Sääntöjä päivitetty 1.11.2021
Robottien taitokisa koostuu kolmesta erilaisesta tehtävästä. Kisaan voi osallistua millä tahansa opetukseen tarkoitetulla robotilla. Kisasuorituksen aikana robotin tulee toimia itsenäisesti eli sitä ei saa ohjata kauko-ohjaimella tms. Robottiin saa koskea varikolla (turkoosi alue). Kaksi ensimmäistä tehtävää ovat sellaisia, joita koululaiset voivat suunnitella ja harjoitella koululla hyvissä ajoin ennen kisaa. Kolmannesta tehtävästä kerrotaan etukäteen aihe, mutta varsinainen ohjelmointi tehtävän suorittamiseksi tehdään kisapäivän aikana. Robottien taitokisan tehtävät ovat:
Tehtävä 1: Robotti siirtää kiekon radan keskiosaan merkityltä turkoosilta pisteeltä radan sivussa olevaan maaliin. Radan sivussa olevassa maalissa on kolme eri aluetta. Jos robotti onnistuu viemään kiekon maalin vihreälle alueelle niin, että keskipisteessä oleva punainen piste peittyy kokonaan, saa joukkue 15 pistettä. Jos taas robotti onnistuu viemään kiekon maalin vihreälle alueelle, mutta punaisesta pisteestä näkyy osa tai se näkyy kokonaan, saa joukkue 10 pistettä. Maalin keltaiseen alueeseen osuessaan joukkue saa 7 pistettä ja oranssiin alueeseen osuessaan 4 pistettä. Jos edes osa kiekosta osuu tavoiteltuun alueeseen, saa joukkue tämän alueen pistemäärän. Aikaa suoritukseen on yhteensä 3 minuuttia. Joukkue käynnistää kellon, kun ovat valmiita suorittamaan ja sammuttaa kellon, kun ovat omasta mielestään tehneet parhaan mahdollisen suorituksen.

Tehtävä 2: Robotti saa telineen päältä kuution pois ja kuljetettua sen radalla olevan toisen telineen päälle. Pisteet jaetaan niin, että ensimmäiset 5 pistettä saa, kun robotti onnistuu saamaan kuution keskellä kenttää olevan telineen päältä pois. Seuraavat 5 pistettä saa, kun robotti onnistuu koskettamaan kuutiolla toista kentän reunassa olevaa telinettä. Viimeiset 5 pistettä saa, kun robotti onnistuu laskemaan kuution edellä mainittuun kentän reunassa olevaan telineen päälle niin, että kuutio pysyy telineen päällä. Aikaa suoritukseen on yhteensä 3 minuuttia. Joukkue käynnistää kellon, kun ovat valmiita suorittamaan ja sammuttaa kellon, kun ovat omasta mielestään tehneet parhaan mahdollisen suorituksen.
Tehtävä 3: Julkaistaan kisapäivänä.
Tehtävien suorittamiseen liittyviä sääntöjä:
Kisasuorituksen aikana robottia käyttää korkeintaan kaksi joukkueen jäsentä. Muut joukkueen jäsenet voivat kannustaa ja auttaa suullisesti robotin käyttäjiä. Varikolla saa käydä vapaasti, mutta aika sisältyy suoritusaikaan. Jokainen tehtävä on oma suorituksensa, vain suoritukseen kulunut aika mitataan. Joukkue päättää, milloin kello pysäytetään ja silloin paras suoritus hyväksytään. Kaikkien tehtävien suoritusajat lasketaan yhteen kokonaisajaksi. Jokaisen tehtävän maksimisuoritusaika on mainittu tehtävän yhteydessä. Lopuksi joukkueiden kokonaisajat laitetaan järjestykseen ja nopeimmalle tulee 15 lisäpistettä, toiselle 13 lisäpistettä, kolmannelle 11 lisäpistettä, neljännelle 9 lisäpistettä, viidennelle 7 lisäpistettä, kuudennelle 5 lisäpistettä, seitsemännelle 3 lisäpistettä ja kahdeksannelle 1 lisäpiste.
Jokaisen suorituksen kohdalla tarkastellaan myös robotin kekseliästä toimintaa eli ohjelman ja mekaniikan ratkaisuja. Näistä joukkue voi saada enintään 15 lisäpistettä.
Tarina ja sen kerronta ovat oma itsenäinen osansa kisaa: Joukkue keksii tarinan, johon suoritukset liittyvät. Tarina kerrotaan ennen joukkueen suoritusten alkua. Tarinan kekseliäisyys ja kerronta arvioidaan ja siitä saa enintään 15 lisäpisteitä.
Koko kisan maksimipistemäärä on 90 pistettä. Voittaja on se joukkue, joka kerää eniten pisteitä kaikista osioista yhteensä.
Harjoittelua ja valmistautumista varten joukkueet saavat SAMKista kisa-alustat käyttöönsä. Joukkueen vastuuhenkilöön ollaan yhteydessä ilmoittautumisen jälkeen.