RoboAI-viikon esiintyjät

RoboAI-viikon tapahtumat ovat täynnä toinen toistaan kiinnostavampia esiintyjiä! Valitse suosikkisi ja ilmoittaudu, saat sähköpostiisi linkin, jolla pääset osallistumaan verkkotapahtumaan. Ota hyvä asento kotitoimistossa tai -sohvalla ja nauti mielenkiintoisista webinaareista ja oheistoiminnasta.

MAANANTAI 9.11. TEKNOLOGIA OPETUKSESSA

Linda Liukas.

Linda Liukas – Koneiden kielioppi: rakkauskirjeitä tietokoneelle

Linda Liukas on suomalainen koodaaja, yrittäjä, lastenkirjailija ja kuvittaja. Liukas tunnetaan Rails Girls -työpajoistaan, joissa opetetaan tytöille koodausta, ja Hello Ruby -lastenkirjoistaan, jotka perehdyttävät lapsia tekoälyn, koodaamisen ja tietojenkäsittelyn maailmaan. Euroopan komissio on myöntänyt Liukkaalle Digital Champion -arvonimen kansalaisten, yhteisöjen ja yritysten digitaalisten valmiuksien edistämisestä. Vuonna 2018 Talouslehti Forbes listasi Liukkaan yhdeksi teknologia-alan johtavista eurooppalaisnaisista.

 

maanantai 9.11. hyvinvointiteknologiamessut

Johanna Ollila.

Johanna Ollila – Osaamisia yhdistämällä tulevaisuuden työelämään

Johanna Ollila on puuhaillut osaamisen ja työn tulevaisuuksien parissa Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa vuodesta 2005 lähtien. Työn keskiössä on tulevaisuusoppimisen ja -ohjauksen teoria- ja menetelmäkehitys sekä osaamisidentiteettiajattelun edistäminen. Pääosa työstä tehdään valtakunnallisissa verkostoissa kaikilla koulutusasteilla.

tiistai 10.11. hyvinvointiteknologiamessut

Pekko Vehviläinen.

Pekko Vehviläinen – Voiko hyvinvointia, onnellisuutta ja rakkautta mitata?

Pekko Vehviläinen on Suomen digitaalisten terveyspalveluiden ja hyvinvoinnin konsultti. Ensimmäisen terveysteknologian mittalaitteen, sykemittarin, hän osti vuonna 1997. Hän on käyttänyt ja tutkinut omakohtaisesti terveysteknologiaa lähes 20 vuoden ajan. Hän esiintyy julkisuudessa tittelillä Suomen mitatuin mies, ja käyttää aktiivisesti yli 30 mittalaitetta ja 130 sensoria. Väitöskirjassaan hän tutki matkapuhelinverkon monimuuttujaista dataa ja sovelsi sen optimointiin kehittyneitä analyysimenetelmiä kuten neuroverkkoja.

 

Juha Puustinen.

Juha Puustinen – Teknologian soveltamisen mahdollisuuksia satakuntalaisessa lääketieteen tutkimuksessa

Juha Puustinen on porilainen tutkijalääkäri, joka työskentelee neurologian osastonylilääkärinä Satasairaalassa ja vt. kehittämis- ja tutkimusylilääkärinä Porin perusturvassa. Hän on neurologian dosentti Turun yliopistossa, kliinisen lääkehoidon dosentti Helsingin yliopistossa ja senior fellow Satakunnan ammattikorkeakoulussa.

keskiviikko 11.11. Tekoäly ja terveysteknologia

Cimmo Nurmi.

Cimmo Nurmi – Mitä on tekoäly?

Cimmo Nurmi toimii Satakunnan ammattikorkeakoulussa tutkimuksen vararehtorina. Hän on sovelletun matematiikan tohtori ja Turun yliopiston optimoinnin, algoritmien ja laskennallisen älykkyyden dosentti. Nurmen tutkimusaloja ovat työvoiman hallinnan optimointi ja ammattilaisurheilun sarjaohjelmien optimointi. Nurmi toimii myös omistaja-toimitusjohtajana yrityksessä CI Computational Intelligence Oy.

Iiro Uusitalo.

Iiro Uusitalo – Ihmisten ja koneiden turvallisuus

TV:stä tuttu, palkittu tietoturvatutkija ja valkohattuhakkeri.

 

Arho Virkki.

Arho Virkki – Ihmisten ja koneiden turvallisuus

Arho Virkki, FT, DI, toimii tietopalvelujohtajana Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ja on lääketieteellisen matematiikan dosentti Turun Yliopistossa. Hän on kiinnostunut erityisesti tilastollisesta tietosuojasta, tiedonlouhinnasta ja päätöksenteon matemaattisesta mallintamisesta. Nykyisiin mielenkiinnon kohteisiin kuuluvat uusimpien laskentamenetelmien yhdistäminen matemaattiseen mallinnukseen käytännöllisten ongelmien ratkaisemiseksi. Jos hän ei ole jututtamassa ihmisiä, hän työskentelee tilastollisten mallien,  algoritmien tai visualisoinnin  parissa, tai on vain ohjelmoimassa jotain R tai Shell -työkaluilla.

