita ja kansainvälisiä tutkijakollegoita.
RoboAI keskittyy soveltavaan tutkimukseen ja tuote- ja palvelukehitykseen. Tutkimusryhmien toiminnassa tärkeintä on tuloksien konkreettinen ja nopea hyödyntäminen alueen yrityksissä ja yhteisöissä.
Automaation tutkimusryhmä – tehokkuutta, säästöjä ja innovatiivisia ratkaisuja teollisuuden käyttöön
Satakunnan ammattikorkeakoulun automaation tutkimusryhmän toiminta perustuu automaatioteknologioiden soveltavaan tutkimukseen. Painopisteitä ovat tuotteiden ja tuotannon laadunvarmistus, tuotannon tehostaminen sekä tuotannon sisäisen logistiikan kehittäminen nopeammaksi ja kustannustehokkaammaksi. Tutkimusryhmä keskittyy kaikessa työssään resurssiviisauden eteenpäin viemiseen sekä ihmisen ja teknologian saumattoman ja turvallisen vuorovaikutuksen kehittämiseen. Tutkimusryhmän tavoitteena on olla maakunnallisesti, kansallisesti ja muutaman vuoden sisällä kansainvälisestikin tunnettu automaation asiantuntija.
Vuosia yhteisissä projekteissa sekä tutkimus- ja osaamiskeskittymissä töitä tehneen tutkimusryhmän ydinosaamisalueisiin kuuluvat:
- Konenäkö (perinteiset konenäköjärjestelmät, älykamerajärjestelmät, 3D-kuvaus, infrapunakuvaus ja spektraalikuvaus sekä valaistustekniikat)
- Älykäs robotiikka
- Tuotannon simulointi
- 3D-tulostus
- sulautetut järjestelmät
Lisäksi osaamista löytyy tunnisteteknologioista (RFID ja NFC), anturointi-, mittaus- ja ohjausjärjestelmistä sekä langattomista järjestelmistä.
Tutkimusryhmän vahvuuksiin kuuluvat hyvät yhteydet alueen teollisuuteen ja kansallisesti erityisesti muiden ammattikorkeakoulujen automaation tutkimus- ja kehittämisryhmiin, monipuolinen kokemus erilaisista teollisuuden ja hyvinvoinnin sovelluksista, ketteryys tarttua uusiin tehtäviin nopeallakin aikataululla sekä sinnikkyys tutkia monia vaihtoehtoisia teknologioita/menetelmiä ja löytää niistä tapauskohtaisesti toimivin ratkaisu.
Automaation tutkimusryhmän toimintatapoja ovat:
- Osallistava tuotekehitys ja tutkimus
- Uusien teknologioiden demonstraatiot alueen teollisuudelle
- Case-kohtainen teknologiakehittäminen ja pilotoinnit todellisissa kohteissa
- Kansainvälinen teknologiatiedonsiirto
- Teknologiaosaamisen integrointi kiinteästi uusien insinöörien koulutukseen ja sitä kautta uusien osaajien tunnistaminen niin ryhmän jäseniksi kuin alueen yrityksillekin (opinnäytetyöt, Robotiikka Akatemian opiskelijaprojektit, opiskelijat asiantuntijuuden harjoittelijoina projekteissa)
Uusimmat julkaisut Automaatio julkaisut (PDF)
Yhteyshenkilö
Mirka Leino
044 710 3182
mirka.leino@samk.fi
Hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmä – yksilölliset ja käyttäjälähtöiset teknologiaratkaisut edistävät hyvinvointia ja terveyttä
Satakunnan ammattikorkeakoulun hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmän tavoitteena on tutkia ja kehittää hyvinvointia ja terveyttä edistäviä ratkaisuja teknologian keinoin. Tutkimusryhmä on monitieteinen tiimi, joka keskittyy erityisesti yksilön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ja ylläpitoon, unohtamatta sairaanhoitoa. Tutkimuksen fokuksessa ovat toimintakykyrajoitteiset kohderyhmät. Tutkimusryhmän toiminta keskittyy teknologian käyttäjälähtöiseen kehittämiseen, palvelumuotoiluun ja teknologian jalkauttamiseen sekä teknologian ja teknologiasisältöisten palveluiden vaikuttavuuden arviointiin.
Hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmän kehitystyön ydin on monialainen yhteistyö ja käyttäjien osallistaminen kehittämistyöhön. Teknologiaosaamisen näkökulmasta tutkimusryhmä hyödyntää erityisesti RoboAI:n robotiikka-, automaatio- ja tekoälyasiantuntemusta terveydenhuollon ja hyvinvointialan tarpeisiin. Lisäksi ryhmän ydinosaamiseen kuuluvat mobiili-, virtuaalitodellisuus ja peliteknologia (hyötypelit).
