Konenäkö

RoboAI-yhteiskäyttölaboratoriossa konenäköä tutkitaan ja kehitetään laajasti perinteisistä konenäköjärjestelmistä ja älykamerajärjestelmistä aina erilaisiin erikoiskuvaustekniikoihin.

Yhteiskäyttölaboratoriosta löytyy kameroita näkyvän valon aallonpituudella tehtävään kuvaukseen mutta myös lähi-infrapunakuvaukseen, spektraalikuvaukseen ja pitkäaaaltoiseen infrapunakuvaukseen eli lämpökuvaukseen. Myös 3D-kuvausta voidaan tehdä useilla erilaisilla tekniikoilla.

Konenäkö ja sen moninaiset sovellukset ovat olleet osa Satakunnan ammattikorkeakoulun tekniikan opetusta sekä tutkimusta ja kehittämistoimintaa jo lähes parinkymmenen vuoden ajan. Konenäköön on panostettu erityisesti siksi, että se on nopeasti kehittyvä teknologian ala, jonka avulla yritykset pystyvät parantamaan kilpailukykyään monenlaisin tavoin. Konenäön käytettävyys paranee ja sen sovellusmahdollisuudet lisääntyvät koko ajan tuoden mukanaan yhä enemmän mahdollisuuksia esim. tuotetunnistukseen ja laadunvalvontaan.

RoboAI-laboratorion konenäköosaaminen ja erilaisiin konenäkösovelluksiin käytettävät laitteistot mahdollistavat konenäön monipuolisen tutkimuksen ja sovelluskehityksen. Näkyvän valon aallonpituudella tapahtuvan kuvaamisen ja kuvananalyysin sekä älykamerasovellusten lisäksi osaamista ja sen mukana infrastruktuuria on laajennettu erityisesti infrapunakuvaukseen ja spektraalikuvaukseen. Konenäön tutkimus ja sovelluskehittäminen RoboAI-laboratoriossa tähtäävät lähinnä yritysten tuotantoprosessien tehostamiseen sekä uusien älykkääseen tunnistamiseen perustuvien sovellusten toteuttamiseen.

RoboAI-laboratoriosta löytyy laitteita ja osaamista konenäköön ja siihen olennaisena osana liittyvään valaistustekniikkaan. Näkyvän valon aallonpituusalueelle tarkoitettuja kameroita löytyy eri resoluutioilla, harmaasävy- ja värikameroina, perinteisinä ja älykameroina sekä matriisi- ja viivakameroina. Infrapunakuvaukseen löytyy lähi-infrapunakamera aallonpituusalueelle 900-1700 nm sekä perinteisiä lämpökameroita pitkäaaltoiseen infrapunakuvaukseen korkealla lämpötilaresoluutiolla. Spektraalikuvausta varten RoboAI-laboratoriosta löytyy kuvauslaitteet niin näkyvän valon kuin lähi-infrapuna-aallonpituusalueellekin. Laboratoriossa on käytettävissä myös laaja skaala konenäköön tarkoitettuja valaisulaitteita eri geometrioilla. Osa laitteista on RoboAI-laboratorion asiantuntijoiden suunnittelemia ja rakentamia, osa on ostettu valmiina.

Yhteiskäyttölaboratorio

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat uutiset ja tapahtumat uunituoreena sähköpostiisi ja pysyt ajantasalla.