 

 

Juhana Valo.

Juhana Valo – Tiedolla johtamisen toimeenpano sote-järjestelmän uudistuksessa

Juhana Valo johtaa sote-rakenneuudistuksen valmistelua Sosiaali- ja terveysministeriössä. Valo yhdistää työssään sosiaali- ja terveydenhuollon sekä ICT-palvelutuotannon, hankeosaamisen sekä muutosjohtamisen taidot liiketoiminnan ymmärtämiseen. Syntyperältään satakuntalainen Valo on työskennellyt Satakunnan sairaanhoitopiirin tietopalveluiden taseyksikössä vuosina 2007-2011.

Tarmo Lipping.

Tarmo Lipping – Data-analytiikka ja sosiaalisen median alustat epidemioiden seurannan työkaluina: case korona

Virossa syntynyt Lipping oli biolääketieteen tekniikan keskuksen johtaja vuosina 2002-2003 ja biolääketieteen tekniikan professori Tallinnan Teknillisessä Yliopistossa; vuodesta 2004 lähtien hän on ollut signaalinkäsittelyn professori Turun Yliopistossa ja vuodesta 2019 Porin Yliopistokeskuksen johtaja. Uransa aikana Tarmo Lipping on toiminut johtavana tutkijana useissa akateemisissa ja teollisuuspainottuneissa tutkimusprojekteissa; hän on yli 90 tutkimusartikkelin kirjoittaja tai tekijäkumppani ja hän on ohjannut yli 50 pro gradu -tutkielmaa ja 5 tohtorin väitöskirjaa. Hänen ensisijainen tutkimusmielenkiintonsa kohdistuu data-analytiikkaan, koneoppimiseen ja biolääketieteelliseen signaalianalyysiin.

torstai 12.11. FinDrones2020-konferenssi

Pauliina Laitinen.

Pauliina Laitinen, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes

Laitinen edistää kestävää kasvinsuojelua ylitarkastajana Tukesissa. Hän opiskeli ekologiaa ja biologiaa Jyväskylän yliopistossa ja valmistui 2008. Opiskelujen loppuvaiheessa ja vuoteen 2012 asti hän työskenteli kestävän kasvinsuojelututkimuksen parissa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (nykyisin Luonnonvarakeskus) Jokioisilla. Sieltä hän siirtyi Tukesiin, jossa kehittää mm. kasvinsuojelun koulutus- ja tutkintojärjestelmää sekä ruiskuntestaustoimintaa. Kasvinsuojelussa käytettäviin ruiskudrooneihin hän törmäsi ensimmäisen kerran asiakkailta tulleissa kyselyissä 2013. Kasvava kiinnostus ruiskudrooneja kohtaan vei hänet selvittämään, miten lainsäädäntöä pitäisi kehittää, jotta ruiskudroonien käyttö olisi tulevaisuudessa mahdollista.

Antti Lipasti.

Antti Lipasti

Lipasti on toiminut droonien kanssa vuodesta 2006. Hänen yriyksensä VERTICAL Hobby maahantuo, rakentaa ja kehittää drooneja. Nykyään Antti toimii pääasiallisesti isojen ammattidroonien parissa. Näitä käytetään maataloudessa ruiskutus- ja kartoitustehtävissä, palojen sammutuksessa ja rahdin kuljetuksessa. VERTICAL Hobby:lla on myös palvelimet droonien etähallintaan LTE ja 5G verkoissa ja näitä on käytetty mm. rahtikokeiluissa Helsingissa, Espoossa ja Tampereella. Antti esitteli viime vuoden Turun tapahtumassa isoja hybridi maatalousdroneja, jotka voivat kuljettaa suuria määriä kasvinsuojeluaineita ja lentää jopa tunnin ajan. Nämä ovat jo kaytössä useassa maassa. VERTICAL Hobby on rakentanut yhdesssä Elisan kanssa 5G verkossa toimivan dronen, joka voi yhdistää reaaliaikaisesti rikkaruohojen tunnistamisen ja torjunnan yhteen drooniin, jolloin Drone voi reunapilvilaskennan avulla tunnistaa ja torjua rikkaruohot lennonaikana.

Jonas Stenberg.