Tutkimusryhmällä on monivuotinen kokemus monialaisesta tutkimus- ja kehittämistoiminnasta. Tutkimusryhmä toimii tulkkina eri toimialojen ja toimijoiden välillä, sekä käyttäjän äänenä kehittämistyössä. Teknologia-asiantuntijoiden lisäksi mukana on hyvinvointi- ja terveysalan asiantuntijoita, liiketoiminnan ja palvelumuotoilun osaajia sekä kansainvälisiä tutkijajäseniä. Kehitystyön keskiössä on teknologian käyttäjät ja tutkimusryhmä tekee aktiivisesti yhteistyötä yritysten, julkisen sektorin ja kolmannen sektorin kanssa.
Hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmän toimintatapoja ovat:
- Teknologiaratkaisujen kehittäminen ja muokkaus eri kohderyhmille
- Palvelumuotoilu ja teknologian jalkauttaminen
- Vaikuttavuuden arviointi (terveys & hyvinvointi, elämänlaatu, kustannukset) sekä käyttäjä- ja käytettävyystutkimus
- Toimialarajat ylittävä osaamisen- ja tiedonsiirto
Tutkimusryhmä tekee tiivistä yhteistyötä Welfare technology master -koulutuksen kanssa.
Yhteyshenkilö
Sari Merilampi
044 710 3171
sari.merilampi@samk.fi
Tekoälyn tutkimusryhmä - ihmis- ja keinoälyä teollisuuden ja sairaaloiden hyödynnettäväksi
Satakunnan ammattikorkeakoulun tekoälyn tutkimusryhmä soveltaa tekoälyä, laskennallista älykkyyttä, optimointimenetelmiä ja data-analytiikkaa erityisesti kahden tyyppisiin ongelmiin:
- ongelmiin, jotka edellyttävät (ihmiseltä) kognitiivisia taitoja, korkeaa tajuntaa ja ymmärrystä (esim. päätöksenteko, oppiminen ja hahmontunnistus)
- ongelmiin, jotka ovat niin monimutkaisia, ettei (ihmisen) aivokapasiteetti ei riitä niitä järkevästi ratkaisemaan (esim. lääketurvallisuus, konttien pakkaaminen ja työvuorojen suunnittelu)
Ongelmia mallinnetaan sekä matemaattisesti että tietorakenteellisesti, joka mahdollistaa organisaatiossa kertyvän tiedon hyödyntämisen mallien testaamisessa. Ryhmän osaamista ovat erityisesti
- edistyneet tilastomenetelmät ja data-analytiikka
- matemaattinen optimointi
- machine learning (koneoppiminen)
- deep learning (syväoppiminen)
- edistyneet tietokanta- ja ohjelmointitekniikat
- pilvipalveluymmärrys
Tekoälyn tutkimusryhmä toimii tiiviissä yhteistyössä asiakasrajapinnan ja muiden RoboAI-tutkimusryhmien kanssa kehittämiskohteiden tunnistamisessa ja ratkaisujen toteuttamisessa. Esimerkkejä käynnissä olevista tutkimusprojekteista:
- Lääkeriskiarviointi
- Kliinisten tietoaltaiden hyödyntäminen
- Älykkäät hankintaprosessit
- Logistiikan optimointi
- Työvuororakenteiden ja työvuorojen optimointi
Yhteyshenkilö
Anu Holm
p. 044 710 3148
anu.holm@samk.fi
Data-Analytiikan ja Optimoinnin (DAO) tutkimusryhmä – Data-analytiikkaa teollisuuden tarpeisiin
Tampereen yliopiston Data-analytiikan ja optimoinnin tutkimusryhmällä on monipuolinen osaaminen eri data-analytiikan osa-alueista ja vuosikymmenien kokemus data-analytiikan soveltamisesta niin tieteen kuin myös teollisuuden tarpeisiin. Ryhmän toiminta pohjautuu signaalinkäsittelyn, aikasarjojen analyysin ja tilastollisten menetelmien perusteelliseen osaamiseen. Viime vuosina painopiste on siirtynyt erityisesti koneoppimismenetelmien kehittämiseen ja soveltamiseen, mukaan lukien BigData-rakenteet ja syväoppimisalgoritmit kuten esimerkiksi konvoluutioverkot. Ryhmä toimii osana Tampereen yliopiston Computing Sciences -yksikköä.
Sovellusalueista ryhmällä on kokemusta erityisesti
- teollisuusdatan analytiikasta
- kaukokartoitusaineistojen analyysistä ja tulkinnasta
- terveysdatan analytiikasta ja fysiologisten signaalien käsittelystä
- kuva-analyysistä ja konenäkösovelluksista
- mobiilirobottien ROS-ympäristöstä
- maatalousdatan analytiikasta
- ympäristöön ja biosfääriin liittyvästä mallinnuksesta.
Yhteyshenkilöt
Tarmo Lipping
p. 040 826 2860
tarmo.lipping@tuni.fi
Jere Grönman
p. 040 8262819
jere.gronman@tuni.fi
Tilaa RoboAI:n uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.