Jonas Stenberg

Jonas has a long background in technology, in strategy development and in operations management in senior positions bridging the gap between people and technology. Jonas is a Partner at Robots Expert (REX), a leading drone expert company, helping organisations create value from and establish safe drone-enabled applications. REX is heavily involved in demonstrating and shaping U-space – automated drone traffic management systems, in enabling Urban Air Mobility, as well as in the use of 5G networks for drone applications. Apart from his work at Robots Expert, Jonas is the CEO of BVdrone Oy, a drone operator focused on long-range, long-endurance remote sensing and environmental monitoring missions and the first company to fly a 100kg drone BVLOS in Finland. Jonas is also the Chairman of RPAS Finland Ry, the industry association for professional UAV stakeholders in Finland.

Jasper Cairo.

Jesper Cairo Westergaard, University of Copenhagen, Denmark

Mr. Westergaard is a research IT coordinator at the University Agricultural Campus. He is designing the UAV field trial imaging software PlotCut in the 6P/NPPN project with Nordic plant breeders. He also works with the RGB, multispectral and thermal image analysis from the UAV flights, the greenhouses and other proximal usage for yield, stress, disease and other quantitative and qualitative analysis. A large portion of his time is also spent flying the UAVs and teaching colleagues and project partners how to plan and execute missions as well as process the imagery afterwards. In the Matrix project (with North Carolina State University), which has a focus on the abundant but poorly studied interactions between plants and microbes above the ground, he will be responsible for the proximal hyperspectral sensing of winter wheat as well as the UAV flights in the Denmark-based parts of the field trials.

Pirkka Herpiö.

Pirkka Herpiö, koulutuspäällikkö, Skydata Oy

Herpiö on toiminut yli kymmenen vuoden ajan robotiikan ja optiikan kanssa raskaan teollisuuden, kuntasektorin ja maatalouden parissa. Parhaillaan kouluttaa ja kehittää tehokasta sekä määräystenmukaista ilmailutyötä viranomais- ja yrityssektorin asiakkaille, sekä vastaa Suomen vakuutustutkinnan kokonaisuudesta. Kehitysprojektit ja auditoinnit ovat myös osa hänen vastuualueestaan. Skydata Oy on Suomen johtava täydenpalvelun miehittämättömän ilmailun asiantuntijayritys. Herpiön merkittävimpiä projekteja tällä vuodella on miehittämättömän ilmailutyön opettajien koulutus Tampereen ammattiopistolle sekä Winnovalle. Lisäksi Skydata Oy on mullistanut Suomalaista onnettomuustutkintaa kehittämällään mallinnustekniikan palvelulla. Hän toimii myös ProAgrian hankekoordinaattorina ”Kuvauskopterit maatalouden työkaluna”-hankkeessa.

perjantai 13.11. Visioiden ja teknologioiden jalostamo (VTR)

Taneli Tikka.

Taneli Tikka – Mikä merkitys edistyneen teknologian hyödyntämisestä on yrityksille?

Taneli Tikka on Suomen internet -palveluiden toimialan tunnetuimpia nimiä. Hän toimi aiemmin Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n toimitusjohtajana, irtisanoutuen itse tehtävästä kesäkuussa 2019. Aikaisemmin hän on ollut Tiedon innovaatiojohtaja. Tikka toimii myös puheenjohtajana Teknologiateollisuuden tekoälyryhmässä, joka on perustettu vuoden 2018 alussa. Taneli on aktiivisesti mukana edistämässä teknologia-alan menestystä kansallisella tasolla ja osallistuu innovaatiopolitiikan kehittämiseen Työ- ja Elinkeinoministeriön työryhmissä. Hänen kuumimpia luentoaiheita ovat digitalisaatio ja robotisaatio.

perjantai 13.11. next-teknologiaseminaari

Heidi Piili.

Heidi Piili, Professori (TkT) - Metallien 3D-tulostus

Heidi Piili, professori (TkT) toimii professorina lasertyöstön ja 3D-tulostuksen tutkimusryhmässä sekä vetää tähän liittyvää 13 hengen tutkimusryhmää LUT-yliopistolla Lappeenrannassa. Hän on tehnyt lasertyöstön alalla tutkimusta 18.5 vuoden ajan sekä 3D-tulostuksen parissa 11.5 vuotta. Tutkimusryhmän tekemä tutkimus on kansallista sekä kansainvälistä akateemista perustutkimusta sekä teollisuuden kanssa tehtävää TKI-toimintaa.  Ryhmästä lisää: https://mfg40.fi/lut-laser-3dp/. Lasertyöstön ja 3D-tulostuksen tutkimusryhmä on myös tehnyt alan opetusta, esimerkiksi 3d-tulostusta on tehty vuodesta 2013 lähtien niin perusopiskelijoille kuin jatko-opiskelijoille. Heidi Piili oli myös vuoden 2017 töissä EOS Finland Oy:llä Turussa tekemässä teollista metallien 3D-tulostusta. Heidi Piilillä on yli 125 alan kansainvälistä julkaisua.